İzmir HaberleriManşetPolitika

CHP Bornova’da kongre heyecanı! Kongre İduğ olmadan başladı

HABER/ Didar DEMİRCİ

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İzmir’de 5 Ağustos Cumartesi Torbalı ve Balçova’da başlayan ilçe kongreleri, bugün Bornova ile devam ediyor. CHP Bornova İlçe mevcut Başkanı Ertürk Çapın ile Gençlik Kolları eski Başkanı Volkan Koçanalı arasında geçen kongre yarışı, Evka-4 Kapalı Spor Salonunda gerçekleşti.

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ile aralarının iyi olmadığı bilinen Bornova İlçe mevcut Başkanı Ertürk Çapın’ı CHP’nin önceki dönem İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Bornova Belediyesi önceki dönem CHP’li Başkanı Olgun Atilla ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat desteklerken, Koçanalı da İduğ’un adayı olarak delegenin karşısına çıktı.

Çapın güven tazeledi

Hareketli geçen CHP Bornova İlçe Kongresinde mevcut Başkan Ertürk Çapın, güven tazeledi. Çapın, delegeden 235 oy alarak yeniden ilçe başkanı oldu. Volkan Koçanalı ise 179 oy alarak seçim yarışını kaybetti.

İŞTE KONGREDEN DETAYLAR

Kongre İduğ ve Koçanalı olmadan başladı

CHP Bornova İlçe Kongresi’nde Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’nun olmaması dikkat çekti. Öte yandan kongreye, CHP İzmir Milletvekili Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, CHP önceki dönem İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır ve Atila Sertel, Bedri Serter, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, önceli dönem Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Ahmet Yılmaz ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç katıldı.

Öte yandan CHP Bornova İlçe Başkan Adayı Volkan Koçanalı’da kongre açılışında yoktu. Aldığımız bilgilere göre trafiğe takıldığı söyleyen Koçanalı’nın gecikmeli de olsa geleceği belirtildi.

Koçanalı, salona “İşte örgüt işte başkan” sloganları eşliğinde giriş yaptı. Kongrenin başlamasından yaklaşık iki saat sonra salona gelen Koçanalı’nın gecikmesi, kısa süreli de olsa adaylıktan çekileceği yönünde iddialara neden oldu. Koçanalı’dan 10 dakika sonra Bornova Belediye Başkanı Mustada İduğ da sloganlar eşliğinde salona giriş yaptı.

Kongrede Divan Başkanlığı’na CHP önceki dönem İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır seçildi.

SERTEL: Bu kadar az katılımı ilk defa görüyorum

CHP önceki dönem İzmir Milletvekili Sertel, seçimlerin blok liste ile oylanmasına karşı çıkarak kürsüden delegelere seslendi. Sertel, “Bizler aslında partililerimizi mahalle delege seçimlerinde çok üzüyoruz. Çok kıymetli arkadaşlarım karşılıklı listelerde yer alarak partiye emek veren ve uzun yıllar CHP’de görev alan arkadaşlarımızın bir kısmı devre dışı kalıyor. Aslında biz kongrelere gelirken birbirimizi üzüyoruz. Birbirimizi kırıyoruz. sonuçta Bornova tarihinde gördüğüm en az katılımlı, 44-45 yıldır yaşadığım bornovada en az katılımlı bir kongreyi yaşıyoruz. Bunun nedenlerini çok içten ve yürekten taraf olmaksızın çözmek zorundayız. O nedenle bizler tüzük komisyonunda bir çalışma yürütüyoruz. Tüzük değişikliğinde en önemli olan maddelerden biri ilçe kongremizin tüm üyelerin katılımıyla yapılması noktasındaydı. Genel anlamda tüzük değişiminde bu kabul gördü. İnşallah önümüzdeki kongrelerde geniş katılımla ilçe başkanımızı il başkanımızı seçmiş olacağız. Yine il başkanlığı kongresine giderken iki ayrı listeden yer alan çok kıymetli arkadaşlarımızın birbirlerini tasfiye ettiğini ve kongrelerde devre dışı kaldığını görüyoruz. Aslında tüzükte çok açık ve net çarşaf listeyle seçim yapılmalı. Ancak bunu il kongrelerinde başarabiliyoruz. Keşke ilçe kongrelerimiz de divana gerek kalmaksızın çarşaf listeyle belirlenebilse. bunu söylememin sebebi biz dostuz, beraberiz, siyasette karşıtlık olabilir. Ama siyasette ağalık olmaz. Siyasetin temelinde de ideoloji olmalıdır. daha sol bir çizgiye partiyi çekmek için ideoloji olmalıdır. Bu kongrede arkadaşlarımız blok listeyi oylayacaklar” sözlerini kaydetti.

