Ekonomi

Coronavirüs sonrası fiyatlar arttı!

Dünya genelinde binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan corona virüsü salgını ekonomide de olumsuz etkilerini gösteriyor. Türkiye’de salgın ise narenciye fiyatlarına yansıdı. C vitamini özelliği ile bu yıl rekoltesi yüzde 20’nin üzerinde düşen portakal ise fiyatı en hızlı artan narenciye ürünü oldu.

Corona virüsü pandemisinde bağışıklık en çok dikkat edilen konulardan biri oldu. C vitamini özelliği nedeniyle talep gören portakal ise ile bu yıl rekoltesi yüzde 20’nin üzerinde düşen portakal ise fiyatı en hızlı artan narenciye ürünü oldu. Satış noktalarında 8 lira sınırını aşan portakal hakkında üreticiler fiyat artışının devam edeceğini söylüyor.

İklim koşulları nedeniyle üretimi düşen portakala talep artınca fiyat dengesi de bozuldu. İstanbul Halciler Derneği (HALDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Dayan fiyat artışları hakkında yaptığı değerlendirmesinde, “Portakalda üretim yani verim az olduğu için az geliyor; bu da kalitesine 5-10 lira arasında bir fiyat oluşturuyor. Adana daha ucuz, Muğla Ortaca orta pahada, Finike ise en pahalı olarak satılanlardır” ifadelerini kullandı.

10 liranın üzerine çıkabilir

Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu ise Şubat ayında fiyatların 10 liranın üzerinde çıkabileceğini söyledi. Sarıçobanoğlu açıklamasında, “Geçen yıl 1.2-1.5 lira civarındaydı. Ürün yok. 200 bin ton olan üretimimiz 130 bin tona geriledi. ‘Çiftçi kazanıyor’ diyorlar ama o kadar az var ki, kaç liraya satılsa borçlarımıza yetmez. Şubata kadar portakal 10 liranın da üzerine çıkabilir. Nisanın 10’una kadar dalından ürün kesip gönderiyorduk. Şimdi haziranda piyasaya giren portakal, mart-nisanda girer” dedi.