İzmir HaberleriPolitikaYerel Haberler

CHP Bayraklı’da ilçe başkanını belirlemek için sandık başında

HABER/ Didar DEMİRCİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bayraklı’da 6’ncı olağan kongresi başladı. İki adaylı gerçekleşmesi beklenen kongrede Bayraklı İlçe mevcut Başkanı Didem Gültekin ve muhalefeti birleştiren Mutlu Odabaş yarışacak.

Kongreye, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, CHP Menemen İlçe Başkanı Ömer Günel ve partililer katıldı.

Seçimin blok liste ile yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. Adayların listelerindeki renk dağılımı iste şu şekilde belirlendi:

Beyaz Liste Mutlu Odabaş

Mavi Liste Didem Gültekin

Öztunç’tan Özel’e çağrı: Adaysan adayım de! Karnından konuşma

Kongrede divan başkanlığına CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç seçildi. Divan Başkanlığına seçildikten sonra partililere hitap eden Öztunç, genel seçimlerin ardından partinin içinde bulunduğu sorunlara dikkat çekerek, ittifak ortaklarına ve parti içinde ‘değişim’ tartışmalarını başlatan muhalefet gruplara sert yüklendi. Seçimin kaybedeninin sadece CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmadığının altını çizen Öztunç, adaylığı tartışılan TBMMM CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e de sert çıktı. Öztunç, “Siyasette iddia sahibi değilseniz siyaset yapmayın. Eğer bir insan genel başkan olmak istiyorsa çıkacak açık açık adayım diyecek. Herkes iddiasını ortaya koydu geldi. İddianı ortaya koyacaksın karnından konuşmayacaksın. Kardeşim adaysan çık adayım de. Belki biz de sizi destekleyeceğiz” diye konuştu.

Öte yandan CHP’nin sahipsiz olmadığını vurgulayan Öztunç, “İşin kolayı lideri suçla köşeye çekil. Gelen giden vuruyor. Bu partinin evlatları olarak partinin sahipsiz olmadığını herkes bilsin. Yok öyle 3 kuruşa 5 köfte” diyerek Millet İttifakı ortaklarına sert çıktı. Öztunç, “Yiğit düştüğü yerden kalkarmış” diyerek, yerel seçimleri kaybedecekler diyenlere de cevap verdi. Öztunç, yerel seçimlerde İstanbul, Ankara gibi kazanılan illerin yanına Malatya gibi illeri de katarak devam edeceklerini aktardı.

Şenol Aslanoğlu: Bölünmemizi bekleyenler halay kırıklığına uğrayacak

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da parti içindeki değişim tartışmalarına cevap verdi. Aslanoğlu, “28 mayıs seçimlerinden hemen sonra AKP ve yalakaları topyekün bir savaş başlattı. Belediyelerimizde var olan baskılarını daha fazla artırmaya başladılar. Partimize diğer muhalif partilere her yerde görebileceğiniz bir baskı düzeniyle karşı karşıyayız. Bizi yıldırmaya çalışıyorlar, baskılarıyla yıldırmaya çalışıyorlar. Ama yılmayacağız. CHP dimdik ayaktadır. Bizden bu kongreden bölünme bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacağız. Partimize sahip çıkacağız çünkü bu ülkenin CHP’ye ihtiyacı var. CHP bir demokrasi şemsiyesidir. Darda olanın, zorda bekleyenin bir umut ışığı arayanın altında toplandığı bir demokrasi şemsiyesidir. Toplum bizi kurtuluşun adresi olarak görürken bizim kendi içimizde ayrışma lüksümüz yok. Makam mevki gerekçeleriyle partimizi ayrıştırmaya kalkışırlarsa karşısında 6 oka inanan insanları bulacaklardır. Bizleri bulacaklardır. Bizim derdimiz bu kongrelerden sadece ilçe başkanı, delegeler yöneticiler çıkarmak değil. Bizim derdimiz bu ülkenin yarınlarını garanti altına almak, ülkenin yarınlarını kurtarmaktır” sözlerini kaydetti. Öte yandan Aslanoğlu, “Birileri uzun süredir partimize ayar vermeye çalışıyor. CHP’nin geleceğine, CHP’nin değişimine nasıl olacağına sadece CHP’nin üyeleri delegeleri karar verir. Değişimi diline dolayarak partimize genel başkanımıza hakaret eden yandaş kanallar bizim adımıza karar veremez. Yarından itibaren yerel seçim için çalışmaya başlayacağız. 30 ilçenin 30’unu ve Büyükşehir’i kazanacağız. 30 ilçenin 30’unda da CHP bayrağını dalgalandırmaya devam edeceğiz” dedi.

