Corona virüsü ilaçları nasıl doğru kullanılır? Sağlık Bakanlığı açıkladı

Corona virüsü salgınının yaygınlaşması ile beraber corona virüsü ilaç kullanımı da arttı. Corona virüsü tedavisi için verilen ilaçların doğru kullanımının nasıl olduğunu merak edenler için Sağlık Bakanlığı broşür yayınladı. Yayınlanan broşürde corona virüsü tedavisinde, Hidroksiklorokin ve/veya Favipiravir” kullanımına ilişkin doz ve süre uyarıları yer aldı.

Türkiye’de corona virüsü vaka sayısı 29 bin üzerinde seyrediyor. Vaka sayılarının artması nedeniyle, ilaç kullanan vatandaşların sayısı da artıyor. Ancak pek çok vatandaşın ilaçları nasıl kullanacağına dair kafası karışık. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı corona virüsü tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğinin sağlanması ve yanlış kullanımının önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan broşürlerde kullanım bilgilerini verdi.

Tüm illere gönderilen broşürde “Hidroksiklorokin ve-veya Favipiravirin” önerildiği, iki ilacın da mutlaka hekim tavsiyesi ve gözetiminde kullanılması gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca erken başlanan ve doğru dozda alınan ilaçlarla devam edilen tedavinin, hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde engellediği ve yoğun bakıma geçiş oranını düşürdüğü bildirildi.

İLAÇLAR NASIL KULLANILIYOR?

Favipiravir’in ilk gün sabah ve akşam 8’er tane, devamında ise 4 gün boyunca yine sabah ve akşam 3’er tane içilmesi gerekiyor. Hamilelerde ve emziren annelerde Favipiravir kullanılmıyor.
Hidroksiklorokinin ise sabah ve akşam 1’er tane olmak üzere 5. günün sonunda toplam 10 tablet alınması öneriliyor. Ancak bu ilacın, kalp rahatsızlığı ya da ritim bozukluğu olanlarda kullanılmıyor.
İlacı kullanan vatandaşların herhangi yan etkisi olduğunda doktora başvurması gerekiyor.

Exit mobile version