CHP’nin ikinci aday krizi Aydın’da mı patlayacak?

CHP'nin İzmir adayı ile ilgili kriz olup olmadığını tartışırken, Aydın'da gün yüzüne çıkmamış daha keskin bir kriz kapıda bekliyor gibi...

KÖŞE YAZISI/Mevlüt Dağdeviren – 2009 yılından bu yana Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Özlem Çerçioğlu, 2024 seçimleri için yeniden aday gösterildi!
Konuyu yakından takip edenler şaşkınlıkla ‘gösterildi mi’ diye soracaklardır.

CHP önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultaya gidilen süreçte İstanbul ve Ankara ile birlikte Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayının da ismini açıklamıştı.

CHP’yi 2023 seçimlerine ve 4 Kasım kurultayına taşıyan sürecin işleyişi gereği Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’ın adaylıkları olağan karşılandı.

Ancak Cumhuriyet Halk Partisi tabanında Çerçioğlu isminin bu kadar erken açıklanması, garipsendi.

Cumhuriyet Halk Partililiği ve sosyal demokrat kimliği asla tartışma konusu yapılamayacak Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay’ın tepkisi ise oldukça yüksek tonda oldu. Atay, “Aydın’da CHP yok Özlem Çerçioğlu Partisi var, ben Özlem Çerçioğlu Partisinden istifa ediyorum” diyerek partisinden istifa etti.

Peki kim bu Mehmet Fatih Atay…

1977 yılında siyasete adım atan Mehmet Fatih Atay, CHP Çine Gençlik Kolları Başkan ve Başkan Yardımcılığı, SODEP Çine Kurucu İlçe Başkanlığı, SHP Çine İlçe Başkanlığı, CHP Aydın İl Başkanlığı, CHP Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.

1995, 2007 ve 2015 yıllarında yapılan Milletvekili Genel Seçimleri’ni kazanarak 3 dönem CHP Aydın Milletvekili olarak görev yaptı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 20. Dönemi’nde TBMM Başkanlık Divan Üyeliği, 23. Dönemi’nde ise TBMM Adalet Komisyonu üyeliği ve Kültür Sanat Yayın Kurulu üyeliği görevlerini üstlendi.

Aynı zamanda; 12 yıl TFF Genel Kurul Delegesi, 12 yıl Gençlerbirliği Spor Kulübü Genel Sekreterliği, Aydınspor 1923 Kulüp Başkanlığı görevlerinde bulunan Mehmet Fatih Atay, halen Atatürkçü Düşünce Derneği ve Ankara Atatürk Liseliler Derneği üyesi…

Mehmet Fatih Atay, 2019 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nin Efeler İlçeBelediye Başkan adayı olarak gösterildi ve 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimi kazanarak Efeler Belediye başkanı oldu.

Şimdi buradan bakınca Özlem Çerçioğlu’nun 7 ay önceden aday olarak ilan edilmesinin örgüt tarafından ittifakla kabul görmediğini görüyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu’nun önünde henüz kazanıp-kaybedeceği belli olmayan bir kurultay varken, Parti Meclisi’nin yetkisinde olan bir konuyu böyle pat diye açıklaması zaten yeterince garip kaçmıştı.

Şimdi Aydın’daki esas kulis iddiasını sizlerle paylaşayım. Derler ki, Çerçioğlu güçlü bir şekilde Kılıçdaroğlu ile hareket ederken, değişimciler istifa eden Fatih Atay’a ‘sakın başka bir partiye geçeyim deme. Bu konuda acele bir karar verme ve kurultayı bekle’ diyerek bazı sözler verdiler.

İstifa ettiği günlerde hızlı bir çıkış yapan, ‘kendi siyasi geleceğimle ilgili anketler yaptırıyorum, Efeler halkı ne derse öyle yapacağım’ diye açıklamalar yapan Atay’ın daha sonra derin bir sessizliği bürünmesi, değişimcilerin bu işaretine bağlanıyor.

Bu iddiaları öğrenince Çerçioğlu’nun 7 ay önce açıklanan adaylığının CHP’nin yeni yönetimi tarafından henüz resmi olarak ilan edilmemesi başka anlamlar kazanmaya başladı.

Aydın CHP’de Başkan Atay’ın örgüt ve seçmen üzerindeki etkisinin kesinlikle gözardı edilmemesi gerektiği konuşuluyor. Yani Atay, ne CHP’nin ne de başka herhangi bir partinin hemen silip atabileceği bir isim değil.

Aydın’daki siyasi kulislerin bir de Cumhur İttifakı ayağı var.

Cumhur İttifakı malum Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayını açıkladı. Ak Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından aday olarak ilan edildi.

