İzmir HaberleriManşetPolitika

CHP Karabağlar’da kongre yarışını Sözüpek kazandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabağlar İlçe Kongresi, Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde gerçekleşiyor. İlçe başkanlığı için; mevcut İlçe Başkanı Bülent Sözüpek ile Karabağlar Belediyesi önceki dönem Meclis Üyesi Emel Tangobay’ın yarıştı. Seçimin kazananı 206 oyla Bülent Sözüpek oldu. Emel Tangobay ise 195 oy aldı.

İşte CHP Karabağlar kongresinden detaylar

Sözüpek’i İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’nın desteklediği öne sürülürken Tangobay’a da Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun destek verdiği ileri sürülüyor.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, CHP İzmir Millet Vekili Mahir Polat, CHP İzmir önceki dönem Milletvekilleri; Tacettin Bayır, Bedri Serter, Musa Çam, CHP Karabağlar önceki dönem ilçe başkanları, il yönetim kurulu üyeleri, belediye meclis üyeleri, kongre delegeleri ve partililerin katıldığı kongrenin divan başkanlığını ise CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın yapıyor.

TAŞKIN’DAN MHP’YE GÖNDERME

Kongrede konuşan CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, “Kendi aramızda siyasi rekabet yaparız, bizim partimizde rekabet haktır ve meşrudur. Siyasi rekabet damarlamızdan kan aktığını, heyecan olduğunu gösterir. Bugün iktidar partisinin ittifakta olduğu bir partinin de kurultayı vardı. O partinin kurultayı 2 saatçik sürdü arkadaşlar, biz de gece yarlarına kadar sürer. Bu CHP’nin dimdik ayakta olduğunu gösterir” dedi. Taşkın, “Fakat burada kongre bittiğinde, kol kola yoldaşlar olarak çıkmamız lazım. Emeğe ve başarıya oy verirsek CHP’nin önünü kimse tutamaz. Doğuştan getirdiğimiz kimliğe göre değil, başarıya göre oy verdiğimizde önümüz açılacak” sözlerini kaydetti.

TAŞKIN: KADIN KOLLARI KALDIRILSIN

Taşkın, “CHP’nin 100 yıldır ayakta kalma nedeni kuruluş değerleri, her tarihsel dönemeçte döneme uygun adımlar atabilmesi. Ben yine tarihsel kırılma noktasında olduğumuzu düşünüyorum, bunu tüzüğümüze yansıtmalıyız. Tüzük kurultayı fırsatını hepimiz çok iyi değerlendirelim. Ben 11 somut öneri içeren yazı yazdım. Orada kadın kollarının kaldırılması bahsi var. Şu an mevzu yine şahıslar üzerinden dönüyor. Şu an mevzu yine şahıslar üzerinden dönüyor. İzmir’de 30 belediyeyi almaya da Büyükşehir’i de almaya yakınız. Enerjimizi buraya vermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ŞENER VE ÇELEBİ’YE ‘KİRACI VEKİL’ ÇIKIŞI

Kongrede kürsüye çıkan CHP Karabağlar önceki dönem İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, parti içi tartışmaların kamuoyu önünde yapılmaması gerektiğinin altını çizerek, “Biz sokaklarda çalışan parti emekçileri olarak partimiz zarar görmesin diye susuyoruz. Kendi içimizdeki kırgınlıkları, tartışmaları kamuoyuna yansıtmamaya çalışıyoruz. Bizim yukarıda temsilci olarak gönderdiğimiz parti büyüklerimiz, milletvekillerimiz kamuoyunda her şey tartışıyorlar. Bu demokrasi değil. Bir şey yapmak lazım. Önümüzde yerel seçim var, örgütün kenetlenmesi lazım” dedi. Önceki dönemde CHP’den milletvekili seçilen ve sonraki süreçte kamuoyunda partiye ağır eleştirilerde bulunan Abdüllatif Şener ile önceki dönem CHP’den milletvekili seçilen ve ileriki süreçte AK Parti’ye geçen Mehmet Ali Çelebi’ye ‘kiracı vekil’ göndermesi yapan Türkbay, “Kiracı milletvekili adaylarımız var, geliyorlar, seçiliyorlar, gidiyorlar; Abdüllatif Şener, Teğmen Çelebi gibi… Bize teşekkür edeceklerine bizi kötülüyorlar. Son seçimde de buna benzer durum yaşadık. Bu sefer kurumsal kiracı aldık, parti olarak aldık. Değişen bir şey yok” diye konuştu.