Yönetimi düşürülen Susmuş’tan kongrede sert açıklamalar

CHP Bayraklı İlçe Başkanlığı görevindeyken yönetimin istifası sonucu başkanlığı düşürülen Pınar Susmuş, kongrede çıktığı kürsüden sert sözlerle CHP Bayraklı İlçe mevcut Başkanı Didem Gültekin ve Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a sert yüklendi. Susmuş’un dışında muhalefet de tek tek söz alarak Bayraklı Belediye Başkanı Sandal ve Gültekin’e eleştirilerini sıraladı.

CHP Bayraklı İlçe Başkanlığı görevinin iki yılın ardından son bulmasına neden olan olayları hatırlatan Pınar Susmuş, şu sözleri kaydetti:

“Sayın Belediye Başkanımız yöneticilerimizin istifalarının cebinde olduğunu söylemişti. İlçede çok az yönetici kardeşimle bu görevi sürdürdüm. İlçede değil belediye binasında siyaset yapmayı tercih ettiler. O istifalar cepten çıktı ve ilçe başkanlığı görevim sona erdirildi. Belediyede çalışan arkadaşımız ilçeye darbe yapıyoruz dedi. Hiç bir CHP’linin ağzına darbe lafı yakışmaz. Darbeler CHP’liler tarafından lanetlenir. Benimle birlikte çalışan gençlik kolu başkanımı da aynı oyunlar oynandı. Bir gencimizin umutları elinden alınmaya çalışındı. Zaten genç bulamadığımız partimizde büyük bir şevkle çalışan arkadaşımız da bana yakın olduğu için düşürüldü. Şimdi bu oyunlara göz yummamak için her bir delegemizi göreve davet ediyorum. Yerel seçime ramak kalan dönemde ister Sayın Sandal yeniden belediye başkanı adayı gösterilsin isterse gösterilmesin; aynı şevk ve heyecanla görev alacak birine ihtiyacımız var. Günlerce, aylarca, emek harcayan arkadaşımız varken; belediye memuriyetinden istifayla gelen birine değil.

Bayraklı gibi genç bir ilçede örgütün ve yönetimin nasıl olması gerektiğini göstermekti amacım. İlçe başkanı belediye başkanı ile elbette uyumlu çalışmak zorundadır. Ancak tüzüğümüzün de emir niteliğindeki hükmünde ilçe başkanı belediye başkanından da üste bir makamdır. Genel Başkanımızı temsil eden bir makamdır. Atatürk’ün umuduyla yol almak zorundayız. Kongrelerimizden sonra hepimizin umudu var. Daha önceki yerel seçimlerde başarılarımızı katlayarak başarılı olmak zorundayız. Örgütü, partiyi, Bayraklıyı tanıyan yöneticilere oy vermeniz sizden en büyük ricamdır. Kim kazanırsa kazansın CHP için hep birlikte mücadele etmek için hepinizden söz istiyorum.”

