Sosyal Güvenlik Kurumu belirli şartlar altında çalışma yetisini yitirmiş olan vatandaşlara, yaş kuralını yerine getirmeseler dahi emekli olma hakkı sunmaktadır. Bu hak kapsamında sunulan hizmet karşılığında malulen emekli olan ve kurumdan emeklilik maaşı alan vatandaşlar, söz konusu mağduriyet yaşadıkları durumların ortadan kalkmaması halinde bir daha çalışma hayatına geri dönmelerine gerek kalmadan, emekli olarak hayatlarına devam edebilmektedirler. Peki, malulen emekli olma şartları nelerdir? Kimler malulen emekli olabilir?
Malulen Emeklilik Nedir, Şartları Nelerdir?
Malulen emeklilik, dahil olunmuş olan iş kolu kapsamında bir iş kazası geçirmiş olan, meslek hastalığına yakalanmış olan ya da malulen emekli olma kapsamında değerlendirilen hastalıklardan birine sahip olan vatandaşlara verilen SGK haklarından biridir. Bu başlık altında emekli olabilmek için sağlanması gereken şartlar şu şekildedir:
- %40-49 engeli olanlarda: 18 yıllık prim ödemesi
- %50-59 engelli olanlarda: 16 yıllık prim ödemesi
- %60 ve üzeri engelli olanlarda: 10 yıllık prim ödemesi
Malulen Emeklilik Kapsamında Değerlendirilen Rahatsızlıklar
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan prim ödemesi ve sigortalılık süresi şartlarını sağlayan vatandaşların aşağıda belirtilmiş olan herhangi bir hastalığa sahip olmaları, malulen emekli olmaları için yeterlidir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından malulen emekli sayılabilmek için sahip olunması gereken bazı hastalık türleri ve durumlar şu şekildedir:
- Organ nakilleri
- AIDS
- Anemi
- Serebral Palsi
- Görme bozuklukları (iş yapmaya engel düzeyde)
- Epilepsi
- Denge ile ilgili hastalıklar (tedavisi zor olan)
- Kanser çeşitleri
- Behçet hastalığı
- Şizofreni
- Tüberküloz
- Bipolar kişilik bozukluğu
- Bazı psikolojik hastalıklar
- Organ kayıpları
Malulen Emekli Olmak İçin Nereye Başvuru Yapılır?
Yukarıda belirtilmiş olan hastalıklardan birine ya da birkaçına sahip olan ve malulen emekli olmak için belirlenmiş olan diğer şartları sağlayan vatandaşların, ilgili durumlarını ispat eden sağlık raporları aracılığı ile bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu birimlerine şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir.