Corona virüsünü hafif atlatanlar dikkat: Yüzde 60’ında tespit edildi!

Türkiye’deki son corona virüsü tablosuna göre toplamda 2 milyon 501 bin 79 vaka tespit edildi. Bu kapsamda binlerce kişiyi ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Corona virüsünü hafif geçirenlerin yüzde 60’ında kalp kası hasarı görüldü.

Dünya genelinde milyonlarca kişinin yakalandığı corona virüsü ile ilgili neredeyse her gün yeni bir gerçek ortaya çıkıyor. Son olarak ise virüsü hafif atlatanları ilgilendiren flaş bir açıklama yapıldı. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Esen, Almanya’da yapılan bir araştırmayı değerlendirdiği açıklamasında, “Şikayeti olmadan, sessiz şekilde koronavirüs enfeksiyonunu geçiren kişiler arasında tarama yapılmış, burada MR ile kişilerin kalp kaslarına bakılmış. Bu kişilerin yüzde 60’ının koranavirüs nedeniyle kalp kasının etkilendiği görülmüş.” İfadeleri kullanıldı.

Nabız yüksekliğine ve tansiyon dengesizliğine dikkat!

Prof. Dr. Özlem Esen açıklamasında, “Koronavirüsü asemptomatik (belirtisiz) geçiren kişilerin iyileşme döneminin 3 ve 4’üncü haftasında yapılan incelemelerde bu kişilerin yüzde 60’ında değişiklik tespit edilmiş. Şikayeti olmadan, sessiz şekilde koronavirüs enfeksiyonunu geçiren kişiler arasında tarama yapılmış, burada MR ile kişilerin kalp kaslarına bakılmış. Bu kişilerin yüzde 60’ının koranavirüs nedeniyle kalp kasının etkilendiği görülmüş. Ancak çalışma koronavirüs boyunca hiçbir şikayeti olmayan hastalarda yapıldığı için kişilerin nasıl izlenmesi gerektiğine yönelik bize bilgi vermiyor. Bu noktada şu gerçek ortaya çıkıyor; hastalığı sessiz dahi geçirseniz özellikle ağır sporla uğraşıyorsanız mutlaka kalp kontrolünüzü yaptırmalısınız. Onun dışında göğüste batma, sızı, nabız yüksekliği, tansiyon, dengesizliği şikayeti olursa bunlar alarma yol açan belirtilerdir. Bu noktada hekime başvurmak çok önemli” ifadelerini kullandı.

Virüsün akciğer dışında en çok kalbe zarar verdiğini ifade eden Esen, “Bu hasar şu açıdan önemli; kalp hasarı, krize ya da kalp kasında iltihaba yol açar. Bu durum kişinin hayati fonksiyonlarını etkileyerek ölümüne dahi neden olabilir. Kişinin akciğer tutulumu gerçekleşmiş buna bağlı bir akciğer zatürresi ilerlemiş olabilir ancak yine de koronavirüsün ölüm nedenleri arasında kalp hasarı yer alıyor. Dolayısıyla koronavirüs enfeksiyonunun neden olduğu kalp hasarını öngörebilmek maalesef mümkün değil” dedi.

Ağır spor yapanlarda soruna neden olabilir

 

Son 2-3 aydır kalp kası hasarıyla gelen gençlerin geldiğini söyleyen Prof. Dr. Esen hastaların muayene süreçleri ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

“Bizim standart tetkiklerimizden EKG ve EKO ile hastaların durumlarını değerlendiriyoruz. Daha ciddi risk gördüğümüz kalp kası iltihabı şüphesi olan hastaları kalp MR’ı ile değerlendiriyoruz. Kalp MR’ı ciddi hassasiyeti olan kıymetli bir tetkik, teşhis koymamıza yardımcı oluyor. Bu durum, 35-55 yaş arasındaki hastalarda daha çok görülüyor. Ancak her yaştan hasta etkilenebiliyor. Hastalık akut dönemde ciddi hayati sorunlara yol açabiliyor. Hayatı tehdit eden ritim bozuklukları ani ölümlere yol açabiliyor. Bu da ağır spor yapan kişilerde soruna yol açabilir. O nedenle bu kontrollerin spor öncesi yapılması çok önemli. Tedavide özellikle kalp kası koruyucu ve nabız düzenleyici ilaçlar ön planda oluyor. Koronavirüs vücuttan atıldığı için herhangi bir enfeksiyon olmuyor. Dolayısıyla bu koronavirüs sonrası bir tedavi oluyor”

Exit mobile version