Bugün Dünya Otizm Farkındalık günü: 36 çocuktan 1’i otizmli

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, otizm spektrum bozukluğu (OSB) hakkında farkındalığı artırmak ve otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşamlarını iyileştirmek için her yıl kutlanan bir gündür.

Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk yıllarında fark edilen, karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık olarak tanımlanan otizm 1985 yılında her 2.500 çocuktan 1’inde görülürken, son araştırmalara göre bugün her 36 çocuktan 1’inde görülüyor.

Otizm nedir?

Otizm, beyin gelişimini etkileyen bir sinir sistemi bozukluğudur. Otizmli bireyler, sosyal iletişim ve etkileşimde, tekrarlayan davranışlarda ve sınırlı ilgi alanlarında zorluklar yaşayabilirler. Otizmin tek bir tipi veya nedeni yoktur ve her bireyi farklı şekilde etkiler.

Farkındalık neden önemli?

Otizmli bireyler ve aileleri, toplumda birçok önyargı ve ayrımcılıkla karşı karşıya kalmaktadır. Farkındalık çalışmaları, otizm hakkında doğru bilginin yayılmasına, otizmli bireylerin ve ailelerinin ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasına ve daha kapsayıcı bir toplum inşa edilmesine yardımcı olur.

2024 teması: “Kapsayıcı Eğitimde Eşitlik”

Bu yılki Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün teması “Kapsayıcı Eğitimde Eşitlik”. Bu tema, otizmli çocukların ve gençlerin, tüm diğer çocuklar gibi, kaliteli ve kapsayıcı eğitime erişim hakkının önemini vurgulamaktadır.

Farkındalığı artırmak için neler yapılabilir?

Otizmli bireylere ve ailelerine nasıl yardımcı olabiliriz?

 

 

 

Exit mobile version