Çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

Türkiye’nin üzüm ambarı Manisa Alaşehir’de çekirdeksiz Sultani üzümün hasadı başladı. Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün temsili hasadı için Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Alaşehir Yeniköy’de “Sultaniye Üzüm Hasat Töreni” düzenledi.

Törene; Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ve yönetim kurulu üyeleri, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Musa Akkaynak, Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör katılım sağladı.

Temsili hasat töreninde konuşan Alaşehir Kaymakamı Güngör, “Yaş üzümümüzün ilk hasadına başlıyoruz. Sembolik olarak bugün bir bağda bir araya geldik. Manisa genelinde yaklaşık 900 bin dönüm alanda çekirdeksiz Sultani üzüm üretimi yapılmaktadır. Bu sene de inşallah üretimimizi ihracata yönelterek çiftimizin yüzünü güldüreceğiz. Güzel bir sezon olmasını diliyoruz. Hayırlı bol kazançlar ve ürünler diliyorum çiftçilerimize” sözlerini kaydetti.

HEDEF 200 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Çekirdeksiz Sultani üzüm hasadının ardından gazetecilere bilgi veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Malum bizde bu çekirdeksiz dünyada üretimde altıncı sıradayız. İhracatında da on ikinci sıradayız ve yaklaşık dört milyon tona yakın bir yaş üzüm üretmekteyiz. Bu iki milyon tonu taze yaş sofralık üzüm olarak üretilmektedir. Bizim iki bin yirmi iki yılındaki ihracatımız iki yüz yirmi dört bin ton ihracat gerçekleştirmişiz. Yaklaşık 176 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik ve 2023 yılında da 200 milyon dolar bir ihracat hedefi koyduk. Umarım ki bu iki yüz milyon doları hedefine de ulaşırız” dedi. Öte yandan üzüm bağından ihracata gidene kadar tüm aşamalarda ter döken işçilere de teşekkürlerini ileten Uçak, “Cenabı Allah onlara da kolaylıklar versin” dedi.

Üzümdeki rekolte düşüklüğüne de açıklık getiren Uçak, iklim krizinin bu noktada önemli bir etken olduğunu belirtti. Rekolte düşüklüğünün her bölgede yaşanmadığını aktaran Uçak, “Bazı bölgelerimizde özellikle kuruya hazırlanan üzümlerimizde anında kalite kaybı var. Bu sene rekolte biraz daha fazla ve her geçen yıl da üretim alanlarımız genişliyor” ifadelerini kullandı.

KURU ÜZÜM HASADI DA BAŞLAYACAK

Yakın zamanda kuru üzüm için de hasadın başlayacağını hatırlatan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Kuru üzümün özel bir tarafı var. Kur üzümün yüzde 85- 90’ı dünya piyasalarına gidiyor. Dolayısıyla önemli bir döviz girdisi sağlıyoruz” dedi. Üzüm ihracatının çeşitliliğine dikkat çeken Öztürk, “Hakikaten özellikle de zor pazarlarda; İngiltere, Avrupa ülkeleri, Japonya’sına, Jamaika’sına kadar giden bir üründe de hazırlıklar ayrı bir özen istiyor. Bu nedenle üreticilerimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Aynı zamanda çalışan işçilerimiz var burada. Sabah erken saatlerde hasada geldiler. Onlara da kolaylıklar diliyorum” diye konuştu. Kuru ve yaş üzüme yurt dışı pazarında rağbet olacağını aktaran Öztürk, “Bu yıl ihracatta 600 milyon dolarlara doğru gideceğimizi öngörüyorum. Çünkü, dünyada bu değişen iklim şartlarıyla beraber üretimi iyice zorlaştı. Bizim bu özel ürünümüzde dünya piyasalarında kıymet bulacaktır” dedi.

HABER/ Didar DEMİRCİ

Exit mobile version