Ekonomi

Çalışan annelere doğum izni ve süt parasına asgari ücret zammı

2024 yılında asgari ücret ve memur zammının ardından 86 kalemin iyileştirilmesiyle birlikte, çalışan anneleri ilgilendiren bir dizi destek de güncellendi. Süt ve emzirme parası, doğum izni, kreş yardımı ve yarım gün çalışma desteği gibi konularda değişiklikler yapıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından açıklanan 2024 prim ve ödenek artış tablosuna göre, doğum yapan çalışan annelere yönelik desteklerin tutarlarında artışlar yaşandı.

Doğum izni süresince çalışan annelere verilen ücretteki artışla birlikte bir çocuk için 112 günlük doğum izni ücreti yaklaşık 50 bin TL’ye ulaşacak. Ayrıca, emzirme parasıyla birlikte toplamda çalışan anneye ödenecek tutar 70 bin 345 lirayı geçecek.

90 gün prim şartı

Çalışan annelere doğum yardımı adı altında verilen iş göremezlik ödemesi, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün prim ödemiş olanlara sağlanıyor. Bu destek için sigortalılığın devam etmesi ve rapor süresince çalışılmaması gerekiyor. İş göremezlik ödemesi, doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük izin süresi üzerinden hesaplanıyor.

Emzirme parası ne kadar?

2024 yılında günlük net doğum izni ücreti 444 bin 44 lira, aylık toplam doğum izni ücreti ise 49 bin 777 lira olarak belirlendi. Ayrıca, emzirme parası 2024 yılında 857 liraya çıkarıldı ve iki yıl boyunca 20 bin 568 liraya ulaşacak.

Kreş parası ne kadar ödenecek?

Devlet tarafından sağlanan kreş desteği, asgari ücretle çalışan anneleri de kapsayacak şekilde düzenlendi. Kadın çalışanlara yapılan kreş yardımı gelir vergisinden istisna tutulurken, bu yardım asgari ücretin yüzde 50’sine çıkarıldı.

3 çocuğa da yardım

Ayrıca, çocuk parası 2024 yardımında da değişiklik yapıldı. Mayıs 2015’ten sonra doğan çocuklar için verilen yardım, ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü çocuk için ise 600 lira olarak belirlendi.

İş göremezlik ödeneği ne kadar oldu?

İş göremezlik ödemesi, asgari ücretin brüt 20 bin 2 liraya yükselmesiyle günlük asgari ücretin yarısından, ayakta tedavide de üçte ikisinden az olamıyor. Günlük en düşük iş göremezlik ödeneği yatarak tedavilerde en az 333 bin 38 lira, ayakta tedavide de 444 bin 50 lira olarak uygulanacak.