CHP 38. Olağan Kurultayı başladı…

EGE HABER- CHP 38. Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu’nda başladı. Bugün ve yarın devam edecek kurultayın ilk gününde partinin Genel Başkanı belirlenecek. 5 Kasım Pazar günü de Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurultayı (YDK) üyeleri belirlenecek. Kurultay’da PM Üyesi Örsan Öymen ve İlhan Cihaner Genel Başkanlık adaylığından çekildi. Kurultay’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Grup Başkanı Özgür Özel arasında bir yarışın geçmesi bekleniyor.

Kurultayın divan başkanı olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu seçildi. İmamoğlu, kurultayın açılış konuşmasında partililerine seslendi.

Kongre’de seçim çarşaf liste ile yapılacak.

İMAMOĞLU’NDAN YEREL SEÇİM MESAJI

CHP Olağan Kurultayında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, partinin geçmişine ve önemine dikkat çekerek birlik beraberlik mesajı verdi. İmamoğlu, AK Parti iktidarına da eleştirilerini sıralayarak, “Ne yazık ki bu baskıcı iktidarla ikinci yüzyıla adım atıyoruz. CHP’nin üyeleri olarak bizler bu fotoğrafı kabullenmiyoruz. İşte bu yüzden bu kurultay tarihi bir kurultaydır. Partimizin 100’üncü kuruluş yıl dönümündeki bu kurultay tarihi bir kurultay olacak. Bu kurultay Türkiye muhalefetinin toptan şekilleneceği bir kurultaydır. Bu kurultay herkesi çok umutlandıracak, toplumsal muhalefete büyük güç ve umut verecek” diye konuştu.
Öte yandan CHP’nin 38. Kurultay’ının halka karşı tarihi bir sorumluluğu olduğunun altını çizen İmamoğlu, “Bu Kurultay büyük ve şanlı yolculuğumuzun ilk adımıdır. 5 ay sonra yerel seçimler var. Kurultayımız biter bitmez yerel seçimler için hep birlikte omuz omuza vereceğiz. Her sokakta her tarlada halkımızla buluşacağız. Pek çok ilçede, kentte ve metropolde göreceksiniz yerel seçimleri hep birlikte kazanacağız. Adil, başarılı yerel yönetim başarısını hep birlikte yayacağız. Yeter ki biz çok çalışalım. 2024 seçimlerini kazandıktan sonra 2028’de biz 2038’de biz kazanacağız. Milletçe kazanacağız. Türkiye geleceğini kurmaya kentlerdeki tecrübelerimizle başaracağız” sözlerini kaydetti.

KILIÇDAROĞLU: SİZLERİ ZAMAN ZAMAN ÜZDÜM, BİLİYORUM

Partisinin 100. Yılı’na değinerek konuşmalarına başlayan Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz aylarda tamamlanan AK Parti’nin Olağanüstü Büyük Kongresine atıfta bulunarak, “Bu salon diğer partilerin kurultaylarına benzemez. Çünkü bu salonlarda 5’li çeteler, sarayın oligarkları, uyuşturucu baronları yok. Bundan sonra da bu salonda asla olmayacaklardır. Bu salonda rüşvetçiler, harama el uzatanlar yok. Bundan sonra da olmayacaktır. Bizim kurultaylarımız her türlü düşüncenin özgürce konuşulduğu kurultaylardır” dedi. Konuşmalarının devamında “Biliyorum sizleri zaman zaman üzdüm” diyen Kılıçdaroğlu, “Ama bir şeyi bilmenizi isterim. Asla ve asla sizi üzecek, sizi utandıracak bir şey yapmadım. Hep Türkiye için mücadele ettim. Bu parti tüm kurultaylarında tartışarak ve güçlenerek çıkmıştır. Yine güçlenerek çıkacaktır” sözlerini kaydetti.

