Buğra Gökce’den ‘yatırım planı’ çıkışı: Bu ayrımcılığı bitirmemiz gerekiyor

2024 Yılı Yatırım Programı’nda İzmir için ayrılan bütçeyi eleştiren CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Buğra Gökce, “İzmir bir ayrımcılığa ve ötekileştirmeye uğruyor. Bu ayrımcılığı ve ötekileştirmeyi bitirmemiz, İzmir’i hak ettiği yatırımlara kavuşturmamız gerekiyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Buğra Gökce, hükümetin 2024 Yılı Yatırım Programı’nda İzmir için ayrılan bütçeyi eleştirdi. İzmir’in sadece 2023 yılında 440 milyar lira vergi ödediğine dikkat çeken Gökce, buna rağmen hak ettiği desteği alamadığını vurguladı. Yatırım tutarlarından örnekler veren Gökce, projelerin atıl halde bırakıldığını belirtti. Özellikle kent içi ulaşımın güçlenmesi için merkezi idare ile yerel yönetimlerin iş birliğinin önemine değinen Gökce, yatırım yapılmasını zorlayan bir çaba ortaya koyacaklarını açıkladı. İzmir’in hak ettiği yatırımlara kavuşması gerektiğini ifade eden Gökce, “İzmir Büyükşehir Belediyemiz için bayrak yarışı sonuçlanıp şayet İzmirlilerin teveccühü ile görev alma fırsatı bulursak, birinci günden itibaren İzmir’in hakkını korumak, İzmir’i hak ettiği yatırımlara kavuşturmak için belediyemizin tüm gücü, İzmir’in bütün dinamik unsurları, sivil toplum kuruluşları ve gücüyle çalışacağız. İnanıyorum ki birlikte başaracağız” mesajını verdi.

YİNE HAK ETTİĞİ DESTEĞİ ALAMADI

Türkiye’nin üçüncü büyük ekonomisi olan İzmir’in sadece 2023 yılında 440 milyar lira vergi ödediğinin altını çizen Gökce, “Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 10’u tek başına İzmir. Buna rağmen yatırım planında İzmir yine hak ettiği desteği alamadı. Bazı önemli kalemleri güzel İzmirlilerle paylaşmak istiyorum. Ulaştırma Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek 29 proje için toplam ayrılan kaynak sadece 14 milyar lira. Güncel kurdan 467 milyon dolar. Bu kaynak 4,3 milyon vatandaşımızın yaşadığı bir il için çok yetersiz. Tam 8 projeye sadece 1.000 TL ödenek ayrılmış. Örneğin Selçuk-Ortaklar yeni demiryolu ve 2’nci hat yapımı çalışmaları için 1.000 TL, Ödemiş Kiraz demiryolu ÇED-Etüt-Proje müşavirlik kontrollük yüksek standartlı 30 kilometrelik demiryolu çalışmaları için ayrılan ödenek de sadece 1.000 TL. Aliağa-Ayvalık arası bölünmüş yol için 10 bin TL, Selçuk Kuşadası Söke arası 47 kilometrelik bölünmüş yol için 10 bin TL ödenek ayrılmış. Pratikte bu projeler atıl bırakılmış haldeler. Ankara-İzmir YHT projesinin tamamlanmasını bekliyoruz. 2013’de temeli atılan bir proje. 2026 yılında tamamlanacağı ifade ediliyor. Bu yıl için ayrılan kaynak sadece 6 milyar. Projenin temposunun artmasını tüm İzmir bekliyor. Önceki yıllarda alt yapı projeleri tamamlanan ve İZBAN’ın Kuzeyde Aliağa’dan Bergama’ya uzanmasına olanak verecek Aliağa-Çandarlı-Bergama Yeni Demiryolu Projesi 2024 yatırım programında yer almıyor. Öte yandan İzmir’in Ödemiş, Tire ve Bayındır ilçelerine İZBAN’ın ulaşımına dönük herhangi bir alt yapı projesi de yatırım programına alınmış değil” dedi.

İZMİR’İ HAK ETTİĞİ YATIRIMLARA KAVUŞTURMAMIZ GEREKİYOR

Kentin hakkını korumak ve hak ettiği yatırımlara kavuşması için canla başla çalışacaklarını kaydeden Gökce, “Kent içi ulaşımın güçlendirilmesi anlamında merkezi hükümet ile yerel yönetimin eşgüdümlü çalışması zorunlu. İzmir’de metro yapmayan Bakanlık ile diğer ulaşım projelerinin de geliştirilmesi için yatırım yapılmasını zorlayan bir çaba ortaya koyacağız. İzmir’in ve tüm kentlerimizin deprem direncini arttırmak hükümetin de önceliği olmak zorunda. Kentsel dönüşüm için ilk yatırım maliyetini karşılayacak ulusal ve uluslararası kaynakları bulmak, yerel yönetimlerle birlikte kentsel dönüşüme özel bir finansman kaynağı üreterek yatırım programını güçlendirmek gerekiyor. Elbette güzel ülkemizin her şehri farklı değerde. Ancak İzmir bir ayrımcılığa ve ötekileştirmeye uğruyor. Bu ayrımcılığı ve ötekileştirmeyi bitirmemiz, İzmir’i hak ettiği yatırımlara kavuşturmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version