Genel

Çikolata severleri üzecek haber: Çikolata kıtlığı kapıda

Dünya genelinde çikolata üreticileri, kakao tarlalarındaki durumu endişeyle izliyor. Batı Afrika’da yaygın olan bir virüs salgını, kakao ağaçlarını öldürerek üretimi azaltıyor. Bunun yanı sıra, kuru ve sıcak hava koşulları da çiftçilere yardımcı olmuyor.

Çikolata, pek çok kişi için mutluluk kaynağı olarak bilinirken, şu anda üreticiler için bir endişe kaynağı haline geldi. Dünya genelinde kakao fiyatları sürekli olarak artıyor. Uzmanlar, bu fiyat artışlarının nedeninin, üst üste dördüncü sezonda da devam eden üretim düşüşü olduğunu belirtiyor. Kakao fiyatlarındaki artışın, çikolata severlerin cebini vurabileceği uyarısı yapılıyor.

Kakao kıtlığının nedeni, üretimin büyük çoğunluğunun gerçekleştiği Batı Afrika bölgesinde yayılan bir hastalık. Tedavisi olmayan bu virüs kaynaklı hastalıktan kurtulmanın tek yolu, etkilenen ağaçları kesip yerlerine yeni ağaçlar dikmek.

Bu sezon, salgının önceki yıllardan daha kötü bir seyir izlemesiyle birlikte, yeni dikilen ağaçlar henüz en verimli yaşlarında değil. Ayrıca, hava koşulları da çiftçilere yardımcı olmuyor. El Nino fenomeni tarafından taşınan kuru ve sıcak hava, en büyük kakao üreticileri olan Fildişi Sahili ve Gana’da verimliliği önemli ölçüde düşürüyor.