Kongredeki seçimin blok listeyle yapılması oy çokluğuyla kabul edildi.

Aslanoğlu’dan AK Parti ve MHP’ye “Aç tavuk” göndermesi

Partideki değişim tartışmalarını ele alarak kürsüden seslenen CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Bugün burada bizi bundan sonra iki yıl yönetecek ilçe başkanlarımızı, il yöneticilerimizi, il delegelerimizi seçeceğiz. Değişim buralardan başlıyor. Bu güne kadar 12 ilçe kongremizi tamamladık. Bizler burada partimizin geleceğinin nasıl olması gerektiğine karar verirken birileri de yandaş medya kanallarından partimize ayar vermeye çalışıyor. CHP’de değişimin nasıl olacağına, parti programımıza parti tüzüğümüze CHP’nin üyeleri delegeleri karar verir. Öyle seçim zamanı ortada gözükmeyen suya sabuna dokunmayan 3-5 kişi bizim adımıza karar veremez. Kendince partinin geleceğini şekillendirmeye çalışanlar bizim adımıza karar veremez. bizim her şeyi anlatacağımız yer partinin danışma kurullarıdır ya da ilçe kongreleridir. Lütfen kürsüyü daha sık kullanın. Buradan partimizin neler yapması gerektiğini, neleri değiştirmemiz gerektiğini, neleri yapsaydık daha iyi olacağına buradan bu kürsüden söyleyin. Sizin tüm önerilerinizi alıp genel merkeze ileteceğine dair söz veriyorum. Sizin tüm önerilerinizin kurultayda konuşulmasını sağlayacağız” sözlerini kaydetti. Parti içindeki birlik ve beraberliğin önemine dikkat çeken Aslanoğlu, AK Parti ve MHP’nin de yerel seçimler noktasındaki açıklamalarına sert çıktı. “Aç tavuk kendini darı ambarında görür” sözleriyle AK Parti ve MHP’ye yüklenen Aslanoğlu, “Hem AK Partiden hem de MHP’den aç tavuk kendini darı ambarında görürmüş misali 20 belediye kazanıyoruz 25 belediye kazanıyoruz gibi bir söylemleri var. Cumhurbaşkanı seçimlerinde İzmir’de her 3 vatandaşın 2’sinin oyunu aldık. Genel anlamda biraz keyifsiziz ama hızla bu keyifsizlikten kurtulmamız gerekiyor. Bu yerel seçimlerde Bornova’yı yeniden kazanacağız. Bu ne ilk zaferimiz olacak ne de son zaferimiz olacak. Bizler kazanacağız. Çünkü bu güne kadar getirdiğimiz miras bize nasıl kazanacağımızı da gösteriyor” dedi.

Bornova Kongresi’nde Çalkaya’ya sert tepki

Evka 4 Delegesi Osman Yılmaz, kürsüde Balçova Eski Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’yı eleştirdi. Yılmaz, “Yüksel Çakmur’a çıkıp o sözleri söyleyen Çalkaya’yı kınıyorum. Eskiden babadan oğula geçerdi koltuk şimdi de kocasından karısına geçmiş bunu da kınıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi’nin demokrasiyi uygulamasın lazım. Tepeden inme belediye başkanı, meclis üyesi, milletvekili geliyor. Bizler üye olarak hem belediye başkanını hem de meclis üyesini seçmeliyiz, bizler karar vermeliyiz” dedi.

