Gündem

Burada TC kimlik numarası vermeniz gerekmiyor: Bilmeyen herkes öğrensin! Çok önemli uyarı yapıldı!

Birçok vatandaş sahip olduğu haklar hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Bazı vatandaşlar bilmese de bazı yerlerde istenilse bile T.C. kimlik numarasını vermek zorunluluğu bulunmuyor.

Türkiye’de T.C. kimlik numarasına sahip binlerce vatandaş için açıklandı. Vatandaşlar kimlik numaralarını istenilen her yerde vermek zorunda değil. Konu ile ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ “Ya kanunda açıkça yazılı olacak ya da kişi açık rıza verecek. Sizin rızanız yoksa hiç kimse TC kimlik numaranızı da telefonunuzu da sizden alamaz. Diyelim bir AVM’ye gittiniz, TC kimlik numaranızı vermek zorunda değilsiniz” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyaya dikkat

Sosyal medya dolandırıcılıklarına da değinen Bakan Bozdağ, son dönemlerde özellikle sosyal medya, dijital mecralar kullanılmak suretiyle dolandırıcılık suçunun işlenmesinde ciddi derecede artış olduğunu belirtti.

Bakan Bozdağ açıklamasında, “En büyük tedbiri de biz vatandaşlar alacak. Piyasa sahtekarlarla, dolandırıcılarla sosyal medya üzerinden vatandaşımızı çarpmak isteyenlerle elbette devlet hem yargısıyla hem güvenlik güçleriyle hem iletişim teknolojisiyle bütün boyutlarıyla mücadelesini yapıyor” dedi.

Adınıza şirket kurulmasını önlemek için kısıtlama yapın

Öte yandan vatandaşlar artık T.C. kimlik numaralarına kısıtlamayı e-Devlet sistemi üzerinden yapabiliyorlar. Adına şirket kurulması veya bilmeden bir şirkete ortak olma gibi mağduriyetler yaşamak istemeyenler, e-Devlet üzerinden T.C. Kimlik No işlemlerini gerçekleştirebilirler.