Editörün SeçtikleriEkonomi

Çalışanlara müjde! Asgari ücrete ara zam duyurusu

Asgari ücrete yönelik olası bir zam haberi, gündemi meşgul etmeye devam ederken TCMB’nin hükümete gönderdiği mektupta yapılan tek zam vurgusu, asgari ücrete dair spekülasyonları artırdığı ifade edilerek Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, bu konuda önemli bir tahminde bulundu.

Ocak ayında net 17 bin 2 lira olarak belirlenen asgari ücret, önceki döneme göre yüzde 49 artış gösterdiği bilinirken ancak, son dönemde enflasyonun artmasıyla birlikte, asgari ücretin sabit kalıp kalmayacağı merak konusu olduğu ifade edildi. Konu ile ilgili olarak özellikle memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme zammının temmuz ayında gerçekleşecek olması, asgari ücrete de bir zam gelip gelmeyeceği konusunu yeniden gündeme getirirken vatandaşlar araştırmalarına başladı.

Asgari Ücrete Ara Zam Tartışması

Merkez Bankası’nın 2023 yılı enflasyon hedefini tutturamadığına dair Hazine ve Maliye Bakanı’na gönderdiği mektupta yer alan asgari ücrete tek zam vurgusu, asgari ücrete ara zam ihtimalini güçlendirdiği belirtilerek Sabah yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşe yazısında bu konuya değinerek asgari ücrete gelebilecek bir ara zammın olasılığını kamuoyu ile değerlendirdi.

Güngör’e göre, yıllık enflasyonun artışıyla birlikte temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılma ihtimali yüksek olduğu belirtilerek özellikle enflasyonun beklenenden yüksek çıkması durumunda, iş dünyasının bu durumu göz önünde bulundurarak mali planlamalarını yapmaya başladığı vurgulandı.

İş Dünyasından Asgari Ücrete İlgili Açıklamalar

Özellikle iş dünyasının, enflasyon verileri ve beklentileri göz önüne alarak mali planlamalarına bir ara zam bütçesi eklemeye başladığı ifade edilirken nitelikli işgücünü kaybetmek istemeyen sanayicilerin, ara zam formülüne kapıyı açık bıraktığı da gündeme gelen konulardan biri oldu.

Asgari ücrete ilişkin yapılan tahminler ve spekülasyonlar, enflasyonun seyrine bağlı olarak değişiklik gösterebileceği bildirilerek ancak, iş dünyasının ve uzmanların asgari ücrete ara zam ihtimaline ilişkin değerlendirmeleri, önümüzdeki dönemde bu konunun gündemdeki yerini koruyacağı bekleniyor.

Konu hakkında bir gelişme olduğunda okuyucularımızı anlık olarak haberdar edeceğiz.