Çalışkan: CHP Bornova Örgütü’nü gençliğe emanet edelim

CHP Bornova İlçe Başkan Adayı Koçanalı’nın lehine adaylıktan çekilen Ali Çalışkan, kürsüden delegelere seslendi. Çalışkan, “Bu ceberrut iktidarın 20 yıldan beri Türkiye Cumhuriyetini getirdiği yeri saatlerce konuşabiliriz. Cumhuriyet tarihimizin en kötü yönetimiyle karşı karşıyayız. Sadece kötü değil; yalan, talan ve baskıcı bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu iktidar hiç bir yeri doğru olmayan ceberrut bir iktidar. CHP geçmişiyle geleceğiyle dünyada ender 100 yılı tamamlamış partilerden biridir. Bu da gelenek ve göreneklerine bağlı olmakla sağlanabilir. Bir tane vekil istemek için dönemin en güçlü genel başkanı il yönetimine ricada bulunurken bugün 10 tane 15 tane dayatma vekille CHP İzmir’den seçime gidiyor. Bir şey değişecek her şey değişecek. Örgütü gerektiğinde sokağa dökebilen, CHP’ye ışık tutabilecek gençleri parti örgütümüzde iktidara getirmeliyiz. Çünkü burası Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere emaneti. Şimdi Bornova’nın onurlu delegelerine düşen de tıpkı Mustafa Kemal’in 100 yıl önce Cumhuriyeti emanet ettiği gençlik gibi Bornova İlçe Örgütümüzü de gençliğe emanet edelim” sözlerini kaydetti.

Sertel’den İduğ çıkışı: Hepsi bir yapı içinde toplanmış

Parti adaylarının ön seçimsiz getirilmesine tepki gösteren CHP önceki dönem İzmir Milletvekili Sertel, “Ben çok açık ve net siyaset yaptım. Bugüne kadar tüm kongrelerde Barakalı hariç taraf olmadım. Milletvekilliği yaptığım sürece de taraf olmadım ama bazı konularda size düşüncelerimi söylemek istiyorum. Kamil Okyay Sındır benim canım kadar sevdiğim ve 8 yıl görev yaptığım dostum, kardeşim. Bir birimizi kırmamaya hep özen gösterdik. 2009 yılıydı ben de o zaman Bornova Belediye Başkanı aday adayı oldum, Kamil Kardeşim Bornova Belediye Başkanlığına aday olarak gösterildi ve 5 yıl da çok başarılı bir çalışma sürdürdü. Ön seçim olmadığı için o zaman Kamil kardeşimin Olgun Atilla’yı başkan yapmak için hakkını, hukukunu çiğnediler. O zaman başkan olmadı ama sonra ön seçim olunca en çok oyu alıp milletvekili oldu. Başkanlık döneminde de ön seçim olsaydı Kamil kardeşim başkan olacaktı ama hakkı yendi. Sonra Kamil Okyay Sındır, Mahir Kardeşim de vekil oldu. Olgun Atilla’da benim sevdiğim genç, dinamik bir kardeşim. Sonra da Olgun Atilla indirildi Mustafa İduğ başkan seçildi. Onun başkan seçilmesinde benim hiç katkım olmadı. Ben atama işine girmem hep ön seçim dedim. Olgun Atilla adaylıktan edildi ve kardeşim Mustafa İduğ, başkan oldu. Şimdi görüyorum ki hepsi beraber İduğ’un başkanlığına yönelik bir yapı içinde toplanmışlar. Ben bunu uygun görmüyorum, kongrede il ilçe delegesi seçilir ama belediye başkanına karışılamaz. Bırakın başkanı üye seçsin kardeşim, üye seçsin” sözlerini kaydetti.

İduğ: Ben tombaladan çıkmadım

Mahir Polat’ın bir canlı yayında söylediği sözlere yanıt veren Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Ben 60 yaşındayım hiç kimse benim elimden tutarak beni belediye başkanı yapamaz. Herkesin bir duruşu var, çocuk değiliz, ben Genel Başkanıma gittim ve dedim beni Mahir Polat mı yaptı belediye başkanı siz mi? Cevabı genel başkanımdadır, ben tombaladan çıkmadım, okudum, çalıştım 43 yıldır ticaret yapıyorum ve yanımda binlerce insan çalışıyor. Benim parti terbiyem bunu sosyal medya önünde tartışmayı yakıştırmaz. O nedenle kendisine cevap vermedim” dedi.

İduğ sözlerini şöyle sürdürdü;

Kırılacak dal kalmadı gücü olan varsa ağacı kökünden söksün.  Bornova’da Milletvekilleri yüzde 39 genel başkanımızı ise yüze 68 oy aldı. Bu önümüzdeki 2 yıl içinde Türkiye tarihi seçimler yaşayacak. Biz 2024 mart ayında yerel seçimleri yaşayacağız ve 11 Büyükşehir’i İnşallah 15’e taşıyacağız. Bu ekonomi bizi daha ileriye götüremez 2025’te de erken seçim olacak. Belediye başkanlığı kolay bir iş değil.

