Corona virüsü aşısı kısırlık yapıyor mu? 25 ile 31 yaş arasındaki erkekler üzerinde araştırma yapıldı!

Türkiye’de aşılama çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Ancak aşıların kısırlığa yol açtığı ile ilgili iddialar vatandaşların kafalarını karıştırıyor. Bu kapsamda 25 ile 31 yaş arasındaki erkekler üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları ortaya çıktı. Araştırma sonucuna göre, Moderna ve BioNTech aşısının birinci veya ikinci dozunu olan hiçbir genç ve sağlıklı erkeğin sperm sayısının ve kalitesini düşürmüyor.

Sağlık Bakanlığı son verilerine göre 40 binin üzerinde aşı yapıldı. 14 milyondan fazla vatandaş ise 2 doz aşıyı da vuruldu. Aşı vurulmak isteyen bazı vatandaşlar ise kısırlık endişesi yaşıyor. Aşı karşıtlarının ortaya attığı kısırlık iddiası nedeniyle internet sayfalarında, “Corona virüsü aşısı kısırlık yapıyor mu?” sorusunun cevabı araştırılıyor. JAMA’ya yayımlanan araştırma verilerine göre Moderna ve BioNTech aşısının birinci veya ikinci dozunu olan hiçbir genç ve sağlıklı erkeğin sperm sayısının ve kalitesinin düşmediği tespit edildi.

Hiçbir farklılık görülmedi

CNN’in haberine göre 25 ile 31 yaş arasındaki 45 erkekten sperm örneği alınan araştırmada, ilk örnekler mRNA aşısının ilk dozundan önce alındı. Karşılaştırma yapmak için ikinci örnekler ise ikinci dozun üzerinden 70 gün geçtikten sonra alındı. Araştırma sonucunda ise alınan örneklerde hiçbir farklılığa rastlanılmadı.

Çalışma ile ilgili olarak araştırmanın başındaki isimlerde bulunan Dr. David Cohen, “Artık aşı olmanız durumunda sperm sayınızın etkilenme olasılığının çok düşük olduğuna dair elimizde kanıt var

Exit mobile version