Kaygül’den Susmuş’a cevap

Pınar Susmuş’un açıklamalarının ardından Susmuş’un CHP Bayraklı İlçe Başkanlığı döneminde yönetimde görev alan isimlerden Kemal Kaygül, söz alarak “Bizi zan altında bıraktı” dedi. Kaygül, “İlçe Başkanımız bizi çalıştırmadı. Bizler CHP’nin öz evlatlarıyız. Mahallelerinde seçilmiş 230 arkadaşımızı görevden aldılar. Seçilmiş mahalle temsilcilerini neye dayanarak görevden alıyorsunuz. Ben yaptım oldu anlayışı bu partiye yapılan en büyük hakarettir. Bu mahallede seçilmiş delege arkadaşı neye dayanarak görevden alıyoruz. İlçe başkanı çıktı orada ne masa ne sandalye bıraktı. Bizi disipline verdi. 28 yıllık emeğimizi bir kalemde silmek istedi. Burası hesaplaşma değil burası demokrasinin işlemesi gereken bir yer. Biz burada seçimi kaybettiğimiz zaman AK Parti geldiğinde biz mutlu mu olacağız? Demokrasinin gereği hangisi seçilirse kol kola omuz omuza hizmet edeceğiz” sözlerini kaydetti.

Başkan Sandal sert çıktı: Size mi kaldı

Muhalefet kanadından gelen eleştirilere kürsüden cevap veren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Gültekin’e desteğini de açıkça gösterdi. Genel seçimlerdeki Bayraklı’nın başarısına dikkat çeken Sandal sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İlçe başkanını görmedik diyenlere en iyi cevap bence bu yapılan çalışmadır. 1200 adamı rakip alandan partiye üye yapmanın bedeli 6 aylık gece gündüz çalışmadır. Hiçbir arkadaşımızın bu emeği yok saymasını kabul edemiyoruz. Tarlada sahada alanda görmediğimiz arkadaşları emek verenleri eleştirmelerini kabul etmiyorum. Türkiye’nin kader seçiminde yoksunuz. Ama geleceksiniz ilçe kongrelerinde bunu tartışacaksınız. Size mi kaldı? Kendi belediye başkanımızı eleştirirken biraz vicdanlı olacağız. Sizin belediye başkanınız hiçbir baskı altında rozetini çıkarmadı. O rozet benim onurumdur, şerefimdir. Depremi, ekonomik krizi, siyasal krizi yönettik ne zaman eğildiğimi gördünüz? Aldığımız görevi, onurumuzla ahlakımızla yaptık. Kendi belediye başkanını eleştirenler ne zaman Ak Partiyi eleştirdi? Ama beni eleştirdiler. Ben yelpazenin sonundan gelen bir siyasetçiyim. Emeğin, yoksulluğun acının karşışığını bilirim. Ben tüm delegelerimle konuştum. Soruyorum tehdit ettim mi? Buradan bir arkadaşımız çıksın desin başkan beni çağırdı tehdit etti. İşte meydandayım. Bir görüşmemde Mutlu Odabaş’laydı. O çıksın anlatsın. Burada benim ilçe yönetimini düşürdüğüm farklı organizasyonlara girdiğimi sayın İzmir Milletvekilimiz Deniz Yücel’i arar sorarsınız. O anlatır. Bizim siyasal sürece bakışımız net. Biz bir yerlerle uzlaşarak partinin aleyhindeki işlerle olma lüksümüz yok. Bugün Serdar Sandal belediye başkanı ise bunun onuru sizlersiniz.

Negatif karalamalarla olmamış şeyleri söyleyerek kendi partililerimizi zan altında bırakarak gece yarıları sahte listelerle yapıyorsanız ben bir partili olarak tabi ki tarafım.

Ben siyasal olarak partimizin selameti adına sayın Kemal Kılıçdaroğlu’yla beraber yol yürümeye kararlıyım. Örgütte bir tartışma olmadığı sürece örgütteki hiçbir işleme karışmayacağımı beyan ettim.”

