Corona virüsü geçirenler dikkat! Kalıcı etkileri açıklandı

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 460 bin 916 kişi pozitif çıktı. Binlerce vatandaşın yakalandığı hastalıkla ilgili olarak üzücü haberi ise Ankara Şehir Hastanesi Kalp Damar Hastanesi Radyoloji Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Nilgün Işıksalan Özbülbül verdi. Prof. Dr. Özbülbül tarafından yapılan açıklamalarda, corona virüsü geçirdikten sonra nefes darlığı ya da göğüs ağrısı şikayetlerinin yaşandığı ifade edildi.

Corona virüsü pandemisinde aşı müjdeleri verilirken, bir yandan da virüsün etkileri konusunda araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Henüz bir çok bilinmeyeni bulunan virüs salgınında, hastalığı atlatanların kalıcı rahatsızlıklara sahip olup olmayacağı tartışılıyor. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Nilgün Işıksalan Özbülbül, corona virüsü hastalığını geçirenlerin 3’te 1’ine yakınında çok ciddi kalp kası tutulumu yaşadığı ifade edildi.

Hastalığı atlatanların 3’te 1’ine yakınında görülüyor

Özbülbül konu hakkında açıklamalarında, “Şu ana kadar hep dikkatler aslında akciğerler üzerineydi. Çünkü virüsün akciğer üzerinde oluşturduğu tahribat ile birlikte hastalar solunum yetmezliğiyle hayatlarını kaybediyorlardı. Ancak zaman ilerledikçe salgının ilk zamanlarına göre biz de kalp kası tutulumu olduğunu daha iyi fark ettik ve bununla ilgili görüntüleme bulgularıyla karşılaştık. Covid-19 enfeksiyonunu ayakta ve hafif atlatan hastalarda biz birkaç ay sonra özellikle genç ve orta yaş hasta grubunda kalp MR’ında kalp kası tutulumu olduğunu fark ediyoruz ve bunlar hastaların büyük bir kısmı. Sıklıkla bu bulguya rastlıyoruz. Yatarak tedavi olan ve ağır bir Covid-19 enfeksiyonu geçiren hastalarda ise zaten bunların 3’te 1’ine yakınında çok ciddi kalp kası tutulumu meydana geliyor. Bunlar, kalpte ritim bozuklukları, kalp yetmezlikleri, kalpte kasılma kusuru ve hayatı kaybetmeye kadar giden çok ciddi klinik sonuçlara neden olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Hastaların mutlaka hastaneye başvurması gerekiyor

Özellikle genç ve orta yaş hasta grubuna uyarılarda bulunan Özbülbül konuyla ilgili olarak, “ Covid-19’u geçirdikten sonra geçmeyen nefes darlığı ya da sonradan ortaya çıkan göğüs ağrısı gibi şikayetler konusunda hasta çok uyanık olmalı, bu konuda farkındalığı olmalı ve bunu geçirdiği akciğer enfeksiyonu ile ilişkilendirmeden kalp kası tutulumu olabileceği yönünde bir doktora başvurmalı. Şunu da ilave etmek istiyorum. Biz sadece kalp kası tutulumunu değil kalp zarı tutulumunu da görüyoruz. Bazen de ikisini birlikte görebiliyoruz. Dolayısıyla bu şikayetler kalp tutulumuyla alakalı olabileceği için hastaların mutlaka bir hastaneye başvurmaları gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Exit mobile version