‘Çalışıyorum, sigortam yatıyor’ diyenler dikkat: Bilgisayardan bakın, eğer bunu görürseniz…

Milyonlarca vatandaş sigortalı olarak çalışıyor. Çalıştığı yer tarafından sigorta primleri ödenen vatandaşların ise e-Devlet Kapısı üzerinden bordrolarını kontrol etmesi gerekiyor. Eğer hizmet dökümünde eksik yatırılmış prim varsa emekli maaşları da düşük yatacak demektir.

Emekli olmak için birçok vatandaş sigortalı olarak çalışıyor. Çalışanların prim, ikramiye ve ay içerisinde yapılan diğer ödemelerin işverenlerce özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen tutarların brüt toplamı prime esas kazanca dahil edilmesi gerekiyor.

Sigorta primleri kendisine ödenen ücretten gösterilmediği durumlarda işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle fesih imkânı verilebiliyor. Eğer çalışan eksik yatırılan primlerini dava konusu yapmak istiyorsa bunu banka üzerinden yapılan ödemeler ile kanıtlayabilir.

SGK işçiye mesaj gönderiyor

Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kontrollerinde işçinin prime esas kazancında bir önceki aya göre yüzde 20 azalma görürse, işçiye mesaj gönderiyor. Ayrıca işverene gönderilen bildirim ile de hata varsa düzeltilmesi isteniyor. Eğer primlerinin yatırılması ile işçi iş sözleşmesini feshederse, işveren kıdem tazminatı ödemek zorunda da kalabilir.

Exit mobile version