Mutlu Odabaş: Biz kazandığımızda CHP kazanacak

Adaylardan ilk olarak Mutlu Odabaş, delegelere seslendi. Odabaş, “Umuda heyecana ve kararlı bir mücadeleye ihtiyaç var. Uzunca bir süredir iktidar olamadık ama dünyayı heyecanlı vr kararlı olanlar değiştirecek. Biz yapacağız dostlar. Hep birlikte özgür ve mutlu bir türkiye yaratmaktan bahsediyorum. Ben siyaset yapma biçimini drğiştirmekle işe başlamamız getektiğini düşünüyorum. Bu halka vaat ettiğimiz demokrasiyi kendi içimizde yapmamız gerektiğini düşünüyorum. İşte bugün bu salonda tam da buna talibiz. CHP’nin ijtidar olması için seçmenin tercih değiştirmesi gerekiyor. Uzun yıllardır oartimize emek veriyorum. Bugün burada kazanan kaybeden yok yarın yine aynı emekle partiyi ileri taşıyacağız. Delegelerin özgür iradelerine sesleniyorum. Korkmayın o sandığa gidin. Biz kazandığımızda Didem kardeşim de kaybetmeyecek o da kazanacak. CHP kazanacak” diye konuştu.

Didem Gültekin: Benim önceliğim CHP

Partisinin her şeyden önce geldiğini vurgulayan Gültekin’in konuşmalarında öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“Kendimle ilgili söylenenlere değil gençler bizim her şeyimiz diyerek onlardan bir paye çıkarmaya çalışan arkadaşlar keşke seçim salonlarında sokaklarda sabahlara karşı bu çocukşar bu sokaklarda mücadele verirken gelseydiniz. İşte o zaman samimi olurduk. Gençleri seviyorum ve onkardan özür dilemek istiyprum. Ben onları bir yerde eksik bıraktıysam. CHP üye kimlik kartına sahip birisi olarak en onurlu görevi taşıyorum. Bahsettik, tartışma kültürü başarıyı getirir. Bu tartışmalar zaman zaman kavga görüntüsü olsa da örgütümüzün tüm dinamiği oradan gelir. Fikir birlikteliği elbette sağlayacağız. Ama biz oturup konuşamıyorsak orada demokrasiden bahsedemeyiz.

Bugün benim ve ilçe örgütümüz için de tartışma eleştirilerinden yapıldığını söyleyebilirim. Oysa bayraklı örgütü dinamizmiyle beni kendine hayran bırakmıştır. İnsanın nerede doğduğu değil nereye hizmet ettiği memleketini gösterir. CHP parti meclis üyeliği yapmış bir kişiye de buradan değil lafını kendisine iade ediyorum.

Ayrıca Gültekin kendisine kızcağız diye bahsedilmesine de tepki gösterdi.

Bayraklı örgütü tartışmayı ve seviyeyi bilrn dinamik bir örgüttür. Bu kültüre katkı sunanlara teşekkür ederim.

Belediye başkanı ile kavga etmediğim için belediye başkanı ile hesabı olanların benim üzerimden belediye başkanı ile kavga etmeye çalışanlara elbette müsade etmem.

Geötiğimiz genel seçimde herkes evinde otururken alanda taşın aktına gövdesini koyan ve her platformda bir çok siyasiden daha sert olduğu için bir belediye başkanımız hakkında dedikodu yapanlarla kavga ederim.

Şimdi ben sokağa çıktığımda örgüt çalışması yaparken ve türlü bahanelerle çalılmaya katılmayan ama kenarda köşede kavgacı ilçe başkanı görüntüsüne güler geçerim.

Bugün bu salonda iki aday yarışacağız. Bu salonda göz ardı etmemeniz gereken kendimle ilgili bir hususu belirtmek isterim. Ben CHP’liyim ve bu ölene kadar böyle olacak. Tüm örgütümüzün huzurunda bilip bilmeden yaptığımız hatalardan ötürü özür diliyorum.”