CHP’de adaylar ön seçim bekliyor

ÖZEL HABER/ Didar DEMİRCİ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) aday adaylık başvuru süreci sona erdi. İzmir’de de yerel seçimlerde aday olmak isteyen isimler başvurularını tamamlayarak aday olmak için çalışmalara başladılar. Yerel seçim süreci öncesinde partide yaşanan değişim ve beraberinde devam eden tüzük çalışmaları da adayların belirlenme sürecinde ön seçim beklentisini artırdı. Ön seçim beklentisi de yerel seçimlerde aday adayı başvurularının daha fazla olmasına neden oldu. Ancak bir yandan da partide CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakın olduğu için aday olma ihtimali yüksek olan isimler de konuşuluyor. Söz konusu durum ön seçim sözünün tutulmayacağına dair söylentileri artırırken, parti tabanında şikayetlere ve yeni bir hayal kırıklığına sebep oluyor. Tüm bu süreci ve genel tabloyu değerlendiren CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı ve 25,26,27. dönem İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, gazetemize değerlendirdi. Partililerin beklentisinin ön seçim olduğunun altını çizen Bayır, aksi bir durumun tabanda yeni bir hayal kırıklığına sebep olacağını söyledi.

FOTOĞRAFLA DEĞİL ÖN SEÇİMLE ADAY OLUNUR

Aday adaylık sürecinde kulislerde ve dışarıda konuşulanları ele alan Bayır, bu tarz şeylerin partinin sol ve sosyal demokrat yapısını hırpalayıcı şeyler olduğunu belirtti. Bayır, “Sanki bu partinin yetkili kurulları yokmuş gibi, üyeleri yokmuş gibi… Bir kesim aday adayı arkadaşlarımızın İstanbul’a gidip, ‘ben işi bitirdim’ demesi; bir kesim insanların salı grup toplantısına gidip, Özgür Özel’le fotoğraf çekilip, ‘ben işi bitirdim’ demesi… Yani tepeden atama anlayışı ve mantığını destekleyen bir anlayış. Biz bunu reddediyoruz. Bizim aday olma nedenimiz; Musa Çam’ın da benim de saat 5’e yarım kala karar verdik ve çıktık. Çıkma sebebimiz de çok sayıda telefon geldi bize. İzmir’de siyasete ben 40 yılımı verdim. CHP benim evladım gibi. İzmir’de yaşamayan, İzmir’i tanımayan, İzmir’in sorunlarını bilmeyen insanlar birilerini bularak Ankara doğumlu İstanbul’da görev yaptı diye buraya göndermesi olmaz. Bugün okuyorum; arkadaş ihracatçılar birliğini, ticaret odasını ziyaret etmiş, çok enteresan yani sanki aday gibi davranıyor. Oysa şu anda aday adayı Buğra Bey… Oysa bizim de iddiamız şu, biz ilçeleri gezmeye başladık, köylere gittik. Gittiğimiz yerlerde örgüt ısrarla ön seçim istiyor. Bizim de istediğimiz şey bu. Biz ön seçim olması şartıyla aday adayı olduk zaten. Bir de Sayın Genel Başkanın sözüne güvenerek aday olduk. Sayın Genel Başkan ‘ön seçim yapacağım’ dedi” diye konuştu.

ÖN SEÇİM SÖZÜNE GÜVENEREK ADAY OLDULAR

Çok sayıda aday adayının çıkmasının sebebinin ön seçim sözü olmasına dikkat çeken Bayır, “Şimdi burada şöyle bir sıkıntımız da var. Örneğin Urla’da 40 tane aday adayı var. Eğer siz orada bir sandık koymazsanız, diğer 39 adayı küstürürsünüz. O insanları sahada çalıştıramazsınız. Ama sandığı koyarsanız kim olsun kardeşim diye sorarsanız, örgüt bir şey demez. Çünkü demokratik bir şekilde seçildiği için adayı benimseyecek. Ama yukarıdan atarlarsa böyle bir durum olmayacağı gibi bir de parti tabanında küskünlükler olacak” dedi. Genel Merkezin bu noktada bir sınav verdiğini aktaran Bayır, “Bir değişimden söz ediliyordu. Şimdi sadece yüzler mi değişecek yoksa anlayış mı değişecek?  Yüzlerin değişmesi bir şey ifade etmiyor. Bakıyorsunuz daha önce bizim şikayetçi olduğumuz isimler gene Özgür Beyin etrafını sardılar. Burada asıl mesele Özgür Bey, bu oligarşik yapıyı nasıl karşısına alacak ve nasıl geçecek” ifadelerine yer verdi. Öte yandan İmamoğlu’nun gölge genel başkan gibi bir tablo çizmesi yönündeki söylentilere de cevap veren Bayır, “Çok yakışıksız bir imaj. Mustafa Kemal Atatürk’ün koltuğunda oturan bir kişinin tek gölgesi vardır. O da Mustafa Kemal Atatürk’tür. Yani Sayın İmamoğlu’nun desteği ile Özgür Özel kazanmıştır. Bir ağabey, kardeş ilişkileri vardır. Ama bunu Ekrem Bey gölge genel başkan, Ekrem Bey yönlendiriyor demek için erken. Çünkü daha adaylar netleşmedi” mesajını verdi.

Öte yandan Buğra Gökçe’nin aday adaylığı sürecini hakkındaki sorularımıza da yanıt veren Bayır, Gökçe’nin kendi başına da hareket ediyor olabileceği düşüncesini belirterek, “İmamoğlu’nun adayı olacak” algısını ancak ve ancak önseçimin yıkacağını vurguladı. Bayır, “Tüzük değişikliğindeki yansımayı bizim görmemiz gerektiğini düşünüyorum. Aksi takdirde yeni seçilmiş bir genel başkan olarak CHP tabanında ciddi bir hayal kırıklığı yaşanır. Örgüt zaten cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettiği zaman ciddi bir hayal kırıklığı yaşadı. Kurultay öncesinde verilmiş sözler yeni genel başkan tarafından uygulanmaz ve hayata geçirilmezse ikinci bir hayal kırıklığı yaşanacaktır” diye konuştu.

 

 

Exit mobile version