Gündem

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum İklim Şurası’nda konuştu: 216 milyondan fazla insan yer değiştirecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İklim Değişikliği Şurası’nda kritik açıklamalarda bulundu. Bakan Murat Kurum burada yaptığı açıklamasında bir an önce iklim kanununun hazırlanacağını belirtti. Kurum “İnanıyorum ki bu çalışmalarımız bütün dünya için referans olacaktır… Türkiye’nin kapsamlı bir iklim kanununa ihtiyacı var. Elde edeceğimiz veriler ile birlikte bu süreci yürütüp bir an önce bu kanunu hazırlayacağız” sözlerine yer verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı İklim Şurası’na Katıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’deki iklim değişikliği ve alınacak önlemlerin ele alındığı İklim Şurası’nı, Türkiye’de iklim değişikliği riskinin en fazla görüldüğü iller arasında yer alan Konya’da başlattı. İklim Şurası’na yurtiçi ve yurtdışından bilim insanları, üniversite öğrencileri, bürokratlar, çiftçiler katıldı. İklim Şurası’na katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum şura öncesinde üniversite öğrencileri ile “Genç Oturum” programında buluştu. Bakan Kurum, bakanlık tarafından düzenlenen İklim Şurası’nın ilk kez gerçekleştiğini dile getirdi.

Kurum: Konya İklim Değişikliği ile Mücadelede Öncü Olacak

Türkiye’de iklim değişikliği riskinin en fazla görüldüğü iller arasında yer alan Konya’da başlayan şura 25 Şubat tarihine kadar devam edecek. Bakan Kurum, Genç Oturum programında yaptığı konuşmada, Konya’nın da iklim değişikliğinden etkilendiğini dile getirdi ve “Bugün Konya’mız, iklim değişikliğinden çok derinden etkilenmektedir. Maalesef kuraklıkla, susuzlukla, dev oburlukla yüzleşmiş, göllerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmıştır. Fakat biz inanıyoruz ki tarih boyunca nice zorluklar görmüş ama direnmiş bu şehir, iklim değişikliği ile mücadelede de başarılı olacak, öncü olacaktır.” sözlerini dile getirdi.

“2050 Yılına Kadar 216 Milyon İnsan Yer Değiştirecek”

İklim Şurası’nda önemli değerlendirmelerde bulunan Bakan Murat Kurum, 2050 yılında 216 milyondan fazla insanın afetler sebebi ile yer değiştireceğini ifade etti. Şehirlerin sıcak hava dalgaları, meteorolojik afetler, kuraklık, su stresi gibi sayısı gittikçe artan olumsuzluklarla savaştığını ifade eden Kurum, açıklamasının devamında “2050 yılına kadar 216 milyondan fazla insanın afetlerden kaçmak için yer değiştireceği öngörülüyor. Bu büyüklükteki iklim göçleri, birçok ülkenin demografik yapısını değiştirecek, çözümü güç birçok sorunu beraberinde getirecektir. Hiçbir devlet tek başına bu sosyal patlamaları, bu dev afetleri durdurabilme gücüne sahip değildir” sözlerine yer verdi.