Cezaların caydırıcılığı artırıldı: Yeni infaz yasası ile cezaevleri boşaldı

2023 yılının başında, Türkiye’de cezaevlerinde bulunan kişi sayısı rekor kırmıştı. Adalet Bakanlığı verilerine göre 1 Ocak 2023 itibariyle Türkiye’de cezaevlerinde 341 bin 497 kişi bulunuyordu. Bu sayı, cezaevlerinin kapasitesinin 50 bin kişi üzerindeydi.

15 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni infaz yasası ile cezaevlerinde bulunan kişi sayısı hızla düşmeye başladı. Adalet Bakanlığı’nın son verilerine göre 2 Ekim 2023 itibariyle cezaevi nüfusu 80 bin 415 kişi azalarak 261 bin 82’ye geriledi.

Bu düşüş, yeni infaz yasasının hükümlülere sağladığı infaz indirimlerinden kaynaklanıyor. Buna göre, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar cezaevinde bulunan bazı hükümlüler, kapalı cezaevinden açık cezaevine üç yıl erken geçme ve buradan da tahliye imkânı elde etti.

Yasa, bu hükümlüler arasında cinayet, yaralama, uyuşturucu, tecavüz, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma ve rüşvet suçlarından hüküm giyenler başta olmak üzere onlarca suçtan mahkûm olanları da kapsıyor.

Sokaklarda suç işlemede artış var

Yeni infaz yasası, cezaevlerinde bulunan kişi sayısının önemli ölçüde düşmesine neden oldu. Bu durum, cezaevlerinin kapasitesinin 36 bin kişi artmasına yol açtı.

Ancak, yasadaki değişikliklerin cezaların caydırıcılığını azalttığına dair eleştiriler de var. Halen yüksek yargı organında kürsüde ceza yargılamasında görev yapan bir yargıç, sürekli çıkan bu ve buna benzer infaz düzenlemeleriyle hükümlülerin infaz indirimlerinden yararlandırılmasıyla, toplumda bir cezasızlık algısı oluştuğunu belirtti. Cezaların caydırıcılığının ortadan kaldırıldığı gibi sokaklarda suç işleme oranlarında da artış yaşandığına dikkat çekti.

 

Exit mobile version