Ekonomi

Çalışan, Memur ve Emeklileri İlgilendiriyor! Yeni Kararla Devre Dışı Bırakılacak!

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla asgari ücret 2022 yılında 4.250 TL olarak güncellendi. Bu güncelleme çalışan kesimi sevindirirken gözler iş veren ve emekliye çevrildi. Bilindiği üzere son olarak  TBMM Başkanlığına sunulan 13 maddelik kanun teklifinde, vergi istisnası sadece asgari ücretliler ile sınırlandırılmıştı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bunun üzerine önemli bir uzlaşma sağlandı. İşte detaylar…

 

Yeni Karar Duyuruldu!

Geçtiğimiz hafta TİSK, Türk- İş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda vergilere ilişkin önemli bir uzlaşma sağlanmıştı. Bilindiği üzer tüm ücretlilerin asgari ücrete kadar olan kazançlarının vergi dışı bırakılması konusunda taleplerini iletti.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından vergi istisnasının 18.5 milyon işçi ve memuru kapsaması kararı aldıklarını belirtti. Önerge ile işçi ve memur tüm çalışanların brüt kazançlarının 5004 liraya kadar olan kısmının gelir vergisi ve damga vergisinden muaf olacağını belirtti.

Ücret ve maaşların asgari ücret tutarından gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. “Asgari Geçim İndirimi” düzenlemesi yürürlükten kalkacak. Hizmet erbabına ödenen ücretlerin aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısmı üzerinden damga vergisi alınmayacak.

Ocak ayında açıklanacak olan enflasyon oranlarının belli olmasıyla birlikte SGK ve BAĞKUR emekli maaşlarına gelen zam da netleşecek. 2022 Emekli maaşı zammı henüz belli olmadı. Ancak en düşük emekli maaşın 3500 TL’ye kadar yükseltilmesi bekleniyor.