Çanakkale’deki Köprü Açılışı Zamları Beraberinde Getirdi!

1915 Çanakkale Köprüsü, Avrupa yakasında Gelibolu ile Asya yakasında Lâpseki ilçelerini birbirine bağlıyor. Orta açıklığa sahip asma köprüler arasında dünyanın en uzun asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Boğazına inşa edilen ilk köprüdür. 18 Mart 2022 yılında araç trafiğine açılan köprünün orta açıklığı 2.023 metre ve toplam uzunluğu ise 3.563 metredir. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan köprü, bir kıtadan diğerine ortalama 6 dakikada geçmeye olanak sağlıyor. Güney Kore ile ortaklaşa inşa edilen köprü toplam olarak 2 milyar 545 milyar Euro’ya mal oldu. Köprünün tamamen devlete devredileceği yıl ise 2034.

Köprü Tartışmaları Devam Ediyor

1915 Çanakkale Köprüsü, inşasının başlamasıyla birlikte yanında birçok tartışmayı da beraberinde getirmişti. Köprünün inşasından önce iki kıta arasındaki ulaşım deniz yolu ile yapılıyordu. Köprünün yapım masraflarının yanı sıra geçiş ücretinin yüksek oluşu tartışmaları yoğunlaştırdı. Bununla birlikte 1915 Çanakkale Köprüsü, devlete devredilmeden önce günlük 45 bin araç geçişini karşı şirkete garanti etmişti. Ancak Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan dünyanın en uzun asma köprüsünden araç geçişi garanti edilenin yarısına bile yaklaşamadı. Oldukça yüksek maliyetlere neden olan bu köprünün geçiş ücretleri de oldukça yüksek sayılabilecek miktarlarda. Köprünün açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ tarafından yapılmıştı. Erdoğan, geçiş ücretini ‘200 Liracık’ olarak açıklamıştı.

1915 Çanakkale Köprüsü araç trafiğine açılmadan önce ulaşım sadece deniz yolu ile sağlanıyordu. İki yaka arasında feribotlar vasıtasıyla yapılan ulaşımı GESTAŞ isimli firma üstleniyor. 1915 Çanakkale Köprüsü hizmete açıldıktan kısa süre sonra sefer sayılarını azaltan firma oldukça tepki çekmişti. Ancak düşen feribot sefer sayıları, köprüden geçiş sayısını yine arttırmayı başaramadı. Hatta deniz ulaşımını tercih edenlerin oldukça uzun kuyruklar oluşturmasına sebebiyet verdi. GESTAŞ oldukça sert tepkilere maruz kaldıktan sonra sefer sayısını eski seviyesine gelecek şekilde yükseltti.

GESTAŞ Tekrar Zam Yaptı

GESTAŞ, yeni yıla girerken deniz ulaşımına %30 oranında bir zam yapmıştı. Firma bugün yeni bir zam daha yaparak güncel ücretlerini paylaştı. GESTAŞ’ın yaptığı zam sonrası güncel geçiş ücretleri şu şekilde oldu:

Exit mobile version