Canan Karatay, ‘ölümcül tehlike’ diyerek uyardı

Canan Karatay, ‘ölümcül tehlike’ diyerek uyardı ve tüm vatandaşlara öyle bir içecek söyledi ki ağzına süren için alkolden bile en büyük tehlike şeklinde söz etti. Türkiye’de fazlasıyla tüketilen bu içecek için ‘ölümcül tehlike’ çanları çalıyor. 81 ilin tamamındaki yurttaşlara uyarıldı.

İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ‘ÖLÜMCÜL TEHLİKE’

Kalp sağlığı ve beslenme uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’dan ‘ölümcül tehlike’ denilerek tek tek zararları sıralanan bu içeceğin içeriklerinde bulunan zararlar saymakla bitmiyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki satın alınan ‘enerji içeceklerinde’ insan sağlığını tehlikeye düşürecek bir çok içerik yer alıyor. Her katıldığı programda yeni bir ürünün zararını açıklayan Canan Karatay bu kez konu gündemine son dönemlerin popüler içeceği olan ‘enerji içeceklerini’ aldı.

‘Ölümcül tehlike’ diyerek uyardı

Yaptığı sağlık yorumlarında her zaman ‘organik beslenmeye önem verin’ açıklamalarında bulunan Karatay, bu kez sosyal medya sebebi ile popülerliği artan enerji içeceklerinin içeriğindeki yüksek kafein ve şeker içeriğinin yanı sıra, içerdikleri taurin, ginseng ve guarana gibi bileşenlerin de zararları sebebi ile ciddi tehlikelere yol açabileceğini açıkladı.

“İÇERİKLERİNDE KİMYASAL MADDELER VAR”

Canan Karatay,  “Tüm enerji içeceklerinde bolca mısır şurubu şekeri var. Üstelik diğer kimyasal maddeler de cabası” açıklaması yaparak bu içeceğin kalp sağlığından sinir sistemine, sindirim sisteminden bağışıklık sistemine ne denli zararlı olduğu konusunda uyarı yaptı. Uzun vadede ise, böbrek sorunları, diyabet, obezite ve kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kısa vadede artan kalp atış hızı, yüksek tansiyon, baş dönmesi, mide bulantısı ve uyku bozuklukları gibi sorunlara yol açabilir.  Enerji içecekleri ayrıca, sporcular tarafından performans arttırıcı olarak kullanılsa da, bu kullanımın da zararlı olduğu bilinmektedir.

Yüksek kafein içeriği nedeniyle, sporcuların kalp atış hızlarının artması ve performanslarının düşmesi gibi sorunlar yaşayabileceği belirtilmektedir. Yüksek kafein içeriği nedeniyle enerji içecekleri uykusuzluğa neden olabilir. Enerji içecekleri mide problemlerine neden olabilir. Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sorunlar görülebilir. Enerji içecekleri kalp problemlerine neden olabilir. Özellikle yüksek tansiyon hastaları için tehlikeli olabileceği de uzmanlar tarafından açıklanıyor.

Exit mobile version