Gündem

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi: G20’de her üye eşit statüdedir, kimse bölemez

Dünyanın gündeminde 2 yılı aşkın süredir Covid-19 pandemisi ve pandeminin küresel ekonomi üzerindeki etkisi yer alıyor. Salgının Mart 2020’de şiddetini artırması ile birlikte yükselen küresel enflasyon, bu süreçte dünya çapında enflasyon artışlarını tetikledi ve özellikle de gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde ciddi bozulmalar görüldü. Gündemde ekonomi gelişmeleri yer almaya devam ederken, Çin’den kritik bir açıklama geldi. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, yaptığı açıklamada dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip ülkelerin oluşturduğu G20 grubunda her bir üyenin eşit statüye sahip olduğunu ve hiç kimsenin bu grubu bölmeye gücünün yetmeyeceğini dile getirdi.

Çin Dışişleri Bakanı’ndan Kritik Açıklamalar

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Güneydoğu Asya ülkeleri olan Endonezya, Filipinler, Tayland ve Myanmar’ın dışişleri bakanlarının, 31 Mart – 3 Nisan tarihleri arasındaki Çin ziyaretlerinin bugün başladığı belirtildi. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Endonezyalı mevkidaşı Retno Marsudi ile Çin’in Anhui eyaletinin Tunşi kentinde bir araya geldi. Vang bu görüşmede iki tarafın G20 kapsamında işbirliği ve eş güdümlü artırma konusunda anlaşma sağladığını belirtirken, Endonezya’nın 15 – 16 Ekim tarihlerinde, Bali’de düzenlenecek olan G20 Zirvesi’ne ev sahipliğini başarı ile yapması için gereken destekleri de vereceklerini ifade etti.

Vang, G20’den Olası Dışlanma İhtimalini İşaret Etti

Vang Yi konuya ilişkin açıklamalarında, G20’nin makroekonomik siyasetlerin koordinasyonlara odaklanması ve G20’nin siyasete alet edilmemesi gerektiğini vurguladı. Vang açıklamasında “Tüm üyeler eşit statüdedir ve kimsenin G20’yi bölmeye hakkı yoktur” dedi. Vang’ın bu sözleri, Çin’in, Rusya’nın Kırım’ı ilhakından sonra oluşan G8 grubundan dışlanmasına benzer bir şekilde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi nedeniyle G20’den de olası dışlanma ihtimaline karşı dile getirdiği iddia edildi.

Dünyanın en büyük 8 ekonomisinden oluşan G8 grubu, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhakından sonra Rusya’nın çıkarılmasıyla G7 halini almıştı.