Peki Mustafa Savaş kimdir?

Mustafa Savaş, 1965 Aydın Çine doğumlu. İzmir Atatürk Lisesini bitirdikten sonra üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde tamamladı.
Mezuniyetinden sonra müfettiş yardımcılığı göreviyle başladığı Halk Bankasında ilerleyen yıllarda müfettişlik, şube müdürlüğü, daire başkanlığı gibi farklı kademelerde görevler üstlendi.

2001 Türkiye ekonomik krizi sonrasında Halk Bankasının yeniden yapılanması aşamasında genel müdür yardımcısı görevine getirildi. Bankanın sigorta şirketinin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi.

2002’den 2009’a Risk Yönetimi ve İç Kontrol Genel Müdür Yardımcısı, 2009-2010 döneminde Risk Takip ve Tasfiye Genel Müdür Yardımcısı, 2010-2011 döneminde Bireysel Krediler Genel Müdür Yardımcısı, 2011’de Mevduat ve Nakit Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı ve 2011’den siyasete ağırlık verdiği 2014 yılına kadar da Finansal Yönetim ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı.
Siyasi hayatına baktığımızda ise Mustafa Savaş, 2011 Türkiye genel seçimleri’nde Ak Parti’den Aydın milletvekili adayı oldu. AK Parti’nin 3 milletvekili çıkarttığı bu seçimde, 4. sıradan adaylığı sebebiyle meclise giremedi. Siyaset yarışına Aydın’da devam eden Mustafa Savaş, 2014 Türkiye yerel seçimlerinde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AK Parti’nin adayı oldu. % 29.1 oranında oy alarak seçimi ikinci sırada tamamladı.2015 yılındaki milletvekili genel seçimlerinde Ak Parti’den Aydın milletvekili adayı olarak gösterildi.
4. sıradan aday gösterildiği seçimde Ak Parti iki milletvekili çıkarabildi.

Savaş, Kasım 2015 Türkiye Genel Seçimleri’nde hedefine ulaştı. Aydın’da 3. sıradan milletvekili seçildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görev üstlendi. Aralık 2015’de ise AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin yardımcısı olarak parti yönetiminde de görev üstlendi. 26 ve 27. Dönemlerde Aydın Milletvekili seçildi. AK Parti MKYK Üyeliği, Sosyal Politikalar ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılığı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeliği görevlerinde bulundu. 27. Dönemde Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Başkanlığı yaptı. Mustafa Savaş 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde bir kez daha Aydın Milletvekili olarak mazbata almayı başardı.

TARİH TEKERRÜR EDER Mİ?

Şimdi yeniden Özlem Çerçioğlu’nun seçimi kazandığı 2009 yılına gidelim. Ak Parti’de İlhami Ortekin krizi yaşanıyor. Kriz doğru yönetilemediği için Ak Parti’den istifa eden Ortekin Demokrat Parti’den aday olup yaklaşık 19 bin oy alıyor. Ak Parti ise seçimi 1500 oy farkla CHP’nin adayı Özlem Çerçioğlu’na kaptırıyor. Cumhur İttifakının 31 Mart 2024 seçimlerine ilişkin en büyük beklentisi tarihin bu anlamda bu kez Cumhur İttifakı lehine tekerrür etmesi…
Özetle CHP, Özlem Çerçioğlu – Fatih Atay krizini doğru yönetemez, Atay başka partiden aday gösterilirse, Cumhur İttifakı seçimi kazanacağından emin görünüyor.

Tabi Aydın kulislerini kurcalarken, bir de cevabını henüz kestiremediğim sorular var…

CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel ve değişimci milletvekilleri, Fatih Atay’a ‘kurultayı bekle’ dediyse şimdi Özlem Çerçioğlu’nu aday gösterirler mi?
Fatih Atay, yeni yönetim tarafından da üstü çizilirse, başka partiden aday olur mu?
Yeşil Sol ya da Dem Aydın’da aday çıkarır mı?
CHP Nazili İlçe Başkanı Özlem Çerçioğlu’na rağmen mi atandı, bu atamada kimler insiyatif aldı?
CHP Aydın’da Bülent Tezcan ile Özlem Çerçioğlu arakında güç savaşı mı var?
Özlem Çerçioğlu, aday olarak açıklanmazsa, hareket tarzı ne olur ve bu kritik süreçte CHP’ye zarar verir mi?
Özetin özeti Türkiye, CHP’nin İzmir adayı ile ilgili kriz olup olmadığını tartışırken, Aydın’da gün yüzüne çıkmamış daha keskin bir kriz kapıda bekliyor gibi…

Exit mobile version