Ekonomi

Çek defteri almak daha zor olacak: Her yaprak için 9 bin 270 TL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), karşılıksız çeklerle ilgili çek defterlerinin ücretlerini yeniden belirledi. Bankaların karşılıksız her bir çek yaprağı için ödemesi gereken miktar 6 bin TL’den 9 bin 270 TL’ye yükseltildi.

Karşılıksız çeklerle mücadelede yeni düzenlemeler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapıldı. Bu yeni düzenlemeye göre, çek defterlerinin baskı şekli ve bankaların ödeme yükümlülüğü miktarı değiştirildi. 20 Ocak 2010 tarihli ve 27468 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Çek Defterlerinin Baskı Şekline ve Bankaların Hamile Ödemekle Yükümlü Olduğu Miktarın Belirlenmesine İlişkin Tebliğ”deki 4. maddeye göre, “6 bin Türk Lirası” olan ibareler “9 bin 270 Türk Lirası” olarak güncellendi.

31 Ocak’ta başlayacak

Aynı tebliğin geçici 2. maddesinde yer alan “6 bin Türk Lirası” ibaresi ise “8 bin 650 Türk Lirası” olarak revize edildi. Bu yeni düzenlemeler 31 Ocak’ta yürürlüğe girecek.

Bankalar artık her bir çek yaprağı için daha yüksek bir ödeme yapmak zorunda kalacaklar ve bu değişiklik, karşılıksız çeklerin önlenmesi ve daha caydırıcı bir tedbir alınması amacıyla hayata geçirildi.