Ekonomi

Çip krizi, ikinci el araç piyasasını canlandırdı! En çok talep gören araçlar hangileri oldu? Şubat 2022 ikinci el araç satışları

Geride bıraktığımız yıl içerisinde döviz kurlarında ve altın piyasasında yaşanan ani artışlar, otomotiv sektörünü direkt olarak etkiledi. Hem ikinci el araçların hem de sıfır kilometre araçların yüzde 50’nin üzerinde zamlanmasına sebep olan ekonomik sıkıntılar, 20 Aralık itibari ile kontrol altına alınabildi.

Yeni döneme girilmesi ile birlikte, geçtiğimiz yılın sonlarına göre oldukça düşük seviyelerde seyreden döviz kurları, vatandaşları araç sahibi olabilmeleri konusunda umutlandırdı. Ancak yeni dönemde koronavirüs salgını ve diğer ekonomik gelişmelerin etkisi ile ortaya çıkan çip krizi, sıfır kilometre araç üretimini yavaşlatarak otomotiv sektöründe fiyatların bir kez daha yükselmesine sebep oldu. Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar çareyi, ikinci el araç piyasasında aradılar.

İkinci El Araç Satışında Hareketlilik!

Sıfır kilometre araç üretiminde dünya genelinde yaşanan bir çip krizinin ortaya çıkması, mevcut sıfır kilometre araçlarının fiyatlarına yüksek oranlarda zamlar yapılmasına sebep oldu. Araç piyasasında durum böyle olunca yeni bir otomobil almak isteyen vatandaşları hayal kırıklığına uğradı.

Sıfır kilometre araç üretiminin düşmesi fiyatların artmasına sebep olurken, vatandaşların ikinci el araç piyasasına yöneldi. Özellikle şubat ayına girilmesi ile birlikte hareketlenen ikinci el araç piyasası, vatandaşların akınına uğradı.

Otomobil Satışları Düşüşte!

ODD’nin 2022 Ocak ayı otomotiv sektörüne ilişkin yürütmüş olduğu çalışmada, otomobil satışlarının bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 17,9 oranında düştüğü görüldü. Ancak aynı çalışmanın verilerine göre Ocak 2022 ticari araç satışlarının, bir önceki yılın ocak ayına göre yükselişte olduğu görüldü. ODD ticari araç satışında ki artışı, yüzde 8,9 olarak belirledi.

En Fazla Satılan İkinci El Araç Markaları

ODD tarafından yürütülmüş olan Şubat 2022 ikinci el araç satışları araştırmasına göre yeni dönemde en çok satılan ikinci el araç markaları ve satılan araçların modelleri şu şekilde belirlendi:

  • 2017 Renault Megane- Otomatik
  • 2016 Volkswagen Passat- Otomatik
  • 2020 Fiat Egea- Manuel
  • 2021 Honda Civic- Otomatik
  • 2020 Toyota Corolla- Otomatik
  • 2017 Renault Symbol- Manuel
  • 2016 Volkswagen Polo- Otomatik
  • 2017 Renault Clio- Manuel