CHP İzmir İl Kongresinde sandığa doğru

HABER/ Didar DEMİRCİ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 38. İzmir İl Kongresi İzmir Fuar’da başladı. CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun yeniden aday olduğu kongrede Mehmet Şakir Başak ve Aytekin Tunus isimleri delegenin kantarına çıkması bekleniyordu. Ancak Aytekin Tunus, delegelerden adaylık için yeterli imzayı toparlayamamasından kaynaklı adaylıktan çekildi. Öte yandan, CHP İzmir Kongresi’nde yeni il başkanının yanı sıra il yönetimi kurulu üyeleri ve kurultay sandığında İzmir’i temsil edecek delegeler de seçilecek.

Kongreye; CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan CHP TBMM Grup Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik, PM Üyeleri Ednan Arslan ve Rıfat Nalbantoğlu, YDK Üyesi Mahir Polat, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlı Aka, İYİ Parti İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu ile Memleket Partisi İl Başkanı Cüneyt Oğuz, İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve ilçe başkanları ile çok sayıda parti yöneticisi ve partili katıldı.

Kongrede divan başkanlığı görevi CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Zeynel Emre oldu.

KÜSKÜN BAŞKAN GÜMRÜKÇÜ DELEGE ADAYI

CHP’nin Çiğli ilçe kongresinde de uzlaşı adayının listesi kargaşaya neden olmuştu. Liste nedeniyle taraflar arasında çıkan kavga sonucunda Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, il delegeliğinden istifa etmişti. Ancak Gümrükçü, il kongresinde genel merkez delegeliği için adaylığını duyurdu. Gümrükçü’nün blok listeyle yapılacak seçimde Mehmet Şakir Başak’ın listesinden aday olacağı bekleniyor.

ASLANOĞLU’NA ÇARŞAF LİSTE BASKISI

Kongrenin açılış konuşmasını CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu yaptı. “İzmir için final gününe geldik” diyen Aslanoğlu, “Seçimlerde birlikte yol yürüyen yoldaşların rakip olması zaten düşünülemez. İzmir duruşu ile tüm ülkeye bir mesaj vereceğiz. Yerel seçimler öncesinde gücümüze güç katacağız. Tüm Türkiye’nin gözü bu kongrede. Bizden güç almak isteyenleri sevindirecek, kavga bekleyenleri sükut-u hayale uğratacağız. Kaybeden olmayacak bu kongrede’’ sözlerini kaydetti. Aslanoğlu’nun konuşması sırasında ‘Blok değil, çarşaf liste’ sloganları atıldı.

ÖRSAN ÖYMEN: CHP’NİN KADERİ YÜZDE 25 DEĞİL

Özel’in ardından CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan Prof. Dr. Örsan Öymen, kongrede partililere seslendi. CHP’deki mevcut yönetimin 13 yılda 12 seçim kaybettiğine dikkat çeken Öymen, “CHP’nin oyları bu sürede yüzde 22 ile 25 bandında sıkışmış kalmıştır. Partinin kendi ideolojisinden kopması yeni bir durum değil. Bu gidişata bir son verilmesi gerektiğini düşünüyorum. CHP’nin kaderi yüzde 25 değildir. Ecevit’in genel başkanlığında yüzde 41 alan siyasi bir partiyiz. Genel başkanımızı destekledik. Eleştirilerimizi askıya aldık. Kılıçdaroğlu ile şahsen hiçbir sorunum yok. AKP yönetiminin dikta rejimini elbette etkili oldu. Bizim elimizde olan konular da var. Parti içi demokrasi sorunu. Partinin organlarının çalıştırılmaması. 5-10 kişinin kararları vermesi. Parti Meclisi’nin çalıştırılmaması. İdeolojik hataların yapılması söz konusu. Kendi seçmenimize güven vermemiz gerekiyor. Bizim ilkelerimiz belli” sözlerini kaydetti.

ÖZEL’İN KONUŞMASINDA ‘KILIÇDAROĞLU’ SLOGANLARI

Konuşmasına partiyi yeniden ayağa kaldırmak için çalışacağını belirterek başlayan Özgür Özel, “Baba evinden helallik almaya geldim. Şüphesiz milli mücadelenin ilk kurşununun atıldığı, son askerin 9 Eylül’de denize döküldüğü bu güzel şehir 14 ve 28 Mayıs seçimlerinden sonra en derin üzüntüyü yaşayan şehirlerden bir tanesi. Bu hayal kırıklığının seçmende ne yansımaları olduğunu yaşıyoruz. Hepimiz Bay Kemal’in yanındayız. Hiç şüpheniz olmasın. Sizi büyük yılgınlıktan bu büyük hayal kırıklığından çıkmaya, sizi kol kola CHP’yi yeniden ayağa kaldırmaya davet ediyorum. Savaşlarda mevziler kaybedilebilir ancak savaşlarda asla ve asla sancak gemisi kaybedilmez. Partimizi güçlendirecek yenilenmenin önünü açacağız” mesajını verdi. Özel konuşmasını yapmak için kürsüye çıkarken atılan Kılıçdaroğlu sloganlarına karşıda tepki gösterdi. Özel, “Bu talimatı veren beni susturamaz” dedi.

CHP KONGRESİNDE LİSTE KARGAŞASI

Aytekin Tunus’un adalığı için yeterli imzayı toplayamaması sonucunda kongrede CHP İzmir İl mevcut Başkanı Şenol Aslanoğlu ile Mehmet Şakir Başak yarışacak. Kongrede bir soru daha açıklığa kavuştu. Günlerdir CHP İzmir örgütünün gündeminde yer alan liste tartışmaları kongrede cevaplandı. Divan Başkanı Emre’nin seçimin blok listeyle mi yoksa çarşaf listeyle mi yapılmasını delegelere sordu. Yapılan oylamada sandığa blok listeyle gidilmesi kararlaştırıldı. Ancak oylamanın sonucu kargaşaya sebep oldu. Çıkan kargaşa nedeniyle salona çevik kuvvet girerek, kargaşayı dağıtmak için salonu boşalttı.