BAYIR’DAN GENEL MERKEZ’E LİSTE TEPKİSİ

Kongrede kürsüye çıkan CHP önceki dönem İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Devamlı maç kaybeden takımın seyircisi azalır, devamlı seçim kaybeden siyasi partinin de seçmeni azalır. Anlayışın, takımın değişmesi lazım. Partimiz, CHP seçmeninin ve örgütün iradesi ve talepleri dikkate alınmadan yönetilmektedir. Bana, ön seçimle ilgili, ‘Vekil olamadığın için söylüyorsun’ diyenler, ben milletvekiliyken de il başkanıyken de söylüyordum. Ne diyordum; sandığı getirin, üyenin önüne koyun, milletvekilini üye seçsin. Sadece vekili de değil belediye başkanını, meclis üyelerini de üye seçsin. Biz bunu bugün değil, 40 yıldır söylüyoruz. İl başkanını, ilçe başkanını, yönetim kurulunu da bütün üyelerle seçmek lazım” diye konuştu.
Genel seçimde sağ partilerin milletvekili adaylarının ittifak kapsamında CHP listelerinden seçime girmesine de tepki gösteren CHP’li Bayır, “Genel merkez son seçimde 4 sağ partiliyi listeye koydu. Beni koymadığı için söylemiyorum, beni koyma örgütten gelen başka isimleri koy! Kimse, ‘Son seçimde CHP İzmir’de başarılı’ diye anlatmasın. Böyle bir başarı yok. Vekil sayımız geçen seçimde 14 idi, bu seçimde 16 olsaydı, 18 olsaydı başarı olurdu. Sağdan taşıdığımız adamlarla bu partiyi iktidar yapamayız” dedi.

SELVİTOPU: GÜVEN SORUNUMUZ VAR

“Bir eksiğimiz var, güven sorunumuz var” diyerek sözlerine başlayan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Biz CHP olarak bu ülkeyi çok daha iyi idare edebileceğimiz güvenini topluma bir türlü veremedik. Güveni neden veremiyoruz? Çünkü söylediklerimiz ile yaptıklarımız örtüşmüyor bazen… Örtüştürmek zorundayız. Karabağlar’da da belediye yönetimi olarak yapmaya çalıştığımız bu” dedi. İktidara karşı Karabağlar’da direndiklerini söyleyen Başkan Selvitopu, “TOKİ, Karabağlar’da konut yapmak istiyor, biz ‘üniversite yapın’ diyoruz, mahkemeye gidiyoruz. Mahkeme kararları var ama ısrarla konut yapmak istiyorlar. Niye? Çünkü arkasında başka şeyler var. Bir milletvekili sürekli konuşuyor, Karabağlar Belediyesi’ne çatıyor. Niye çatıyor? Çünkü programladıkları bazı işler var ama Karabağlar Belediyesi karşısında dimdik duruyor. Böyle olunca da bağırıyor. Cumhurbaşkanı da her defasında Karabağlar’a yükleniyor. Çünkü Karabağlar’da kayaya çarpıyorlar. Çarpacaklar da! Karabağlar’ın hakkını kimseye yedirmeyeceğiz. Bugün ilçe kongremizi gerçekleştiriyoruz. Bu bizim parti içinde yöneticileri seçeceğimiz bir yarış. Birbirimizin düşmanı değiliz. El ele kola kola yol almamız gerekiyor” diye konuştu.

