Gündem

Çalışan Anne Adayları! Hamilelere Devlet Desteği Ne Kadar?

Çalışan ve hamilelik sebebiyle doğum iznine ayrılacak olan anneler endişe duyarken devletten destek geliyor. Anne adayları, süt parası, doğum yardımı, iş göremezlik ödeneği, yarı zamanlı çalışma gibi devlet desteklerinden yararlanabiliyor. Ayrıca devlet yardımı maaşın artışına oranla artış gösterebiliyor. İşte anne adaylarına devlet desteğinin ayrıntıları…

Çalışan annelere maddi destek

Çalışan anne adaylarına devlet pek çok yardımda bulunuyor. Süt parası, doğum yardımı, iş görmezlik ödeneği, yarı zamanlı çalışma gibi ödenekleri içinde barındıran bu yardım en az 12.979 TL ödeme yapılıyor.

Üstelik bu yardımlardan bazıları çalışmayan anneleri de kapsıyor. Örneğin süt parası yardımı çalışmayan anne yerine baba adayına 225 TL ödeniyor. Ancak tüm anne ve anne adayları, devletten doğum yardımı alıyor. ilk çocuk için 300 TL ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL ödeme yapılıyor.

SSK’lı çalışan kadınlar doğum izni döneminde iş göremezlik parası alıyor. Doğum öncesi ve sonrası 16 hafta izin kullanan anneler en az 8.904 TL devlet desteği alıyor.

Doğum izni biten anneler ilk çocukta 2, ikincide 4, üçüncü ve sonraki çocuklarında 6 ay boyunca yarım gün çalışma hakları devam ediyor. Üstelik sadece annelere değil aynı zamanda evlat edinenlere yarım mesai tam maaş hakkı devlet tarafından veriliyor.

Devlet desteği almak isteyen anneler resmi internet sitesinden başvurularını yapabilir.