Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi ve işgale başlaması ile birlikte küresel ekonomi piyasaları da alt üst oldu. Rus askeri birliklerinin, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e ilerlemesi üzerine ülkelerden, kurum ve kuruluşlardan peş peşe Rusya’ya yönelik ekonomik ve siyasi yaptırım açıklamaları gelmeye başladı. Gelişmelerin etkisi ile birlikte Rus rublesi tarihi değer kayıpları yaşarken, altın ve petrol fiyatları yükseldi. Öte yandan Euro’nun dolar karşısındaki değer kaybı %1’e yaklaştı ve borsalar çakıldı. Ekonomi piyasalarındaki sert hareketlilik, tarımsal üretimi de vurdu. Karadeniz bölgesinde yapılan hububat ihracatında aksama yaşanabileceği endişeleri ile birlikte 14 yılın zirve seviyeleri görüldü.
Savaş Ekonomi Piyasalarına Sert Yansıdı
Rusya askeri birlikleri ile birlikte Ukrayna’yı işgale başladı, işgal harekatının başladığı 24 Şubat Perşembe günü küresel ekonomi piyasalarında sert hareketlilikler yaşandı. Savaşın başlamasıyla birlikte küresel piyasalarda ons altın 1.924 dolar seviyesine kadar tırmanarak son 18 ayın zirvesine ulaştı. Öte yandan Brent petrolün varil fiyatı ise 2014’ten bu yana ilk kez 100 dolar seviyesini gördü. Yurtiçi piyasalarda ise gram altın 930 TL seviyesine kadar tırmanırken, dolar/TL kuru da Aralık 2021’den bu yana ilk kez 14 seviyesini aşarak 14,65 seviyesini test etti. Öte yandan kripto para piyasalarında da savaşın etkisiyle sert düşüşler yaşandı ve başta Rus borsası olmak üzere dünya genelinde borsalar da çakıldı.
Türkiye, Rusya’nın En Büyük Tarım İthalatçısı
Ekonomi piyasalarında yaşanan sert hareketlilik, tarımsal üretime de yansıdı. Buğday fiyatları, Ukrayna’ya yönelik Rusya’nın başlattığı işgal ile birlikte 2008 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Öte yandan Türkiye, aynı zamanda Rusya’dan en fazla tarım ürünü ithal eden ülke olduğu için, bu alandaki endişeler de arttı. Endişelerle birlikte hububat fiyatları da artışa geçti. Buğday fiyatlarındaki artışların, ekmek ve makarna gibi temel gıda ürünlerini doğrudan etkiliyor olması endişeleri de tetiklemeye devam ediyor.
Buğday Fiyatlarında 14 Yılın Zirvesi
Chicago borsasında işlem gören buğdayın vadeli işlem sözleşmeleri, Rusya’nın işgale başlamasından sonra Karadeniz bölgesinden yapılan hububat ihracatında aksama yaşanabileceği endişesi ile son 14 yılın zirvesini gördü. Chicago borsasında buğday fiyatları %2,8 oranda artarak, bushel başına 9,6 dolar seviyesi ile Haziran 2008’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Daha sonra bu fiyat, 9,43 dolar seviyesine kadar geriledi.