Manisa Milletvekili Özgür Özel, Varlık Fonuna devredilen ÇAYKUR, PTT ve BOTAŞ’ın stoklarını saydırmadıklarını ve hesap vermediklerini söyledi. ”Kimden neyi saklıyorsunuz?” diye soran CHP sözcüsü Özgür Özel, Türkiye Varlık Fonu içerisinde bulunan kamu kurumlarının denetlenemediğini belirtti.
Türkiye’de ki varlık fonunun dünyada ki diğer fonlardan farklı olarak ”Türkiye’de borç yaratmak, hatta torunlarımızın olası gelirlerini ipotek edip bugünü kurtarmak için kullanılan bir fon” oduğunu söyleyen Özel, Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu varlık fonuna ilişkin çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte, birçoğumuzun belki ilk defa duyacağı o vahim bilgiler;
Varlık Fonunun denetim raporunun kanunun belirlediği ekim ayı içinde Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi gerekiyordu. Rapor bir buçuk ay gecikmeli olarak dün Plan ve Bütçe Komisyonuna ulaştırıldı. Tabii, Plan ve Bütçe Komisyonunun bir sonraki yılın bütçesiyle ilgili takvimi ve ardından başlayacak bütçe görüşmeleri düşünüldüğünde bu yasal sürenin daha ne kadar aşılacağı şüpheli. Geçtiğimiz yıllarda kendi çıkardıkları kanuna rağmen bir sonraki yılın mayıs ayına kadar bu raporu görüşmeyenlerin bu seneki performansını, bu gecikmeyi de kaydederek takip ediyor olacağız.
Ancak bütün dünyada mevcut varlıklara varlık katmak, gelecek kuşaklara ulaştırmak için kullanılan bu Fon, Türkiye’de borç yaratmak, hatta torunlarımızın olası gelirlerini ipotek edip bugünü kurtarmak için kullanılan bir fon. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun süre yönetiminde, hatta bakanlık görevinden sonra bile damadı kaldı ve şahsi ve keyfî şekilde yönetiliyor. Bu Fon, Meclisimiz tarafından Sayıştay vasıtasıyla denetlenemiyor. Bu Fon, özel bir denetim şirketi tarafından denetleniyor ve sadece sayısal denetim yapıyor, aritmetiksel denetim yapıyor. Hukuka uygunluk denetimi yapılamıyor, yerindelik denetimi yapılamıyor. Hepimizin varlıklarını hukuka uygun mu yönettiniz, bakamıyor. Yerinde miydi aldığınız kararlar, bakamıyor.
Sadece ve sadece iki tarafı topluyor, tutuyorsa “Tamamdır.” diyor. Bu raporda bile -şöyle dün akşam hızla göz gezdirdiğimizde- örneğin, Berat Bey’in göz bebeği Turkish Energy Company var. Buna ait finansal tablolar, bu yıl gizlilik gerekçesiyle denetleyen şirketten, bağımsız denetçiden saklanmış.
Yine, baktık, BOTAŞ’ın 2,5 milyar lira tutarında uzun vadeli alacağı var, “Gösteremeyiz alacağın kimlerden olduğunu.” demişler, “Bu yönde denetim kanıtı elde edemedik.” diyor denetçiler. 2020 yılında, BOTAŞ’ın 65 milyar liralık satışı; 4,5 milyarlık stoku vardı. Geldik 2021’e “‘Fiziki stok sayamazsınız.’ dediler, stoku göstermediler.” diyor. Kimden neyi saklıyorsunuz? Bu Meclis, bu denetimi nasıl yapacak şimdi?
BOTAŞ’ın stokunun neyi mahrem ve nasıl Meclisten saklanır?
ÇAYKUR’un 31 Aralık 2019 itibarıyla finansal tablosunda 3,5 milyarlık stoku var. 31 Aralık 2020’de “Stok sayalım.” “Saydırmayız.” ÇAYKUR’un stoku sır olmuş bir anda. Sattıysan faturası, yaptıysan tahsilat makbuzu… “Bunlarla ilgili denetleme için gerekli, yeterli, uygun denetim kanıtını bize vermediler.” diyorlar.
PTT’nin bilançosunda 206 milyon ticari alacak, maalesef 3,8 milyon ticari borç, 1 milyar 200 milyon hasılat var; bununla ilgili belgeleri göstermemişler.
Sayıştayın denetlediği PTT, ÇAYKUR, BOTAŞ kaçırıldı Sayıştay denetiminden özel şirkete.
Geçmişte bizim adımıza Sayıştayın denetlediği, KİT Komisyonunda raporlarının müzakere edildiği ÇAYKUR, PTT, BOTAŞ stokunu saydırmıyorlar, hesabını vermiyorlar; kaldı ki özel şirket yerindelik denetimi de yapmıyor. “Şöyle yapsan daha iyi yönetebilirdin.” yok, hukuka aykırı iş ve eylemler sorgulanamıyor, bu dar denetimde de böyle bir rezalet var. Yani bu rapor bu Meclise gelmişken oturup da Adalet ve Kalkınma Partisinin milletvekilleri buna sessiz kalıyorlarsa vay bu memleketin hâline.