Corona virüsü aşısı bulundu! Aşıyı bulan Özlem Türeci ve Uğur Şahin kimdir?
ABD merkezli Pfizer ile iş birliği yapan BioNTech şirketi corona virüsü aşısında yüzde 90 başarıya ulaştı. Dünyada gündem olan bu gelişmenin ardından şirket sahipleri merak konusu oldu. BioNTech’in CEO’su olan Prof. Uğur Şahin’in İskenderunlu fabrika işçisi bir vatandaşın oğlu olduğu öğrenildi.
Dünya genelinde milyonlarca insanın enfekte olmasına neden olan corona virüsü salgınına karşı bilimsel çalışmalar yürütülmeye devam ediliyor. Neredeyse tüm dünya laboratuvarları aşı ve ilaç geliştirmek için uğraş gösterirken, ABD merkezli Pfizer ile Almanya merkezli BioNTech şirketi aşıda yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıkladılar. Bu gelişmelerin ardından şirket sahipleri hakkında araştırmalar yapılmaya başlandı. Almanya merkezli BioNTech şirketinin Türkiye’den Almanya’ya göçmüş Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından 2008’de kurulduğu öğrenildi.
Özlem Türeci kimdir?
Şirketin kurucularından Dr. Özlem Türeci, on yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu’nda görev yaptıktan sonra 2018’de BioNTech Tıp Şefi oldu.
53 yaşındaki Türeci aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanı.
Babası İstanbul’da bir doktor olan Türeci’nin ailesi, doğumundan önce Almanya’ya göçmüş.
Türeci eşiyle Hamburg’da çalışırken tanışmış.
Türeci “Düğün günümüzde bile laboratuvarda çalıştık” diyor.
Çift, Ganymed şirketinde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemine kanserle mücadele etmeyi öğreten çalışmalar yapıyordu. Bu uygulamada bağışıklık sistemi, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılayarak onları ortadan kaldırmaya çalışıyor.
Ganymed’i satışları, Almanya’da o tarihe kadarki en büyük tıp şirketi satışı olmuştu.
BioNTech şirketinde de mRNA teknolojisini kullanarak aşı alanında bir devrim yapmayı hedefleyen çift, şimdi bu yöntemi koronavirüs aşısı için kullanıyor.
Uğur Şahin kimdir?
BioNTech’in CEO’su olan Prof. Uğur Şahin, aynı zamanda Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi’nde çalışıyor.
55 yaşındaki Şahin, daha önce de eşiyle birlikte kurucusu olduğu Ganymed adlı ilaç şirketinin Bilimsel Tavsiye Kurulu Başkanı olarak görev yapıyordu.
İmmünolog ve onkolog olan Şahin, İskenderun’da doğduktan sonra dört yaşında ailesiyle birlikte Almanya’ya göçmüştü.
Babası Köln’deki Ford fabrikasında çalışan Şahin’in hayali doktor olmaktı.
Bir fabrika işçisinin çocuğu için ulaşması zor bu hayali gerçek kılan Şahin, bugün eşiyle birlikte Almanya’nın en zengin 100 kişisi arasında.
İngiliz Telegraph gazetesine göre çift, ilk şirketleri Ganymed’i 1,4 milyar euroya satmıştı.
BioNTech’in piyasa değer ise 20 milyar euroyu aştı.
Telegraph, kanser tedavisine odaklanan şirketin pandemiyle birlikte koronavirüsle mücadeleye odaklandığını aktarıyor:
“Ocak ayında Prof. Şahin ekibini toplayarak ‘Yeni görevimiz bu virüsü yenmek. Bu insani bir görev’ dedi.”
Ticari başarısına rağmen üniversitede ders vermeyi de bırakmayan Şahin, toplantılara elinde bisiklet kaskıyla giriyor ve akademisyen arkadaşları tarafından mütevazi biri olarak nitelendiriliyor.