Çin’in yeni ulusal haritası tartışma yarattı!

Çin yayınladığı yeni ulusal haritasıyla komşu ülkeleri kızdırdı. Çin’in yayınladığı haritaya itiraz eden ülkelerin başında Hindistan, Malezya ve Filipinler geliyor. CNN’nin haberine göre, Çin 2006’dan beri her yıl, bu ulusal haritanın yenilenmiş halini paylaşıyor.

İhtilaflı bölgeler haritaya dahil edildi

Çin’in, Güney Çin Denizi’nde Malezya, Vietnam, Filipinler ve Brunei’nin bulunduğu bazı ihtilaflı bölgelerde hak iddia ettiği biliniyordu. Çin, sorunlu bazı bölgeleri yayınladığı haritaya dahil ederken, söz konusu ülkelerden tepki gecikmedi.

Filipinler’den açıklama

Filipinler, Çin tarafından paylaşılan bu haritayı kabul etmediklerini duyurdu. Sebep olarak ihtilaflı bölgelerin paylaşılan haritada kesikli çizgi ile tasvir edilmesi gösterildi.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Çin’in Filipinler’in özellikleri ve deniz bölgeleri üzerindeki sözde egemenliğini ve yargı yetkisini meşrulaştırmaya yönelik en son girişim ve uluslararası hukuka göre hiçbir temeli olmadığı” ifadelerine yer verildi.

Malezya da kabul etmedi

Paylaşılan harita üzerine, Malezya Dışişleri Bakanlığı’ndan, Çin’in tek taraflı iddialarını kabul etmedikleri bilgisi aktarıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü olayla ilgili yorumda bulundu

Çin’in Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, paylaşılan haritada görülen revizyonların yasalara uygun yapıldığını açıkladı. İlgili tarafları sakin ve objektif kalmaya davet ederken, paylaşılan haritayla ilgili aşırı yorumlamalardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Kaynak: CNN

Exit mobile version