Bugün kritik gün! Piyasanın yönü belli olacak: Akşam açıklanıyor

Küresel piyasaların dalgalı bir seyirde ilerlemesine neden olan Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeler son günlerde olumlu şekilde giderken ABD Merkez Bankası olan Fed de faiz kararını bugün açıklayacak. İşte detaylar…

Fed, bugün sonlanacak Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında üç yılın ardından ilk kez faiz artırımına gidecek. Enflasyon hedefi yüzde 2 olan ancak manşet enflasyon verisinin yüzde 7,9 ile 40 yılın zirvesine tırmandığı ABD ekonomisinde politika yapıcılar, Ukrayna-Rusya savaşının neden olduğu büyüme görünümüne yönelik risklere rağmen, enflasyonla mücadele konusunda da kararlı.

FAİZ ARTIRIMI BEKLENİYOR

Bankalar ve ekonomistler Fed’in bu yıl 7 kez faiz artırımı yapmasını bekliyor. Banka faiz öngörülerinin yanı sıra GSYH, enflasyon ve işsizlik tahminlerini de revize edecek. Ukrayna savaşının revizyonlarda, enerji maliyetleri nedeniyle etkili olması bekleniyor.

TAHMİNLER NE YÖNDE?

Dünya’dan aktarılanlara göre, Aralıkta 2022 enflasyonunun ortalama yüzde 2,7 olmasını bekleyen Fed’in bu tahminini de yüzde 4’e çıkarması bekleniyor. Son GSYH tahmininde bu yıl yüzde 4 büyüme öngören FOMC üyelerinin bu tahmini de düşürmesi bekleniyor. Goldman Sachs ABD’nin büyüme tahminini yüzde 2,9’a düşürmüştü.

DOLAR BUGÜN NE KADAR?

Dolar/TL kuru bugün sabah saatlerinde düne göre yüzde 0.08 değer artışıyla 14,7’den işlem görüyor.

Exit mobile version