GündemManşet

Corona virüsü hapı Türkiye’de de deneniyor: Fiyatı ise belli oldu!

Corona virüsüne karşı aşılama çalışmaları devam ederken Merck ve Ridgeback Bioterapötik tarafından geliştirilen Covid-19 hapı İngiltere’de onaylandı. ABD’deki faz-3 çalışması devam eden ilaca Türkiye’nin de katkı sağladığı açıklandı. Söz konusu ilacın fiyatının ise İngiltere’de 700 dolar (6 bin 783 TL) olduğu öğrenildi.

İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurulu (MHRA) tarafından yapılan açıklamada, Merck ve Ridgeback Bioterapötik tarafından geliştirilen Covid-19 hapını onayladığını duyurmuştu.

Bu kapsamda yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Hürriyet’ten Meltem Özgenç’e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İsmail Balık ilaç için, “ABD’deki faz-3 çalışması devam eden ilaca Türkiye de katkı sağlıyor. Ülkemizde de bu ilacın Faz-3 çalışması birçok merkezde, dünyada ise 15 ülkede devam ediyor. Merkezimizde yaptığımız gözlemler çok başarılı. Henüz ağırlaşmamış hastalara ilk 5 günde verildiğinde çok hızlı şekilde toparlanma tespit ettik.” İfadelerini kullandı.

İlacın fiyatı 700 dolar

Corona virüsüne karşı oldukça etkili olduğu tespit edilen ilacın İngiltere’deki fiyatı için açıklama yapan Prof. Dr. Balık, “İngiltere’deki ilaç 700 dolar (6 bin 783 TL). ABD’deki de yıl sonuna kadar piyasada olacak ve fiyatı daha aşağı olmayacak. Fiyatın ülkelerin alım güçlerine uygun olması şart.
Dağılımının eşit olması ya da üretim hakkının jenerik ilaç olarak başka ülkelere verilmesi umarım mümkün olur. Aksi halde ülkelere büyük yük oluşturacaktır.” İfadelerini kullandı.