Polat: Ben yaptığımı söyler, söylediğimi de yaparım

CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, sahneye çıkınca yuhalandı. Yuhalanmasına sinirlenen ve eleştirilere yanıt veren Polat, “Yerelde iktidar olacağız ayıp beni yuhalamanız ayıp, size yakışır mı bu?  Partinin Disiplin Kurulu Üyesini yuhalamak yok. Çok bağıran güçlüyse ben daha çok bağırırım. Mahir Polat, öyle bir kültür ve gelenekten geliyor ki yaptığımı söylerim, söylediğimi yaparım. Ben neyse onu söyledim. Örgütün arkasından dolanmam, her zaman yanlarında olurum, iş çevirmem. Yok, bir gün kalkıp ön seçim diyeceksin, sonra da fikrini değiştireceksin. Benim üzerimden iyi giden bir seçimi manipüle etmeye kimsenin hakkı yok. 3. Dönem Milletvekili olmak istersem, ön seçim olmazsa aday değilim bunu da söylüyorum. 2019 seçimlerinde nerede durduğumu tarih biliyor. En yakın şahidi de Kâmil Okyay Sındır’dır. Başkan Aday olduktan sonra Bornova Meydanı’nda ne söyledi bunu da herkes biliyor” diye konuştu.

Olgun Atilla’dan İduğ’ya “Hodri meydan”

Kongrede kürsüye çıkan Bornova Belediyesi önceki dönem Başkanı Olgun Atilla, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’ya adeta meydan okudu. Atilla, “Bornova bizim evimiz. Bornova hepimizin. Biz hepimiz kardeşiz. Bu örgütün çatısı altında farklı bir düşünceye yer vermek mümkün değildir. Pek çok kongreler geçirdik. Seçimlerden 3 ay önce ve 3 ay sonra belediyeye işe eleman almadık. Biz devletin imkanını kendi imkanımız gibi kullanamayız. Bu örgütümüzün imkanı ve bu belediyemizin gücü. Ben 5 yıl görev yapma onuru yaşadım. Atila Sertel abimiz ifade etti. Hiç kimse örgütün en önemlisi halkın iradesinin önüne geçmemeli. Eğer önümüzdeki dönem partimiz herhangi bir yere beni aday yaparsa işte hodri meydan ben aday olduktan sonra ön seçim istiyorum. Partimin tüm çalışmalarına katıldım ve devam edeceğim. Benim meselem ülkem çocuklarım ve torunlarım. Onlar için ülkemi daha iyi yerlere getireceğim. Ben hiç eleştiri yapmadım ama az önce tansiyondan dolayı ben de çok etkilendim. Kongre saati saat 15.00 saat 17.00’da davul zurnayla gelinmez. Bu salon onların yarışı ve bu yarış onların yarışı. Kazanan CHP olacak. Bornova’da 7 bin 500 sokak varsa hepsini gezdim. Ama genel merkeze bir kere o da sadece 10 Kasım’da gittim. Genel Merkez kapılarında gezmeyi de doğru bulmuyorum” sözlerini kaydetti.

