Gündem

Çarpıcı araştırma: Çalışanlar ilk maaşını almadan yeni iş araştırıyor!

Kariyer.net verilerine göre, çalışanların yüzde 41’i bir işe başladıktan sonraki ilk 30 gün içinde yeni bir iş arayışına giriyor. Yüksek enflasyonun neden olduğu ekonomik zorluklar, çalışanların işverenlerine olan sadakatini sarsıyor. Çalışanların sadakat oranları en düşük seviyelerini Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türkiye ve Avrupa bölgelerinde gösteriyor.

Türkiye’de işsizlik sorununa ek olarak, iş bulanlar bile hemen yeni bir iş arama eğiliminde. Son yıllarda yapılan araştırmalar, çalışanların iş değişikliği isteklerinin tarihsel olarak en yüksek düzeylerde olduğunu gösteriyor.

Türkiye’de oran yüzde 53

Kariyer.net’in iş başvuruları üzerinden elde edilen verilere göre, işe başlayanların yüzde ,41’i ilk 30 gün içinde başka bir iş başvurusunda bulunuyor. Aynı zamanda, bir yıl içinde işe başlayanların yüzde 62’si iş başvurularına devam ediyor.

“İş Alım Süreçlerinin Geleceği Araştırması”na göre, küresel katılımcıların yüzde 42’si ve Türkiye’deki katılımcıların yüzde 53’ü aktif olarak iş arayışı içinde bulunuyor. Araştırmaya göre, iş değişikliği arzusu olmayanlar arasında, iyi bir iş teklifi geldiğinde düşünmeye istekli olanların oranı küresel çapta yüzde 41, Türkiye’de ise yüzde 38 seviyelerinde.

Artık çalışanın da deneme süresi var

Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, bu verileri değerlendirirken, “İşverenlerin unutmaması gereken bir gerçek var; adaylar için deneme süresi olduğu gibi, artık işverenler için de bir deneme süresi var. Çalışanlar, ilk aylarında işverenlerini değerlendiriyorlar ve şirkette uzun vadeli bir kariyer düşünüp düşünmeyeceklerine karar veriyorlar. Çalışma ortamı, iş-yaşam dengesi, mesai arkadaşları gibi faktörler üzerinde duruyorlar” dedi.

Uysal ayrıca, iş arama davranışlarının küresel ölçekte radikal bir değişim gösterdiğine dikkat çekerek, iş arayanların yüzde 88’inin iş değişikliği ve işe alım süreçlerinde gücün artık işverenlerde değil kendilerinde olduğunu düşündüğünü vurguluyor. Bu durum, yeteneklerin cesurca iş değişikliği yapabilmesine olanak tanıyor.

Aktif iş arayanları iş değişikliği yapmaya yönlendiren ana sebepler

  • Daha ilgi çekici bir pozisyon veya daha yüksek kıdem arayışı
  • Mevcut işte terfi fırsatlarının sınırlı olması
  • Memnuniyetsizlik nedeniyle mevcut işteki maaş ve sosyal haklar
  • Farklı bir meslek deneme isteği

Küresel araştırma şirketi Gallup’un verilerine göre, çalışan sadakati yıllık bazda küresel olarak yüzde 23, Türkiye’de yüzde 14, ABD’de yüze 32, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yüzde 15, Avrupa’da yüzde 13 seviyesindedir. En iyi performans gösteren kurumsal şirketlerde ise bu oran yüzde72.

Çalışan sadakati en yüksek olan bölgeler ABD, Kanada, Güney Asya’dır, bunları eski Sovyetler Birliği ülkeleri ve Latin Amerika izlerken, en düşük sadakat oranları Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türkiye ve Avrupa olarak sıralanıyor.