CHP Milletvekili Kılıç: “Hukuk devleti tehlikededir” 

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, avukatlara yönelik artan şiddet olaylarına dikkat çekerek, Meclis'in harekete geçmesini ve avukatların can güvenliğinin sağlanmasını talep etti. Kılıç, savunmanın tehlikede olduğu bir ortamda hukuk devletinin de tehlikede olduğunu belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, son aylarda giderek artan avukatlara yönelik şiddet eylemlerine karşı Meclis’i harekete geçmeye çağırdı. Konuyla ilgili Meclis Araştırması açılmasını isteyen Kılıç, “Avukatların can güvencesinin olmadığı yerde hiç kimsenin yaşama hakkı güvencede değildir. Savunma tehlikedeyse hukuk devleti de tehlikededir” diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, avukatlara yönelik şiddet eylemlerinin araştırılması ve şiddet eylemlerinin önlenmesi için TBMM Başkanlığına Araştırma Önergesi sundu.  

Kılıç, şunları söyledi: “Hemen her gün avukatlara yönelik saldırı ve şiddet haberleri ile sarsılıyoruz: İzmir Baro’muzun verdiği bilgiye göre, 16-17 Mayıs kentte gerçekleşen Van protestolarına katılan ve gözaltına alınan kişilerin müdafiliğini yapan meslektaşlarımız, burada yaşanan hukuksuzluklara karşı çıktıkları için polis saldırısına maruz kaldı ve görevlerini yapmaları engellendi. 17 Mayıs’ta meslektaşımız Avukat Mansur Burak Baykurt, İzmir Adliyesinde, polislerin saldırısına maruz kaldı. 21 Mayıs’ta Avukat Nilay Ertem Durlu, İzmir Adliyesi girişinde engellenmeye çalışıldı. 20 Mayıs 2024’de Balıkesir’de, Avukat Fatih Filiz, Şehit Gökhan Kıncak Polis Merkezi’nde şiddet ve hakaret olayına maruz kaldı. Meslektaşımızı darp eden polis memuru, hiçbir güvenlik tedbirine hükmedilmeksizin serbest bırakıldı. 15 Mayıs’ta bugüne kadar yaşanmamış bir olaya şahit olduk. Kaş Adliyesi’nde Avukat Hakan Tüzen, Adliye’de bulunan tuvaleti kullanması nedeniyle Başsavcı Gökhan Feyzoğlu tarafından sözlü şiddete uğradı ve kolluk marifetiyle zorla kolundan ittirilerek, dışarı çıkartıldı. 16 Mayıs’ta Osmaniye Barosu’na kayıtlı Avukat Mehmet Ünlü, 10 Mayıs’ta Bolu Barosu’na kayıtlı Avukat Okan Fırat Turan, saldırıya uğradılar. 

1 AYDA 6 ŞİDDET VAKASI 

“Mayıs ayı boyunca 6 ayrı vakada avukatlara yönelik sözel ve fiziksel saldırı gerçekleşti. Bu vakalar, sadece basın yayın organlarına yansıyan vakalar, kim bilir haberimizin olmadığı daha kaç vaka var. Bunlar basit şiddet vakaları değildir, Avukata şiddet aslında adalete şiddettir! Bugüne kadar Barolarımız ve meslektaşlarımız her platformda şiddete son verilmesi için çağrılarda bulundu. Ancak hiçbir adım atılmadı. Bu şiddet vakaları bize Avukatların mesleklerini özgürce ifa edebilmeleri için uygun bir ortam bulunmadığını göstermektedir.” 

SAVUNMA TEHLİKEDEYSE HUKUK DEVLETİ TEHLİKEDEDİR 

“Avukatların can güvencesinin olmadığı yerde hiç kimsenin yaşama hakkı güvencede değildir. Savunma tehlikedeyse hukuk devleti de tehlikededir. Avukatlara yönelik şiddet eylemleri münferit eylemler olarak ele alınamaz. Avukatların şiddetten korunması, savunmaya yönelik her türlü saldırının engellenmesi ve şiddet faillerinin etkin bir şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Acilen, savunmaya yönelik saldırıların son bulması için gerekli önlemlerin alınası çağrısında bulunuyoruz.” 

Exit mobile version