TUNUS: SÜREÇ ANTİDEMOKRATİK İŞLEDİ

Salondaki gerginliğin sona ermesinin ardından CHP İzmir İl Başkan Adaylığını açıklayan ancak yeterli imzayı toplayamayan Aytekin Tunus, kürsüden tepki gösterdi. Tunus, “Size bu kürsüden il başkan adayı olarak hitap etmek isterdim fakat olmadı. Sizler takdir etmediniz. Delege arkadaşlarımıza kurulan baskı belediye ve bürokrasinin açık baskısından dolayı ben aday olamadım. Yeterli sayıya ulaştım imzaya nettir fakat geri çektirildi. Süreç anti-demokratik işletildi. Çok üzgünüm bir çok ilçe başkanı ile yaptığım görüşmelerde il delegesi toplatılmadı. Benim temas kurmam önlendi. 25 yıllık parti emekçisiyim. Kimse kimseye güzelleme yapmasın buradaki tablodan başarı çıkmaz.  İzmir’den bir şeyleri değiştirme şansımız var. Örgütler CHP’nin hedefine yönelik mücadele etmeli. Bu adamcılığı bırakın. İzmir’den haberdar olun. Bu gidişatı doğru bulmuyorum. Tarihe not düşüyorum. 2. büyük İzmir yangını geliyor. Bu adamcılıkla İzmir risk altındadır” dedi.

CHP İZMİR İL BAŞKAN ADAYLARINDAN MESAJLAR

Gerginliğin ardından adaylar topladıkları imzaları divana sundu ve ardından konuşmalarını yaptılar. İki aday arasında geçecek kongre yarışında ilk konuşmayı Aslanoğlu yaptı. Konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na desteklerini açıklayan Aslanoğlu, genel seçimlerde göreve geldiği günden beri nasıl çalıştığını aktardı. Aslanoğlu, “Seçilir, yerel seçim sürecini de yönetirsem yaklaşık 1 yılda 4-5 yıllık süreci tamamlamış olacağım” dedi. Öte yandan AK Parti iktidarına da yüklenen Aslanoğlu, “Bunların faşizan baskıları sürse de biz mücadeleye devam edeceğiz. Hiçbirimiz bir an bile tereddüt etmeyiz mücadeleden. Mücadelenin bayrağını daha da yükselteceğiz. Sizden korktuğumuzu mu düşünüyorsunuz. Sizden korkan sizin gibi olsun. Bu mücadeleyi verebilmek için çok çalışacağız” mesajını verdi.

BAŞAK: SİZİN İÇ SESİNİZ BENİM

“Korkma, korkma, korkma” sözleriyle konuşmasına başlayan Mehmet Şakir Başak, sokağın ve parti tabanının sesi olarak il başkan adayı olduğunu söyledi. Başak, “Bana neye güvenerek aday oldun dediler. Ben de örgütüme güveniyorum dedim. Değerli yol arkadaşlarım, bu sese bu çığlığa alışkın değilsiniz biliyorum. Bu sokağın, halkın sesi; bu yüreğinizdeki ses. Bugün tarihi bir sorumlulukla karşınıza çıktım. İlk defa il başkan adayı olarak karşınıza çıktım. Bundan önce hiç gerek duymadım. Herkes dönsün sokaklara dönsün bir baksın örgütün heyecanına bir baksın. Var mı, yok mu? Aynı şeyleri tekrar edip farklı sonuç beklemek çok affedersiniz ahmakların işidir” diye konuştu. CHP’nin İzmir’in kalesi olduğuna ilişkin söylemi de ele alan Başak, “Yüzde 70’i geçemiyorsan kale değildir. Kale dediğin Kayseri’dir, Kahramanmaraş’tır” dedi. Ayrıca adaylığı için imza toplama sürecinde yaşadığı zorluklara dikkat çeken Başak, seçimlerde partinin eksikliğinin ne olduğunu söyleyerek konuşmalarına devam etti. Başak, “Bu halk bugün 22 yıldır aynı iktidarı seçiyorsa bir problem var. Bu problem de bizde. Biz iktidar olamıyorsak sorun bizde. Sokakta el ilanı dağıtarak bu insanları ikna edemiyoruz. Sokaktaki insan bize baktığında kendini göremiyor. İşte ben onun için karşınıza çıktım ve il başkanlığı nasıl yapılır onu göstermek istiyorum” mesajını verdi. Öte yandan siyaseti temiz insanların yapmadığını söyleyen Başak, yerel seçimlerde belediye başkan adayı olacak kişilerin ön seçimle belirlenmesi için çağrı yaptı.

CHP 38. İzmir İl Kongresi’nde oyunu ilk kullananlar arasında Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal da yer aldı.

Adayların konuşmalarının ardından saat 20.00 itibariyle delegeler yeni il başkanını ve genel merkez delegelerini belirlemek üzere sandık başına geçti.

TÜRKBAY’DAN ASLANOĞLU’NUN LİSTESİNE TEPKİ

CHP İzmir İl delegeleri yeni yönetimi belirlemek ve genel merkez delegelerini seçmek için sandık başına gitti. Öncesinde divan başkanı her iki adayın listesinde yer alan isimleri okudu. Listelerin açıklanmasının ardından CHP Karabağlar önceki dönem Başkanı Mehmet Türkbay, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’a Aslanoğlu’nun listesinden adının çıkarılmasından dolayı tepki gösterdi.

Exit mobile version