POLAT’TAN BAYIR’A İNCE GÖNDERME: GERÇEK ÇAPACILAR BURADA

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, partiye yönelik eleştirilerde bulunan eski Milletvekili Tacettin Bayır’ın “Parti oligarşik yapıda, kuşatılmış” sözlerine tepki gösterdi. Kendini “Çapacı” olarak tanımlayan Bayır’a göndermede bulunan Polat, gerçek çapacıların, Karabağlar’da çalışarak delege seçilenler olduğunu vurgulayarak, “Bu salona baktığımda gerçek çapacıları görüyorum, Bayır, partinin oligarşik yapı içinde olduğunu söyledi, kuşatılmış dedi; partimizi sadece örgütümüz kuşatabilir. Kendisi keşke burada olsaydı ama gitniş. Biz bir seçim atlattık, hep kendimizi eleştirdik. Biraz da karşıya bakmak lazım. Ekmelettin İhsanoğlu ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun aldığı oyu eşit göstermeye çalıştılar, o zaman MHP’nin oyları İhsanoğlu’ndaydı, şimdi karşıda” ifadelerini kullandı. Polat, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

“Seçime en iyi şekilde hazırlandık. Seçimin bir altyapısı var, adalet yürüyüşlüyle başlayan Türkiye’nin demokratik değişmesiyle ilgili altyapı çalışması oldu. O dönemin sosyal bilimcileri, ‘bu adalet yürüyüşü zaman içinde kendini gösterecek, toplumda hissettirecek’ dedi. İYİ Partinin kuruluş süreci adalet yürüyüşünün tetiklediği bir süreçtir. Partimiz sorumluluk alarak 15 vekilimizi oraya gönderdi. Bu demokrasiye katkının Kılıçdaroğlu doktrinin en önemli ayrıntılarından biriydi. Bizim ülkemiz kamplara ayrıldı, buna karşılık Kılıçdaroğlu kucaklaşma ve helalleşme kavramıyla bir millet masası kurdu. Herkesi Halil İbrahim sofrasına davet etti. İktidar demokratik hamlelerimizi manipüle etmeye çalıştı. Masanın altına biri var, üstün kim var, ha dağıldılar gibi söylemlerde bulundular. Seçimlere gittiğimizde biz hiç AK Parti’nin masanın konuşmadık. Ben anlattım teröristlerin hedefi haline geldim. Kadınları domuz bağıyla bağlayan ortaklarını yüksek sesle hiçbirimiz söylemedik. Umut aşılamadık birbirimize. AK Parti hiç bir araya gelmeyeceği insanlarla bir araya geldi. Dönemin en adaletsiz, en ahlaksız seçim dönemiyle karşılaştık. Bakanlar seçimde devlet imkânlarını dibine kadar kullandı, bizim üstümüzde baskı aracı olarak kullandılar. Bunların hepsini ahlaksız şekilde kullandılar bize karşı. Deprem kolilerinin üstünde etiketler değiştirildi, Karadeniz’de altın dağıttılar ve sonunda montaj videolarla karşılaştık. Bize terörle yan yana göstermeye çalıştılar, buna ahlaksızlık dediğim için hedef haline geldim. Mahkemelerle, içeri atmakla tehdit ediliyorum. Herkes bana saldırdı ama kimse videoların montaj olmadığını iddia edemedi.”