KILIÇDAROĞLU: SIRTIMDA HANÇERLE SEÇİME GİRDİM

Genel seçimlerde 6 parti olarak yaptıkları çalışmaları hatırlatan Kılıçdaroğlu, “İş cumhurbaşkanlığı adaylığının seçilmesine geldiğinde hepinizin malumu olduğu gibi masadan kalmalar, masaya geri dönmeler oldu. Ancak şunu bilmenizi isterim; sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım” dedi. Kılıdaroğlu, “Ateşi ve ihaneti gördük ama yılmadık. Yıkılmadık çalıştık. Tüm kumpaslara, yalana dolana rağmen; saray devletinin harcadığı milyarlara rağmen çalıştık. Çünkü şuna inanıyorduk ve hep inandık söyledik. Yolu doğru olanın yükü ağır olur. Üstelik hançerlerle beraber yükümüz ağır. Ama beni asıl üzen sırtımdaki yük değil, hançerlerdi. Seçim bitti. Kazanamadım. Daha nefes almadan değişim söylemleri başladı. Değişim söylemlerini dillendirenler, uzun süredir değişmeyenlerdir. Ama seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu. Herkesin bilmesi gereken bir gerçek var. Değişmeyen tek şey değişim değil, değişim hayatın kendisidir” sözlerini kaydetti.
Kendi genel başkanlığı döneminde partinin Doğu illerinden milletvekili çıkardığını ve hatta örgütlenildiğini, Türkiye’deki sorunların akılcı bir şekilde çözümler üretildiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, partinin “sağ”a kaydığı yönündeki eleştirilere de sert çıktı. Kılıçdaroğlu, “Bunlar sağın da solun da ne olduğunu bilmiyorlar. CHP halkın partisidir. Avrupa’nın en güçlü sosyal demokrat partisi CHP’dir. Aldığı oy itibariyle üyeleriyle ürettikleriyle dünyaya örnek olan bir partidir” dedi. “Değişimin içinde olanlar değişimi fark edemezler” sözleriyle konuşmalarını sürdüren Kılıçdaroğlu, “Biz muhalefet politikamızı da değiştirdik. Sosyal kimlikler üzerinden politika üretmeye başladık. Bazı arkadaşlarımızın sosyal kimlikten haberi bile yok. Taksi şoförleri, sanayiciler, muhtarlar birer sosyal kimliktir. Her bir sosyal kimliğin sorunlarını masaya yatırıp sorunlarını akılcı politikalarla çözmek için uğraştık. Çöpten kağıt toplayanların yanına kim gitti. Onların elinden alınan arabaları kim verdi. Bu kardeşiniz verdi. Sendikaların bile sahip çıkamadığı taşeron işçilerin yanında biz durduk ve iktidar en sonunda taşeron işçilere kadro vermek zorunda kaldı. Şimdi bu sağcılık mıdır, solculuk mudur? Biz kimsesizlerin sesi olduk, onlara sahip çıktık” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU: KÖKLÜ BİR DEĞİŞİME BERABER İMZA ATACAĞIZ

“Kimlerin neyi beklediğini ve partimizi nasıl karıştırdıklarını da biliyorum” mesajını veren Kılıçdaroğlu, “Ama bilmedikleri bir şey var. Bu örgüt 100 yıllık çimento bir örgüttür” dedi. Kılıçdaroğlu, “Bay Kemal’in yol arkadaşı olacaksan vefalı olacaksın. Bay Kemal’i arkadan hançerlemeyeceksin. Hangi badireleri atlattık ne çabuk unuttun. Üzerimize giydirilmek istenen kefeni nasıl yırttık. Nasıl mücadele ettik. Nasıl unuturuz bunu. Gemiyi limana sağlam götürmek yine kaptanın görevidir. Kaptan olarak gemiyi limana sağlam göndereceğim. Bu kurultaydan 20-25 gün sonra bir tüzük kurultayı yapacağım ve değişim nasıl olur tüm dünya görecek. Dalgalı limana karşı güçlü taş duvarları öreceğim” diye konuştu. Konuşmalarının devamında partinin tüzük değişikliği çalışmalarına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, tüzükte yapılan önemli düzenlemelere dikkat çekti. Parti kadrolarında kadın kotasını yüzde 50 yapacaklarını, milletvekilliğini 3 dönemle sınırlayacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Yeniyi güçlü bir şekilde inşa etmek, bizim değişimden anlayışımızdır. Tüm bunları gerçekleştirdiğimizde köklü bir değişime beraber imza atmış olacağız. İnşallah ben de sizlerin arasında oturup seçilen genel başkanı alkışlayacağım” mesajını verdi.

