CHP’li Aday Adayı Olgun Atila, Depremzedeler ile buluştu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Olgun Atila, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA)’ni ziyaret etti. Ziyarette, depremzedeler Atila’ya sorun ve taleplerini iletirken, Atila, hızlı ve çözüm odaklı anlayışa dikkat çekti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Olgun Atila, İZDEDA’yı ziyaret etti. Ziyarette, Dernek Başkanı Bilal Çoban, Kurucu Başkan Haydar Özkan, İkinci Başkan Aytekin Keskin, Yönetim ve Disiplin Kurulu Üyeleri ve depremzedeler yer aldı.
Ortak akıl buluşmasının bir örneği sergilenen buluşmada depremzedeler, Olgun Atila ile yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini paylaştı. Atila ise burada yaptığı açıklamalarda, hızlı ve çözüm odaklı sürece dikkat çekti.

“DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR”

İZDEDA İkinci Başkanı Aytekin Keskin, İzmir Depremi sonrası kurulan kooperatifin Türkiye ve dünyaya örnek olan bir proje olduğuna işaret ederek “Kooperatif kurarak Türkiye’ye örnek gösterilecek bir çalışmaya imza attık. CHP politikası haline dönüştü. Karşılaştığımız en büyük sorun, finansman sorunu ve ortak karar verme süreçleri. Biz, yüzde yüz uzlaşıyı büyük oranda yakalayabiliyoruz. Fakat konutların imalatı konusunda karşılaştığımız en büyük sorun Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı enflasyon ve inşaat maaliyetlerinin artışı. İnsanların gelirleri sabit ve söz konusu taksitleri ödemek mümkün değil. Ulusal ya da uluslararası finansman desteğine ihtiyacımız var. Umarım seçilirsiniz ve kentsel dönüşümde finansman sorununu uzun vadeli ve düşük vadeli kaynaklarla gerçekleştirilmesi desteğinizi bekleyeceğiz” cümleleri ile enflasyonun getirdiği soruna dikkat çekti. Eski Başkan Haydar Özkan da, inşaat maaliyetlerinin çok fazla olduğuna dikkat çekerek, yıkılan binaların kat sayısı kadar yeni binalar yapılmasını talep etti.

DİRENÇLİ KENTLER ÖN PLANA ÇIKTI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Atila ise, konuşmasında sadece depreme değil iklim krizinin de kentlerdeki etkilerine karşı dirençli kentlere dikkat çekti.
Atila, konuşmasında Yüksek Mimar olduğunu ve yüksek lisansını da şehircilik üzerine yaptığını hatırlatarak şöyle konuştu; “Projelerimde ortak akılla hızlı çözümler ürettim. İzmir’in, Bayraklı’nın ve Türkiye’nin en önemli sorunu kentsel dönüşüm, dirençli kentler ve sağlıklı yapılar oluşturmak. Var olanları yenileyebilmek. Deprem vesilesi ile hasar almış olanları hızlı bir şekilde çözüme kavuşturmak. Bu konuyu dernekler, üniversiteler, ilçe belediyeleri, büyükşehir belediyesi ve bakanlıkla birlikte hep beraber, ortak akılla ve hızlı bir şekilde çözmemiz gerekiyor.” dedi.

Atila, tüm bu süreçlerin şeffaf bir anlayışla yürütülmesi gerektiğine de “Bunların şeffaf ve kafalarda soru işareti bırakılmadan yapılması lazım. Bunu sadece bu konuda değil belediyecilik anlamında da yapmalıyız. Siyaset kurumunu saygın hale getirmemiz gerekiyor. Ahlak sahibi insanlar liyakatla bu işe girmeli. Siyaset çekim merkezi olmalı. Ben her yerde şunu söyledim; siyaset dostlara tavsiye edilmeyecek kadar zor ve meşakkatli, kötü insanlara bırakılmayacak kadar da önemli bir iştir” cümleleri ile dikkat çekti.

“SAĞ ELİN VERDİĞİNİ SOL EL GÖRMEYECEK”

Bornova Belediye Başkanlığı döneminde hayata geçirdiği Dost Market sisteminden bahseden Atila “Dost Market kurduk, orada paydaşlarımız vardı. Sosyal yardımları zaten yapılıyordu ancak biz ihtiyaç sahiplerini belirleyerek, yüzde 90’ı da kadınlara teslim ederek, kartlarla kredileri oranında alışveriş yapıyorlardı. Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Bunu sosyal sorumluluk haline getirerek sürdürülebilir projeler yaptık” diye konuştu.

Yapılan her projenin sürdürülebilir olması gerektiğine ifade eden Atila, “Bilim değişiyor, gelişiyor. Bir alanı planlarken zeminler dikkate alınmalı. Şimdi bir fay kırığına olan mesafeyi kolayca öğrenebiliyoruz. Dolayısıyla binalar yenilendikten sonra, kentsel dönüşüm mutlaka yerinde olmalı. Ama fayın hemen üzerindeyse biraz uzağında olmalı. O alan da yeşil alana dönüştürülmeli. Daha sağlıklı binalarla, sadece depreme karşı değil, diğer doğal afetlere de dirençli binalar yapılmalı. Bunlarla ilgili büyük hazırlıklarımız var. İş birliği ile bunu çözeceğiz. Diğer kentlerde de deneyimlerimizi aktaracağız. Deprem eğitimleri de verilmeli. Hepsini planlamalıyız” dedi.

Depremzedeler ise yaşadıkları maddi zorluklara dikkat çekerek barınma hakkının önemine şu sözlerle değindi; “Bizim her kooperatifimizde belediyenin satın alması gereken 3 ile 8 adet konut var. Biz şunu istedik; Türkiye’de kamunun konut üretme şansı çok fazla gelişmemiş. Belediyeler de kooperatifler aracılığı ile satın aldığı konutları yoksul insanlara ucuz kiralamayı tercih etmeli. Halk konutlarla yüksek kira artışının da önüne geçilip vatandaşın barınma hakkı sağlanmalı.”

DEPREMZEDEDEN ATİLA’YA TAM DESTEK

Buluşmada konuşan bir depremzede ise, Atila’nın açıklamalarından duyduğu mennuniyeti “İnşallah siz aday olursunuz. Hayırlısıyla sizin belediye başkanı olmanızı istiyoruz, size güveniyoruz. Size on parmağımla oy vereceğim, beş parmağımın beşiyle de oyumu basacağım” cümleleri ile dile getirdi.

Yapılacak binaların bilimsel ve şeffaf süreçlerden geçmesini isteyen depremzedeler “Bundan sonra yapılacak inşaatların her şeyini lütfen A’dan Z’ye inceleyin. Binaların zemin etüdleri geçmişte yapılmadı. Suçlu biz olduk, yakınlarımızı kaybettik. Herkes suçsuzuz dedi, mahkemede biz suçlu olduk. İnşaatlarda sıkı yönetim istiyoruz” sözleriyle aktardı.

SAMİMİYET VURGUSU

Aday Adayı Atila, depremzedelerle gerçekleştirdiği ortak akıl buluşmasını samimiyete dikkat çekerek sonlandırdı. Atila, şöyle konuştu; “ Ülkede en büyük sorunlardan biri ahlak ve samimiyet. Siz samimi duygularınızı ifade ettiğiniz gibi işler de samimi yürütülmeli” dedi.

Exit mobile version