Ekonomi

Bunların hepsine zam gelecek! Dolar fiyatları hepimizi sarsacak!

Türkiye’de bugün neredeyse herkesin gündeminde dolar fiyatları var. Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından faiz kararının açıklanması ile beraber dolar alış 10,9400 TL satış ise 10,9641 TL’den işlem gördü. Doların 11 TL’ye dayanması ile beraber vatandaş nelere zam geleceğini merak ediyor.

Bugün Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz kararında, “Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 16’dan yüzde 15’e indirilmesine karar vermiştir.” İfadelerini kullanıldı. Faiz indirimi kararı ardından dolar alış 10,9400 TL satış ise 10,9641 TL’den işlem gördü. Euro ise alış 12,3811 TL satış ise 12,4756 TL’den işlem gördü. Döviz kurlarındaki yükselişin ise nelere yansıyacağı neredeyse herkes tarafından merak ediliyor.

Dolar ve akaryakıt fiyatları

Petrol ve petrol içeren formülle belirlenen doğalgaz fiyatları da ABD Doları cinsinden fiyatlanıyor. Bu nedenle ürün fiyatlarına yansımasında, ürün fiyatlarındaki değişim kadar döviz kuru da önem taşıyor. Geçtiğimiz aylarda Akaryakıt fiyatlarında uygulanan eşel mobil sistemiyle petrol fiyatları, döviz kuru ve uluslararası ürün fiyatlarındaki artış sonucunda yurt içi pompa fiyatlarında meydana gelen yükselişler, ÖTV ayarlamasıyla tüketiciye zam olarak yansıtılmadan dengelenmeye çalışılıyordu.

Dolar artınca araba fiyatları

Dolar fiyatlarında artışlar uzun dönemde araba fiyatlarını artmasına da neden oluyor. Sektörün içinde çalışanlar, doların Türk Lirası karşısında değer kazanması, tedarik ve çip üretimi gibi nedenlerden dolayı sıfır araç tedarikinin zorlaştığını açıklıyorlar. Bu nedenle sene sonuna kadar özellikle ikinci el araba fiyatlarına zam bekleniyor.

Dolar artınca ev fiyatları

Birçok inşaat malzemesi dolar ile satın alınıyor. Satın alınan malzemelerin fiyatlarının artması ise ev fiyatlarının yükselmesi anlamına geliyor. Öte yandan bankalarının konut kredisi faizini düşürmesi ve artan talep de ev fiyatlarının yükselmesine neden olabilir.

Dolar artınca teknolojik ürün fiyatları

Dolar fiyatlarındaki yükselişler akıllı telefon, küçük ev aletleri ve beyaz eşya kategorilerindeki ürünlerin fiyatlarını da etkileniyor. Bu nedenle doların yükselmesi ile beraber bu ürünlerin de zamlanması bekleniyor. Diğer yandan Bloomberg HT’ye konuk olan Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği (BEYPER) Başkanı Ali Yıldız, beyaz eşyada çip sorunu sebebiyle ürünlerin Haziran’a kadar “karaborsaya” düşebileceğini açıkladı.