Çin aşısı mı Alman aşısı mı vurulmak gerekiyor? Prof. Dr. yanıtladı!

Corona virüsü salgınında Almanya’dan BioNTech-Pfizer aşı müjdesi verilirken, Çin’de Sinovac firmasının aşısı uygulanıyor. Türkiye’de ise vatandaşlar hangi aşının vurulması gerektiğini tartışıyorlar. “Çin aşısı mı Alman aşısı mı vurulmak gerekiyor?” tartışmasında yanıtı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak verdi.

Türkiye’de her geçen gün vaka sayısı artıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan son corona virüsü tablosuna göre son 24 saatte 7 bin 381 pozitif vaka tespit edildi. Bu nedenle gözler aşı açıklamalarında. Vatandaşlar tarafından corona virüsü aşılarının ne zaman uygulanacağı ve hangi aşıyı vurulmak gerektiği merak ediliyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından 10 milyon Çin aşısı siparişi verilirken, 1 milyon ise BioNTech-Pfizer aşısı siparişi verildi Bu durum üzerine gündeme gelen “Çin aşısı mı Alman aşısı mı vurulmak gerekiyor?” tartışmasında yanıtı Prof. Dr. Fehmi Tabak verdi. Tabak tarafından yapılan açıklamada, ““Tartışalım ama bilimsel veriler ışığında tartışalım. Sinovac denilen firma da uzun yıllardır aşıda deneyimli. Faz 1-2 sonuçlarını yayınladılar. Her iki aşının Faz 3 çalışmalarına biz de dahil olduk ve çok titizlikle sürüyor. Çin’in geliştirdiği inaktif virüs aşısı, 3 ay önce acil kullanım onayı alarak Çin’de 80 bin acil servis çalışanına uygulandı. Bugün etik kurul onayım çıktı, ben de bu aşıdan olacağım. Güvenmesem olmazdım”” ifadelerini kullanıldı.

2 ay içerisinde aşılanmalar bitebilir

Çin aşısının Türkiye’de şimdiye dek yaklaşık 2 bin civarı gönüllü sağlık çalışanına uygulandığını söyleyen Prof. Dr. Tabak, iki ay içerisinde aşımaların bitip çalışmaların tamamlanabileceğini düşündüğünü söyledi.

Türkiye’deki Çin aşısı kullanılması konusunda yapılan eleştirilere de cevap veren Tabak, “Sinovac firması da uzun yıllardır aşıda deneyimli bir firma. Onların da ciddi klinik araştırma ekipleri var. Faz 3 çalışmalarının kabulünü, yapılan ülkelere bırakmış durumdalar. Çalışma, araştırmanın yürütüleceği merkezlerin etik kurulundan, Sağlık Bakanlığı’nın etik kurulundan onay verildikten sonra yapılıyor ve belli kuralları var. Zaten bu aşının da Faz 1-2 sonuçları iyi olunca Faz 3’e geçildi. Araştırmanın temeli aslında Faz 1 ve Faz 2’de bellidir. Orada aşının etkinliği görülür. Yan etkiler görülür. Faz 3’te ise bu etkinliğin doğruluğu daha farklı coğrafi bölgelerde, çok daha fazla sayıda gönüllüde denenir. Daha nadir bir yan etkinin görülüp görülmeyeceğine bakılır.” dedi.

Farklı aşılar olsa da fiyatları birbirine yakın olacak

Üç aşının dünyada kullanıma girmek üzere olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tabak, Türkiye’de bir an evvel toplumun yarısından fazlasının aşılanması gerektiğini açıkladı. Prof. Dr. Tabak konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

İlk başvuranlardan biri de bizim açımızdan da bir gurur kaynağı olan BioNTech-Pfizer (mRNA) aşısı. Bunun Faz 3 çalışmalarına Türkiye’de biz de dahil olduk ve şimdiye dek (tüm Türkiye’de) 500 gönüllü sağlık çalışanı aşılandı. İkinci dozlarına başlanıyor bugünlerde. Bir diğer aşı da, Faz 3 çalışması şu anda ülkemizde, Brezilya ve Endonezya’da da devam eden inaktif virüs aşısı olan Çin’li Sinovac’ın aşısı. Sağlık Bakanlığı’nın gönüllü daveti ile çok fazla sayıda gönüller başvurmaya başladı bizim merkezimize de. İnaktif virüs aşısı daha eski bir yöntem. Aslında daha güvenilir bir yöntem. Virüsü üretip değişik maddeler veya ısıyla inaktif hale getiriyorsunuz. Yani o virüsün çoğalma şansı, hastalandırma gücü yok oluyor. Ama immün sistemimizi uyarıp antikor oluşturma gücü çok çok iyi. Mevcut yeni teknolojiler (mRNA) veya inaktif aşıların etkinlikleri aşağı yukarı benzer şekilde. Fiyatları da üç aşağı yukarı beş yukarı aynı olacak muhtemelen. Benim görüşüm inaktif aşı ya da diğer aşılar, bir an evvel toplumun yarısından fazlasını aşılayacak şekilde bir aşı programına bir an evvel başlamamız lazım.

Exit mobile version