ÖZEL: İKTİDAR OLAMAMAMIZIN HESABINI HALK ÖDÜYOR

CHP Genel Başkan Adayı olarak delegenin karşısına çıkan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, parti tarihine dikkat çekti. Özel, “Bugüne dek değişimi başaramadığımız, iktidar olamadığımız için kuruluşunda büyük rol oynadığımız Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına çürümüş bir adalet sistemiyle, yarısı yoksulluk sınırının altında yaşayan bir nüfusla giriyoruz. CHP’nin seçim kaybının maliyeti deyince bazı arkadaşlarımız dar bir çerçeveden bakıp ‘Hepimiz oradayız, hesabı neden sadece Kemal bey ödüyor’ diyor. Hesabı ne Kemal bey ödüyor, ne Özgür Özel. Ancak hesabı dünyanın en güzel ülkesinde yaşadığı halde dünyanın başka ülkelerinde hayal kuran gençlerimiz ödüyor. Cumhuriyet yas tutma rejimi değildir. Marifet yas tutulacak acıları bitirecek, yas tutan yaşlı gözlerin yaşını silmek. Anaları da çocukları da babaları da güldürmektir Cumhuriyet.
Sokağın sesini duymazdan gelemeyecek yüreklerimiz, umutsuzluğa kapılmayacak delegelerimiz var. Biz altı okumuzdan mahcup olmayacak, sokaktan ve meydandan korkmayacak bir parti anlayışına hızla evrilmek durumdayız. Biz kaybedilen seçim sonrası hiçbir şey olmamış gibi davranılmasına, hatta bu ağır yenilginin sorumluluğunun alınmamasına karşı çıkanlarız. Bir yolculuktayız, bu ‘Sana Söz’ deyip yola çıkıp boynunu büktüklerimizden helallik isteme yolculuğudur” sözlerini kaydetti.

ÖZEL: TOPLUMDA GAYRİCİDDİ ALGILANIYORUZ

Ortadoğu’daki savaşlara, karışıklığa dikkat çeken Özel, “Bakın Orta Doğu yine bir ateş çemberi. Bir terör örgütü olan Hamas’ın sivillere attığı füzeler ile yaptığı katliam İsrail’in devlet terörüne dönüştü. Biz CHP olarak terörün her şekline ve İsrail’in devlet terörüne asla ve asla seyirci kalamayız. CHP, kısa bir süre önce yapılan seçimi kazanamamışken, iktidarı bize devredin Filistin sorununu çözeceğim deyince toplumda gayriciddi olarak algılanıyor” mesajını verdi.

ÖZEL’DEN KILIÇDAROĞLU’NA “HANÇER” GÖNDERMESİ

Kongrenin açılışında konuşan CHP Genel Başkanı ve Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “hançer” söylemlerini ele alan Özel, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

“Kılıçdaroğlu’nun hançer sözünü bana sordular. Hiç üstüme alınmadım. CHP’de hançer yok, hançerleyecek de kimse yok. En iyi siz bilirsiniz ki ne partide ne partililer de hançer olmaz ama kılıç da olmaz. Hani seçimlere iki gün kala sizin atadığınız önce Atatürk’e sonra önceki genel başkanımıza laflar eden kadını sorduğum dediğiniz Hasan Cengiz bir kılıç getirmiş. CHP’de danışmanım diyen ama profil resminde Recep Tayyip Erdoğan olup değişim diyenlere kılıç çekenlerin alnını karışlarım. Bu partinin ilk delegeleri Sivas Kongresi’nin delegeleridir. Bugün birkaç saat sonra oy kullanacak olan sizleri zarfa atana kadar tanıyan sonra değersiz gören bir yaklaşımı asla kabul etmiyorum. Biz partiyi daha iyi yöneteceğimizi iddia ediyoruz. Biz altı ayda bir bu delegeyi Ankara’ya davet edip, onlarla ülkenin temel meselelerini konuşacağımız gerekirse gruplara ayrılacağımız bu ülkeyi bu parti yönetir diyeceğimiz bir katılımcılığın sözünü veriyorum. Biz partiyi daha iyi yöneteceğimizi iddia ediyoruz. Biz geçtiğimiz dönemde çok kritik bir süreç vardı. Yukarıda Rusya-Ukrayna savaşı, doğuda Azerbaycan-Ermenistan savaşı. Tayyip Erdoğan, Tahıl Koridoru ile dünyaya caka sattı ama bize bunu anlatacak genel başkan yardımcımız yoktu. Bütün gençler, Teknofest ile ilgilenirken bizim savunma sanayi konusunda bir yönetici yoktu. Dün bir yalan tweet dolaşıyordu, o tweetle alakamız yok. Yarın Parti Meclisi listesine baktığınızda Türkiye çapında dış politikacı, bir teknoloji şirketinin Ar-Ge’sinin başındaki bir kişi. Savunma sanayinde uzman bir emekli tümamiral. Hangi alan boşsa o alana yönelik bilim insanlarından. Ama böyle geçmişinde CHP’ye Atatürk’e dil uzatmışları da değil bu ülkenin evlatlarını göreceksiniz.”

Exit mobile version