GenelSağlık

Çağın hastalığı Tükenmişlik Sendromu: Bu belirtilere dikkat, sizde de olabilir!

İnsan psikolojisi, tıpkı insan beyni gibi ucu bucağı olmayan, sınırsız bir evren. Kişinin kendisi dışında gelişen olaylardan oldukça kolay etkilenebilen psikolojisi de çağın hastalığı haline gelen Tükenmişlik Sendromu’na yenik düşebiliyor. İşte sabahları işinizin başına geçmenizi engelleyen, sosyal ilişkilerinizi sıfır noktasına getiren sendroma ilişkin bilgiler…

Tükenmişlik Sendromu’nun birden fazla tanımı var. Örneğin bireyin normal şartlarda kariyerinden, arkadaşlıklarından veya aile etkileşimlerinden aldığı keyfi ve başarı duygusunu azaltan ve bireysel kimliğin kaybedildiğine inanılmasına yol açan bir zihinsel ve fiziksel tükenme durumu olarak, aynı zamanda bir iş hayatı stresi türü olarak tanımlanıyor.

Genel olarak ise kişinin hem maddi hem manevi baskılar nedeniyle dış dünyadan soyutlanarak içine kapanık bir duruma gelmesi diyebiliriz. Genellikle bireyin iş hayatında yaşadığı olumsuzluklar, yoğun stres ve kaygı ortamı Tükenmişlik Sendromu’na neden olabilir.

TÜKENMİŞLİK SENDROMU BELİRTİLERİ

İşten soğuma
Azalmış mesleki özgüven
Bedensel tükenmişlik hissi
Duygusal tükenmişlik hissiyatı
Kişiyi esir alan olumsuz düşünceler
Karamsarlık
Basit işleri bitirmekte zorlanma
Umutsuzluk
Kendini değersiz hissetme
Unutkanlık ve dalgınlık
Sürekli yorgunluk ve bitkinlik hissiyatı
Dikkat dağınıklığı
Uyku problemleri
Kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemi düzenine ilişkin bozukluklar
Kalp çarpıntısı ve solunum güçlüğü
Baş, sırt ve bacaklar olmak üzere vücudun belirli bölgelerinde ağrılar

Tükenmişlik Sendromu, başlangıçta kişisel yaşamlarınızda alınacak küçük önlemler ile kendi kendine iyileşebilir bir durum. Ancak tedavi edilmezse ilerleyerek çok daha ciddi boyutlu sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle eğer siz de tükenmişlik sendromuna yakalandığınızı düşünüyorsanız erken dönemde teşhis ve tedavinize başlamalısınız…