Çin, Rus uçaklarına yedek parça vermeyi reddetti: Rusya’nın görüşeceği ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta 15. gün de geride kalmak üzere ve ülkelerin Rusya’ya yönelik ekonomik ve siyasi yaptırımları artmaya devam ediyor. Savaşın başlaması ile birlikte ekonomik anlamda yalnızlaştırılmaya çalışılan Rusya’ya yönelik başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere birçok ülkeden yaptırım gelmişti. Bu yaptırımlar arasında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yer aldığı yolcu uçağı ve yedek parça tedarikinin yasaklanması da yer almıştı. AB ülkelerinin Rusya’ya yolcu uçağı ve yedek parça tedarikini durdurmasından sonra Çin’in de bu parçaları Rusya’ya satmayı reddettiği öğrenildi. Rusya’nın bu ticaret ağında Türkiye’ye ve başka ülkelere yöneleceği belirtiliyor.

Çin de Rusya’nın Talebini Reddetti

AB ülkeleri, Rusya’ya yolcu uçağı ve yedek parça tedarikini yasakladı. Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) tarafından gelen açıklamada, AB ülkelerinin yanı sıra Çin’in de Rus havayollarına uçak yedek parçaları tedarik etmeyi reddettiğini açıkladı. Kurumdan gelen açıklamada, aralarında Türkiye’nin de olduğu başka ülkelerden yedek parça satın alınması için görüşmeler gerçekleştirileceği belirtildi. Rosaviatsiya’nın uçak bakımından sorumlu yetkilisi olan Valeriy Kudinov, konuya ilişkin açıklamasında “Havayolu şirketlerinin ihtiyaçları olan yedek parçaları nereden alabileceklerini, kendilerinin belirlemelerine dair talimat verdik” dedi.

Seçenekler Arasında Türkiye ve Hindistan Görünüyor

Konuya ilişkin olarak bir konferansta açıklamalarda bulunan Kudinov, açıklamalarında “Bildiğim kadarıyla yedek parçalar için Çin’e başvurdular ancak Çinliler reddetti” dedi. Başka ülkelerden olasılıkları deneyeceklerini belirten Kudinov, “Partnerlerimiz üzerinden, misal Türk ya da Hindistanlı partnerlerimiz üzerinden bu olasılığı değerlendirebiliriz. Her şirket kendi anlaşmasını yapacak. Rosaviatsiya da bu yedek parçaların yasal hale gelmesine yardım edecek.” ifadelerini kullandı. Sputinik’te yer alan açıklamalara göre AB ülkeleri ayrıca Rusya’daki uçakların bakım ve sigorta hizmetlerini de karşılamayacak.

Exit mobile version