Çapın: Bu partinin üyesiyseniz ihanet edemezsiniz

Adaylık konuşmasını yapan mevcut İlçe Başkanı Ertürk Çapın, kürsüden Başkan İduğ’uyu eleştirdi. Çapın, “Ben de 15 Mayıs sabahı iktidar partisinin Bornova ilçe başkanı olacağıma emindim. Maalesef olmadı. Örgütümüz çalıştı. Bakın CHP örgütü çalıştı. Bornova örgütü binlerce kişiyle sandığa sahip çıktı. Ben buradan hepinize teşekkür ediyorum. Bir milletvekili seçiminde aldığımız oya bakın bir de Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığımız oya bakın.  Sayın Genel Başkanımızın aldığı oya bakın. Bu partinin üyesi hiç kimse bir oy Tip’e Bir Oy Kemal’e diyemez. Bu partinin üyesiyseniz ihanet edemezsiniz. Bana sosyal medyadan saldıran insanlar var. Bunu ben söylüyorsam beni de atsınlar partiden. Benim ailem buralı. Kimsenin CHP’ye ve yerel yönetimlere ve benim seçildiğim yerde çalışarak CHP’ye ihanet etme hakkı yok. Benim seçmenimin ekmeğini yiyeceksin sonra da ona buna susatacaksın, orda burada olur olmadık konuşacaksın.  Ben bu ilçenin başkanıysam bunu yaparım ve disipline veririm. Benim kimseyle kişisel problemim yok. CHP ilçe başkanlığı makamında oturuyorsunuz….Bu makamın gereklerini yapmak zorundasınız. Bir arkadaşımız olmadık sözler yazdı. Neymiş efendim o AKP Çorum ilçe başkanına söylüyormuş. Ayıp derler yuh derler. Ben partimi hiç terk etmedim. Hiç ayrılmadım. Defalarca bu salondan başı önde çıktım. Bir kere partime küsmedim. Şu tabloyu görüyorsunuz gerek var mı? Bizim partimizin kültüründe böyle bir terbiyesizlik yok ya. Hatibe böyle bir şey yapılır mı? Yuhalamak ne demek?” diye konuştu.

Çapın sözlerini şöyle sürdürdü;

Başkan benim çocukluk arkadaşım ama benim CHP’deki ideolojim ondan ayrı. Burada hiçbir partilim benim partililiğimi tartışmasın. Hiçbir ilçe başkanı arkadaşım belediye başkanı ile kötü olmak istemez. Ben CHP’nin bir takım ilkeleri var onlardan taviz veremiyorum. Bizim artık siyaseten yollarımız ayrıldı. Gitti Yeni Asır gazetesine arkada Kılıçdaroğlu kaçtı yazısı var. Ama dikkat edeceksiniz sayın başkan. Bilerek yapmadınız ama dikkat etmek zorundasınız. Kalktınız mecliste MHP AKP milletvekilleri. Bir toplantı yaptınız depremde kimse devlete karşı çıkmasın, devlet haklı, devlet ordaydı dediniz. Ben terbiyem gereği salonu terk etmedim ama olmaz sen hükümete hak veremezsin. Ben buna karşı çıkmak zorundayım. Siyasete bakışımız farklı arkadaşlar, ideolojimiz farklı. Farklı yollardaymışız ben bunu görememişim. Arkadaşlar. Burada fazla uzatmak istemiyorum ama benim madalyam burada ama sizin satacak madalyanız bile yok.”

Ertürk Çapın’ın İlçe Yönetim Kurulu asil ve yedek ile İl Delegelerinin yer aldığı liste:

 

Koçanalı: Memnunsanız devam edin ya da gelin

Adaylık konuşması için kürsüye çıkan Volkan Koçanalı, örgüte olan inancından dolayı ilçe başkanı adayı olduğunu belirterek, “Burada müthiş bir çekişme, kamplaşma var arkadaşlar… Maalesef yüzde 30’lara varan oyumuza rağmen bakış açımızı çok daralttık. Bu konuda size bir fırsat sunuyoruz. Bu bakış açınızı genişleteceğiz. Bornova’da birbirinizle uğraşmayı bırakıp AK Parti iktidarının zorbalıklarıyla uğraşacağız. Ülkeyi kurtaracağız. Partimize emek isteyen karşılıksız hangi görev varsa yaptım. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğim. Bunları inançla coşkuyla yapacağım. Yeter ki partimiz içeride boşa harcadığı enerjiyi dışarıya harcamayı başarsın. Bunun yolu bazılarımızın sevmediği yol, örgütü gençleştirmek. Örgütü artık gençleştirelim. Seçimden önce bana “Çok geç çıktın kardeşim” diyenler oldu. Ama hiçbir şey için geç değildir” dedi. Koçanalı, Bornova İlçe Başkanlığı yönetiminden memnunsanız devam edin, ama değilseniz gelin bize yoldaşlık yapın. Gelin CHP Bornova örgütünü hep birlikte ayağa kaldıralım. Aydınlık yarınlar için kendimi siz değerli örgütümün vicdanına bırakıyorum” sözlerini kaydetti.

Volkan Koçanalı’nın ilçe yönetim kurulu asil-yedek ve il delegelerinin olduğu liste