Çalışanlara iletişimi kesme hakkı verilecek! Patronlar mesai saatleri dışında çalışanlarını arayamayacak!

Avustralya çalışanlar adına mesai saatleri dışında patronlarından gelen arama ve mesajları görmezden gelebilme hakkı tanıyan bir yasaya yürürlüğe almayı planlıyor. Yeni yasa dünya gündemine damga vurdu.

Çalışanlar mesai saatleri dışında işverenlerin den gelen telefonlardan bıkmış durumdaydı. Israrla bu konuda önemli bir adım attı. İşte adam ile ilgili tüm detaylar…

Mesai saatleri dışında arama yapılmayacak

Avustralya çalışanları için önemli bir adım attı. Çalışanların mesai saatleri dışında işverenlerinden gelen arama ve mesajları görmezden gelebilme hakkı olacak. Yeni yapılacak yasa ile birlikte çalışanların hakları korunacak. Yasa tasarısı çalışmalarının çalışanlara memnun etmesi söz konusu olurken patronlar bu uygulamayı tepki gösterdi.

İşçi Partisi’nin sunmuş olduğu yasa tasarısı perşembe günü itibari ile birlikte senatodan geçti. Desteklenmiş olan bu tasarı ile birlikte ya savaşmadan öncesine son değişikliklerin onaylanması adına Temsilciler Meclisi üzerine kanun teklifi sunulacak.

Mesai saatleri dışında aramalar için ceza belirlendi

Avustralya çalışanları korumak amaçlı yeni bir yasa tasarladı. Yasa kapsamında mesai saatleri dışında gereksiz yere çalışanlar ile temasa geçildiği taktirde çalışanlar işverene uyarı yapacak. İşveren bu uyarıyı uymaması durumunda ise şikayetler Adil Çalışma Komisyonu üzerine taşınacak. Yapılan emrin ihlalinin cezası ise 18.000 $ şeklinde belirlendi. İşverenin emri yerine getirmemesi durumunda ceza uygulanacak.

Çalışanlar için iletişimi kesme hakkı

Yeni paylaşılan hak çalışmaları adına geçerli olacak kanun tasarısı henüz netleşmedi. Kanun halen düzenlenme aşamasında. İş tanımının gerektirmiş olduğu iş grupları, nöbetçilik durumları ve bu benzeri durumlarda çalışanlar adına bu uygulama geçerli olmayacak.

Yeni yasa tasarısı çalışanların mesai saatlerinin dışında makul olmayan sebepler ile aranması, SMS atılması ve e-posta gönderilmesi yasa dışı sayılacak.

24 saat boyunca ulaşılabilir olmak mümkün değil

Avustralya başkanı olarak bilmen Anthony Albanese hakların korumuş olacağı ve sağlıklı bir yaşam dengesini yeniden sağlayacağı görüşünde olduğunu paylaştı. Başbakan gazetecilere vermiş olduğu röportajda basitçe söylenen şeyin günün 24 saati ödeme yapılmayan çalışanın günün 24 saati ulaşılabilir olmaması gerekliliği konusunda görüşlerin net olduğunu dile getirdi.

Exit mobile version