İstatistiklere göre çocukların yüzde 9’u geç konuşuyor. Bu, çocuğun zihinsel aktivitesinin geç gelişmesine yol açtığından, uzmanlar ebeveynleri çocuk doktorlarından tavsiye almaya çağırıyor.
Çocukların geç konuşmalarının nedeni bilim tarafından tam olarak bilinmemektedir. Ancak bunu nörolojik, genetik, duygusal ve nöropsikolojik koşullarla ilişkilendirirler. Nörolojik problemler, doğuştan gelen spastisite ve otizm, çocukların dil gelişiminin geç gelişmesine neden olur. Sinir sistemindeki bozukluklara dayanır. Menenjit, yaralanma, damar hastalıkları, kas hastalıkları, beyni etkileyen enfeksiyonlar da çocuklarda konuşma sorunlarına neden olur.
Çocuklarda konuşma gecikmesinin nedeni organik ve işlevseldir. Organik problemler arasında; yarık damak veya dudak yarıklığı, çocuğun zeka geriliği, otizm gibi süreçler veya çocuklarda konuşma merkezinin geç gelişmesi sayılabilir. Ailenin psikososyal durumu, çocuk ile anne-baba arasındaki iletişim ya da çocuğun büyüdüğü çevre, işlevsel nedenler açısından büyük önem taşımaktadır. Organik nedenler ortadan kaldırıldıktan sonra, yarık dudak ve damak düzeldikten sonra ya da dil bağı sorunu varsa ortadan kaldırıldıktan sonra çocuklar normal konuşma geliştirmeye başlar.
Bebekler yaşamın ilk aylarında çevrelerindeki sesleri takip edip taklit eder, daha sonra dönüp sesin geldiği yöne bakarlar. 1 yaşına yakın çocuklar, yanlarında sıklıkla tekrarlanan isimleri tanır ve gözleriyle arar ve gösterir. 2 yaşına gelmiş çocuklar, kitaplarda gördükleri resmi gözleri ile gösterebilir ve müziği duyduklarında ritmik hareketlerle oynayabilirler. 3-4 yaş arası bir çocuk “kim”, “ne”, “nerede” ve “neden” sorularına cevap verebilir. Çocuklar 8-10 ayda küçük heceleri tekrarlayabilir ve 15 ayda birkaç basit kelime söyleyebilir. 2 yaşında bir çocuk en az 25 kelime bilmelidir.
Çocuğun kendini rahat hissettiği ortama dikkat etmek gerekiyor: Yalnızken, ailesiyle veya arkadaşlarıyla ilişkisini sürdürürken duygularını nasıl ifade ettiğine dikkat etmek gerekiyor. Bir çocuk arzusunu saldırgan davranışlarla, vurarak, döverek, bazen kendini duvara vurarak ifade ediyorsa, bu zaten konuşmanın gelişiminde bir sorunu olduğunu gösterir.
3-4 yaşlarında çocukların konuştuğu kelimelerin yarısı akıcı ve anlaşılır olmalıdır. Doktorlar, işitme bozukluğu erken tespit edildiğinde tedaviye hızlı bir şekilde başlanması gerektiğini söylüyor. 3-4 yaşından sonra tedavilerin etkinliği azalır.