Gündem

Corona virüsü testi pozitif çıkanlar ile ilgili flaş açıklama!

Corona virüsü salgınında kış aylarının gelmesi ile beraber grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar da baş göstermeye başladı. Hal böyle olunca bir çok vatandaş corona virüsü şüphesi ile test yaptırma gereği duyuyor. Özel hastanelerde corona virüsü testi yaptıran vatandaşlar ise ücret ödemesi yapıyor. Son olarak Sağlık Bakanlığı 81 ile corona virüsü test ücreti ile ilgili resmi yazı gönderdi. Buna göre, test ücreti bundan sonra 250 TL olarak alınacak. Peki, fazladan ödeme yapanlar ne olacak? Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, testi pozitif çıkan vatandaşların ödedikleri ücretin geri alınması hakkında açıklama yaptı.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 81 ile corona virüsü test ücreti ile ilgili resmi yazı gönderdi. Bakanlık tarafından gönderilen yazıda, , katma değer vergisi (KDV) ve S908116 kodlu Kovid-19 (SARS-CoV-2) izolasyonu işlem bedeli dahil olmak üzere S908115 kodlu Kovid-19 (SARS-CoV-2) Reverse Transkriptaz PCR test bedelinin 250 Türk lirası olarak belirlendiği açıklandı.

Para iadesi alınabilir

Özel hastanelere fazla ödeme yapanların durumu hakkında ise Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu açıklama yaptı.

Ağaoğlu tarafından yapılan açıklamalarda, “Koronavirüs muayene ve test ücreti olarak Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu 250 liradan fazla bedel ödemiş olanlar, aradaki farkın kendilerine iade edilmesi talebiyle ilgili sağlık kuruluşlarına sadece şifahen değil, e-posta, faks gibi yazılı yöntemlerle başvuruda bulunmalı” denildi.
Buna göre, corona vi rüsü testi pozirif çıkanlar ödedikleri ücretin tamamının iadesini isteyebilecekler. Vatandaşlar mağduriyetleri konusunda Sağlık Bakanlığına şikayet etmenin yanı sıra, fazladan ödemiş oldukları paranın iadesine karar verilmesi için hiçbir ücret ödemeden kaymakamlık ve ticaret il müdürlüklerinde bulunan tüketici hakem heyetine başvurabilir. Ayrıca Ticaret Bakanlığının TUBİS uygulaması üzerinden e-devlet şifreleriyle başvurularını yapabilir. Tüketici Hakem Heyeti Kararları mahkeme kararı hükmünde olup, İcra İflas Kanunu hükümlerine göre yerine getirilir.