LİSTE GECİKTİ, KAVGA ÇIKTI

Divan Başkanı Yüksel Taşkın’ın adayların listelerinin teslim edilmesi için anons yaptığı esnada tartışma çıktı. İlçe Başkan Adayı Emel Tangobay’ın listesinin tesliminin gecikmesi gerginliğe neden oldu. Bazı partililerden gelen talep üzerine Divan Başkanı Yüksel Taşkın liste teslimi için biraz daha beklemeyi önerdi. Bazı partililer ise buna karşı çıkarak tepki gösterdi. Gerginliğin arbedeye dönüşmesine yakın adaylar; Bülent Sözüpek ve Emel Tangobay ‘birlik’ pozu vererek ortalığı sakinleştirmeye çalıştı. Divan Başkanı Taşkın da ‘sakinlik’ çağrısı yaptı. Listenin gelmesi üzerine kavga yatışırken bir anda tansiyon tekrar yükseldi. Bazı partililer arasında tartışma yaşanırken bazı partililer de ortamı sakinleştirmeye çalıştı. Sonrasında ise adayların listesi okundu.

SÖZÜPEK: “ATATÜRK’ÜN İZİNDEYİZ”

CHP Karabağlar İlçe Başkanı ve kongrede tekrar aday olan Bülent Sözüpek, “Bugün içimdeki umudu sizlerle paylaşmak, CHP’nin Karabağlar adayı olarak sizlere seslenmek için buradayız. Sizler son seçimlerde adaleti ve hukuku savundunuz. Bu salon, bu umut dolu gözler, sizlerin iradesinin en güçlü kanıtıdır. CHP ülkemizin temeli ve geleceğinin garantisidir. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde bizler de halkımızın yanında olacak, adaleti savunmaya devam edeceğiz. Çünkü biz dürüstlüğüyle ve ilkeli duruşuyla Mustafa Kemal Atatürk’ün izindeyiz. Deniz Gezmiş’in özgürlük ateşiyle Karabağlar’a aydınlık getireceğiz. Onların yaktığı meşaleyi bir an olsun bırakmayacağız” dedi.

Sözüpek açıklamasında şunları kaydetti:

Anti demokratik uygulamalarıyla yurttaşlarımızı bezdiren, halkın demokratik haklarını kullanmasına izin vermeyen, kadın cinayetlerine göz yuman bu iktidara karşı mücadeleye devam edeceğiz. Kadını sokakta, siyasette, işyerinde kısacası yaşamın içinde olmasını savunacak, katillerin karşısında olacağız, güvenli ülkeyi hep birlikte inşa edeceğiz. Eğitimi paralı hale getirip, gençleri cemaat yurtlarına itenlerin, intihara sebep olanların karşısında olacak, fırsat eşitliğini yeniden kuracağız. Bir emekli maaşla geçinen ve kira artışı nedeniyle intihara sürüklenen vatandaşlarımıza sebep olanların karşısında olacağız. Karabağlar’ımıza hizmet etmek ve bu örgütün ferdi olmak büyük onur ve gururdur benim için.

Karabağlar’da CHP bayrağını dalgalandırmaya devam edecek, yerel seçimde oyumuzu artırarak yeniden zafer elde edeceğiz. Buradan hareketle halkımıza zulmeden AKP’ye karşı durmak, zorlu bir yola çıkmak için çıktığımız bu yolda gücümüzü CHP’nin köklü tarihinden alıyoruz. Ulu Önderimiz Atatürk’ün ‘geçmişini bilmeyen toplumlar geleceğine yön veremez’ sözünden bir an ayrılmıyoruz. Biz, Atatürk’ün gençliğe hitabesiyle büyümüş bir nesiliz.

Omuz omuza verdiğimiz bu mücadelede çalışkan ilçe örgütümüzün adayıyım. Ben Bülent SözüPek olarak makam odalarında belirlenen bir aday değilim, onurlu delegelerin izniyle Karabağlar’a adayım. Bizi her an karanlığa mahkum edenlere inat buradayız ve hiç durmadan ilerliyoruz. Çıkmış olduğumuz onurlu yolculukta ilçe örgütümüzün gücüyle tüm engelleri aşarak Karabağlar’ı zirveye taşıyacağız.

Yaşasın Laik ve Demokratik Türkiye Cumhuriyeti, Yaşasın CHP, Yaşasın Karabağlar örgütü, Yaşasın Karabağlar’ın umut dolu geleceği”