Pandemi sanat, kafe, turizm gibi hemen hemen her alanda etkisini gösterdi. En çok etkilenen sektörler arasında otomativ sektörü de yerini aldı. Koronavirüs nedeniyle yaşanan çip krizi belki de en büyük darbeyi otomotiv sektörüne vurdu. Duran üretimler, kapanan fabrikalar ve bazı yeni modellerin iptalinin ardından sektör yeni çip yatırımları ve artan aşılama ile krizden çıkış planı yapıyor.
Çip krizi bir çok nedenin birleşmesiyle bugünkü halini aldı. Salgın nedeniyle kalabalık fabrikalarda çalışma düzeni değişti ve sektör ilk sorunla yüz yüze kalmış oldu. Üretimde insan kaynaklı sorunlara kısa süre sonra bir de çip krizi dahil oldu. Araçlar için hayati önem taşıyan çipler çok farklı sebeplerle üretilemedi ve tehlike çanları otomotiv endüstrisi için daha güçlü çalmaya başladı. Haliyle bu durum hem üretimi hem de fiyatları etkilemiş oldu.
Bir anda bitmeyecek ancak umut var
Pandemi uzun süredir global olarak etkisini sürdürmekte. Son zamanlarda ise olumlu gelişmeler yaşanması umut verici. Aşılanan kişilerin sayısı hızla artıyor aynı zamanda küresel markalar yeni çip üretimi için harekete geçmiş durumda. Tüm bunlar karanlığın ucundan tutulan ışık gibi geliyor. Otomotiv sektörü de heyecanlı bir bekleyiş içinde. Bu umut otomotiv sektörü içinde doğacak diyebilir miyiz?
Haydar Yenigün konuyla ilgili bir anda hızlı bir çözüm olamayacağını ancak umut olduğunu belirtiyor. Yenigün “Küresel çip yatırımları da aşılama oranları da giderek artıyor. Dünyanın normalleşme sürecinde olduğu dikkate alındığında yılın üçüncü çeyreğinden itibaren çip krizinin etkisinin kademeli olarak azalacağını tahmin ediyoruz” diyerek beklentisini dile getiriyor.