Bugün ‘Çocuk Hakları Günü’ ama Gazze’de en çok çocuklar ölüyor

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde paylaşılan veriler, dünya genelinde çocukların yaşam koşullarının iyileşse de hala önemli sorunlarla karşılaştığını gösteriyor. Her yıl beş milyon çocuk beş yaşını tamamlayamadan hayatını kaybederken, 250 milyon çocuk okula gidemiyor ve 160 milyon çocuk çalışmak zorunda kalıyor.

Bu yılki Dünya Çocuk Hakları Günü’nün ana temasının “her çocuk için her hak” olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Cihan Avcı Braun, çocukların yaşam şartlarında dünya genelindeki farklara dikkat çekti. 1990 yılında yürürlüğe giren Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile karşılaştırıldığında, her yıl daha az çocuğun öldüğüne dikkat çeken Braun, ancak hala 5 milyon çocuğun temiz su, hijyen ve işleyen sağlık sistemleri sayesinde önlenebilecek ölümler nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Çocuk işçi sayısı artıyor

Savaşların özellikle çocuk haklarına zarar verdiğini vurgulayan Braun, okula gitmeme oranının dünya genelinde artmasına rağmen hala 250 milyon çocuğun eğitim alamadığını ve çocuk işçiliğinin son dört yılda 8,4 milyon artarak 160 milyona ulaştığını ifade etti.

UNICEF’in Türkiye Çocuk Araştırması 2022 raporuna göre, Türkiye’de çocukların alışkanlıklarıyla ilgili çarpıcı veriler de ortaya çıktı. Braun, ebeveynlerin alışkanlıklarının çocuklara yansımasının, çocukların haftada en az iki kez banyo yapma oranının yüzde 89, günde bir defa diş fırçalama oranının ise sadece yüzde 35 olduğu sonuçlarına yol açtığını söyledi. Küçük yaşta kazanılması gereken alışkanlıkların önemine vurgu yapan Braun, çocuklara spor alışkanlıkları kazandırmanın da bu bağlamda önemli olduğunu belirtti.

 

Exit mobile version