Ekonomi

Çiftçilere müjde: Devletten bir hibe desteği haberi daha geldi! Kuraklık nedeni ile verim kaybı yaşayan çiftçilere, dekar başına 100 TL ödenecek!

Geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan Rusya- Ukrayna savaşından sonra sıkıntılı bir sürece giren ayçiçek yağı tedariki, her ne kadar daha sonrasında Putin’in ayçiçek yağı yüklü gemilere geçiş izni vermiş olsa da hükümetin çeşitli önlem paketlerini devreye sokmasını sağlamıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen açıklama ile birlikte atıl durumda olan ya da nadasa bırakılmış vaziyette olan tarım arazilerine yağlı tohum ekmeleri için çiftçilere hibe desteğinde bulunacağı açıklanmıştı.

Yağlı tohum ekimi desteğinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan çiftçileri heyecanlandıran bir destek haberi daha geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemde kuraklık sebebi ile arazilerinde yüzde 30’un üzerinde verim kaybı yaşayan çiftçilere, geri ödemesiz nakit desteği sağlanacağını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Kuraklık Hibesi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdelenen kuraklık hibesinden sonra konu ile ilgili olarak yetkili olan Tarım ve Orman Bakanlığı, hibe çalışmalarını hızlandırdı. Yapılan açıklamaya göre hazırlıkların tamamlanması ile birlikte, ilgili şartları sağlayan her çiftçiye verim kaybı oranına bakılarak 30 TL’den 100 TL’ye kadar dekar başı hibe desteği sağlanacağı bilgisi kaydedildi.

Kuraklık Hibe Desteği Tutarları Belli Oldu!

Kuraklık sebebi ile topraklarında yüzde 30’un üzerinde verim kaybı yaşayan çiftçilere dekar başına ödenecek olan hibe tutarları, şu şekilde belirlendi:

  • %30-39 verim kaybı: 30 TL
  • %40-49 verim kaybı: 40 TL
  • %50-59 verim kaybı: 50 TL
  • %60-69 verim kaybı: 60 TL
  • %70-79 verim kaybı: 70 TL
  • %80-89 verim kaybı: 80 TL
  • %90-99 verim kaybı: 90 TL
  • %100 verim kaybı: 100 TL

Kuraklık Hibe Desteğine Nasıl Başvuru Yapılır?

Bakanlık tarafından verilecek olan hibe desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilerin Tarım ve Orman Bakanlığının il ya da ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunmaları ve arazilerinin verim kayıplarının tespit edilmesini sağlamaları gerekmektedir.