Cemal Kaşıkçı Davasında Şok Gelişme! Cemal Kaşıkçı Davası Suudi Arabistan’a Devredildi

2 Ekim 208’de Suudi Arabistan krallığı İstanbul başkonsolosluğu ziyaretinden sonra bir daha görülmeyen ve haber alınamayan Cemal Kaşıkçı’nın bir süre sonra öldürüldüğü haberi alınmıştı. Olaydan sonra 26 kişi hakkında soruşturulma başlatıldı. Açılan davada sanıkların firari olmasından kaynaklı duruşmanın ertelenmesi durumu oluşmuştu. İstanbul 11. Ağır Ceza da görülen davada şok bir gelişme yaşandı.

Adalet Bakanlığı Soruşturması

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçının öldürülmesine ilişkin yürütülen dava da 26 sanık hakkında yargılama başlatılmıştı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı müşteki Hatice Cengiz ile avukatı hazır bulundu ancak firari 26 sanık mahkemeye katılmadı. İstanbul Barosu tarafından görevlendirilen bazı avukatlar sanıkları temsilen mahkemeye katıldılar ancak hiçbir sanık katılmadı.

Dava Suudi Arabistan’a Devredildi!

Geçtiğimiz hafta savcı yargılamanın durması ve dosyanın Suudi Arabistan yargısına devredilmesi konusunda talepte bulunmuştu. Adalet Bakanlığı’nın Suudi Arabistan’a yazı yazılması ve talebi iletilmesi için duruşma ertelendi. İstanbul 11. Ağır cezada görülen dava da mahkeme heyeti adalet bakanlığının olumlu görüşünün mahkemeye ulaştığını bildirerek davanın Suudi Arabistan yargısına devredildiği kararını açıkladı.

Hatice Cengiz’in Açıklaması

Mahkemenin davayı Suudi Arabistan yargısına devretme kararından sonra adliye çıkışı açıklamada bulunan Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz gerekli itirazlarda bulunacaklarını ifade etti. Alınan karar karşısında üzgün olduğunu Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu hukuki haklara sahip olduğunu ancak aynı özeni Suudi Arabistan yargısında bulamayacağını dile getiren Cengiz elimden geldiği sürece hukuki süreci devam ettireceğini bildirdi.

Hatice Cengiz’in avukatı ise beraat eden sanıkların yargılamasına devam edilmesi gerektiğini ve davanın adil yargılama ilkesinin bulunmadığı Suudi Arabistan’a devredilmesine itiraz edeceklerini belirtti. İstanbul’da işlenen bir cinayetin yargılamasının Suudi Arabistan’a devredilmesinin doğru bir karar olmadığını da sözlerine ekledi.

Exit mobile version